Dan och Caroline med döttrarna framför stallet.

Dan och Caroline med döttrarna framför stallet.

27 september 2017, 07:19

Paret om drömgården på Åland: ”Vill sammanföra ryttare mitt i Östersjön”

Efter flera års letande fann Dan Granlund och hans fru Caroline Anderson Granlund äntligen en plats att påbörja sitt drömprojekt på. En förfallen gård där potatisodling tidigare hade varit huvudverksamhet blev utgångspunkten för det som nu är på god väg att bli en riktig lyxanläggning – mitt i Östersjön.

Text: Annelie Eriksson
Foto: Privat
  
Det var så sent som i januari 2016 paret fick nycklarna till gården, sedan dess har det hänt otroligt mycket.
– Här fanns en stor ladugård, ett torp och några förråd när vi tog över. Men allt hade förfallit under 30 års tid, så det var inte i så bra skick, berättar Dan.
För honom har det blivit ett heltidsjobb att renovera gården, medan Caroline fortfarande jobbar några pass i veckan inom äldrevården.
  
Livsdröm som går i uppfyllelse
För Caroline har det hela livet varit en stor dröm att arbeta med hästar, även om hennes föräldrar inte alltid har varit lika positiva till tanken. Redan som 18-åring flyttade hon från Åland till Sverige. Då bodde och arbetade hon som dressyrelev hos Anna Haag på Ledingenäs utanför Knivsta.
– Det var en fantastisk tid. Jag har lärt mig mycket av Anna, men har även plockat upp inspiration och affärstänk från hennes mamma Sonja.
När Caroline – några år senare – befinner sig hemma på Åland igen, har träffat Dan och har bildat familj kommer samtalet. Anna ville sälja sin Grand Prix-häst Hohenfels, även kallad "Hobbe", till eleven.
– Han var min favorit när jag jobbade på Ledingenäs, så jag kunde inte säga nej. När jag hade lagt på ringde jag Dan och berättade nyheten, säger Caroline och fortsätter med ett skratt:
– Det var då jag sa att vi måste bo på gård, Hobbe behöver ett fint hem, han kunde ju inte bo i skogen.
  
Drömmarnas stall för Hobbe
Nu skulle det Caroline hade längtat efter sedan hon var liten flicka slå in. Men det började med kamp i motvind då man på kommunen först var oense och sedan inte ville släppa till en bit mark för bygget av gården. När paret nästan hade gett upp fick de ett samtal.
– Det var en kvinna som frågade om vi inte ville köpa hennes avlidna brors gård, berättar Dan.
Sagt och gjort, potatisgården skulle bli till en hästanläggning i toppklass. Men det var med skräckblandad förtjusning de gav sig in i projektet.
  
Långsiktigt tänk i byggandet
På mindre än två år har den slitna gården omvandlas till en hästanläggning med ridhus, skrittmaskin, stall, uteboxar och bostadshus. Carolines bror driver deras fars byggfirma och har assisterat under delar av uppbyggnaden, men Dan har fått blodad tand och gör mycket själv.
– Jag är ingen arkitekt, men vi har kommit på lite smarta lösningar.
En av lösningarna är att allt regnvatten från ridhustaket leds till en behållare som vattnar ridhuset. Resterande vatten åker till den anlagda simbassängen för vattenträning av hästarna.
– Vi är inte mångmiljonärer utan måste tänka på hur man kan bygga ekonomiskt, konstaterar Dan, som har fyndköpt både uteboxar och skrittmaskin från Täby galopp.
  
Svenska framgångar märks på Åland
Sedan Peder Fredricsons framgångar i OS och EM tycker Caroline att ridsporten uppmärksammas mer på ön och att intresset har vuxit. Det ger deras verksamhet lite medvind och man har redan inackorderingar i stallet.
När allt är färdigt ska anläggningen – vid sidan av inackorderingsverksamheten – vara en plats för kurser, clinics och för övernattande hästar och ryttare.
– Vi ligger tio minuter från både det finska och det svenska färjeläget. I framtiden vill vi sammanföra hästar och ryttare från Sverige, Finland och Åland. Vi ligger på en väldigt bra plats mitt i Östersjön för att sammanknyta länderna, menar Dan.
  
Unghästar, rehab och turister
Caroline, som själv ingår i nätverket Archipelago Riders Team, vet hur viktigt det är att få sammanstråla med andra ryttare och att därmed få inspiration.
I den här farten är ni snart färdigbyggda, vad är nästa projekt?
– Ja, jag sa senast i går att tänk den dagen när vi har byggt allt klart, vad ska vi göra då? skrattar Dan och fortsätter:
– Jag har fallit för snickeribiten och vill fortsätta med det i framtiden. Möblerna kommer främst att byggas av återvunnet virke från gården i lite rustikare stil, och vad gäller Caroline så vill hon hitta en uppfödare att samarbeta med. Detta för att utbilda både hästar och ponnyer.
– Det är då allt roligt börjar. Jag hoppas att få utbilda lite unghästar, arbeta med rehabiliteringshästar och kunna välkomna turister med deras hästar i någon form av hotellverksamhet. Min tanke är att kunna konkurrera med lägre hyror eftersom vi ligger en bit bort, avslutar Caroline.

Missa inte bildspelet från byggandet – högst upp i artikeln!