26 mars 2020, 10:26
Den elitallsvenska premiären på Lunds civila ryttarförening i helgen ställs in på uppmaning av Smittskydd Skåne. Även premiären på Grevagården är inställd.
– Jag tycker att det har gått så långt att frågan borde ligga på förbundsnivå, säger Peter Månsson, Hallands Equestrians lagledare.
På onsdagen kom beskedet att Grevagården ställer in helgens tävlingar. Detta efter uppmaning från regionens smittskyddsläkare, vilket tidningen Ridsport var först att rapportera om. Nu står det klart att även tävlingen i Lund ställs in, två dagar innan den skulle starta.
– Jag tycker att det är tråkigt. Det är många som ville tävla och som nu blir besvikna. Men å andra sidan, vad ska man göra. Det är speciella tider, säger Markku Söderberg som är tävlingsledare, till Hippson.
Fört dialog med smittskyddet
Föreningen har följt de instruktioner som finns för arrangemang med färre än 500 besökare och har gjort en riskbedömning. Tävlingen skulle ha hållits utan publik och uppstallning.
– Under torsdagen har vi haft en god dialog med Smittskydd Skånes personal och efter att ha utvärderat olika möjligheter rekommenderade de att vi för tillfället begränsar våra aktiviteter till våra egna medlemmar. Vi följer deras rekommendation och tackar för deras stöd. Vi vill också passa på att tacka Svenska ridsportförbundets personal för gott stöd och bra diskussion under de senaste dagarna, skriver ordförande Marie Morgensterns Folin i ett pressmeddelande.
Risk att föra smittan mellan regioner
Även Grevagården har gjort en riskbedömning inför helgen, med en plan för att minimera smittspridningen. Men i veckan har smittskyddsläkare Peter Nolskog reagerat och ifrågasatt lämpligheten i att tävlingen hålls. Han menar att det strider mot Folkhälsomyndighetens uppmaning om att begränsa resandet mellan olika delar av landet, eftersom det kan innebära att smittan förs mellan olika regioner. Han kritiserar också förbundet, i ett mejl till dem skriver han:
"Svenska ridsportförbundets bedömning är inte up to date. Att genomföra en så stor tävling med så många deltagare från stora delar av landet medför en betydande risk för smittspridning."
Läkaren skriver också att Folkhälsomyndigheten stöttar honom i hans bedömning.
Önskar tydligare riktlinjer
Grevagården valde att följa smittskyddsläkarens uppmaning.
– Förbundet var tydliga med att de stöttade oss, men när läkaren reagerade så blev det helt klart att vi fick avgöra själva. Det hade varit skönt att få en riktlinje. Vid framtida tävlingar kanske förbundet, arrangören och smittskyddsläkare kan föra en diskussion, så att man inte blir lämnad att fatta ett sådant här beslut två dagar innan tävlingen ska starta, säger Grevagårdens tävlingsledare Marlene Andersson-Wikman till Hippson.
Peter Månsson, lagledare för Hallands Equestrian, önskar också tydligare riktlinjer från förbundet.
– Det är jättetråkigt att tävlingen blev inställd med så kort varsel. Jag har varit i kontakt med både klubben och förbundet i flera veckor, eftersom jag misstänkte att det skulle bli så här. Vi ville få ett besked så att man kunde förbereda sig, säger han och fortsätter:
– Jag kan inte klandra smittskyddsläkaren, däremot tycker jag att förbundet ska ta ett övergripande beslut. Velandet gör det inte lätt för oss. Jag tycker att det har gått så långt att frågan borde ligga på förbundsnivå.
"Överväg att ställa in"
Förbundet skriver på sin hemsida att de följer regeringens riktlinjer samt Folkhälsomyndighetens och Riksidrottsförbundets råd. Vid alla evenemang ska en riskbedömning göras. På Folkhälsomyndighetens hemsida står det angående tävlingar: "Överväg att ställa in om det innebär deltagande från andra länder eller andra delar av Sverige. Lokala arrangemang kan genomföras som vanligt."
Under gårdagen meddelade SvRF att de ställer in kvalen i Folksam Ponny Cup samt SM i inverkansridning under vecka 15, eftersom tävlingarna har ett nationellt upptagningsområde.
Till Svenska ridsportförbundets smittinfo
Till Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott och träningsanläggningar