Jenny Sandbäckens hästar är rädda för fyrverkerier.

Jenny Sandbäckens hästar är rädda för fyrverkerier.

31 december 2022, 07:00

Nyårsnatten – en mardröm för flera djurägare: ”Tänk på konsekvenserna”

Nyårsafton innebär ofta en hel del besvär och bekymmer för djurägare. För Jenny Sandbäcken blir det inget skålande vid tolvslaget, då hon väljer att tillbringa nyårsnatten med sina rädda hästar.

Text: Linnea Lindahl
Foto: Adobe Stock och Privat


Jenny Sandbäcken bor i en mindre ort i Hälsingland där hon har två hästar som går på lösdrift. De senaste fem åren har hon tillbringat nyårsnatten tillsammans med sin islandshäst Brella, 18 år. I år har hon även den nya baskjirhästen, 8 år, i flocken.
– Min ena häst är väldigt rädd för fyrverkerier, hon skakar och springer runt. Hon har blivit väldigt känslig kring detta. Vanligtvis är hon inte rädd för någonting annat, varken traktorer, motocross eller något annat. Tidigare stod hon i ett stall så att hon kunde vara inne på nyår, men sedan vi flyttade till en lösdrift vet jag inte hur det hela kommer att gå, säger Jenny.

Förbereder sig själv och hästarna
Jenny kommer att befinna sig ute i lösdriften med hästarna under nyårskvällen och natten. Hon har planerat noga hur hon ska försöka att hålla djuren lugna.
– Det svåraste är att veta när folk kommer börja skjuta, det smälls ju inte enbart vid tolvslaget. Men jag kommer att stå där ute med dem. Jag ger dem extra mycket hö och godis och försöker hålla dem lugna. De senaste åren har jag även använt ett hormonellt gel som man kan smörja på mulen som ska ha en lugnande effekt, säger hon.
Jenny har även förberett hästarna genom att sätta på dem reflexer, för att man ska kunna se vart i hagen de befinner sig, samt grimma för att enkelt kunna hålla i dem.

Rädda under en längre tid
Rädslan för smällarna påverkar Jennys hästar i flera dagar även efter nyårsnatten. Under hennes första år med hästen Brella dröjde det ända till februari månad innan hästen kändes som vanligt igen.
– Det har blivit lite bättre för varje år, men det sitter i länge. Det värsta är när folk smäller en raket dagen innan nyår, när man inte vet att det ska hända. Det går ju inte att planera, säger Jenny.
Hon uppmanar alla som smäller raketer att tänka till en extra gång.
– Det handlar inte bara om mina hästar utan många andra också. Varje år rapporteras det om hästar som har flytt eller skadat sig på grund av raketer, säger Jenny och fortsätter:
– Om ni har tänkt att smälla och vet att det finns hästar, eller hundar, i närheten så snälla – hör av er vid vilken tid ni ska smälla så att vi vet. Tänk också på att det finns flera andra sätt att göra nyår speciellt. Man kan tända ljuslyktor eller marschaller och ha trevligt tillsammans. Jag uppmanar er till att tänka på konsekvenserna.