20 mar 2021
Isolera hästarna på rätt sätt – så fungerar karantänen
Vad innebär det egentligen att ha sina hästar i ett karantänsstall? Och hur bör man sköta det? Statsveterinär Gittan Gröndahl förtydligar och ger konkreta tips.
Nyheter
20 mar 2021
Vad innebär det egentligen att ha sina hästar i ett karantänsstall? Och hur bör man sköta det? Statsveterinär Gittan Gröndahl förtydligar och ger konkreta tips.
19 mar 2021
Matte Anna skulle rasta connemarastoet Shanbo Aedin's Missy i paddocken när stoet blev hoppsugen men inga hinder fanns i närheten.
– Löshoppning är bland det bästa hon vet och lös i manegen eller paddocken med ett hinder så vet hon att hoppning är på agendan och löshoppar sig själv. Det har hänt att hon vid ridning då och då vid hoppning även "sugit" mot staketet men jag har inte trott att det varit på allvar riktigt. Vid denna rastning beundrade jag hennes fina och naturliga byten i galoppen och kunde inte föreställa mig att hon avsåg att hoppa ut. Jag hade ju inte försett henne med något hinder denna gång, berättar Anna.
Just nu är Missy dräktig och tar det lugnt men Anna tror att om hon fått bestämma själv hade hon blivit fälttävlanshäst.
– Hon räds ingenting, är snabb som vinden och tänker bara framåt och hoppning.
Anna bor på Tjörn och hon och hennes två döttrar delar på Missy och connemaravalacken Euro Jack.
Nedan klipp från hur äventyret slutade:
19 mar 2021
Att fodra heta, lite svårfödda hästar är ibland en utmaning. Speciellt för tävlingsryttaren som vill att hästen ska prestera på topp. För hoppryttaren Emma Emanuelsson blev det stor skillnad när hon bytte till ett kraftfoder utan spannmål på en av sina topphästar.
– Hon hade svårt att hålla hullet tidigare, men nu är hon fin i kroppen, blank i pälsen och mår väldigt bra – vilket också gör att hon kan prestera bra, berättar Emma.
19 mar 2021
Som Hippson tidigare rapporterat om så ska alla som har en anläggning med djur, som transporterar djur eller som hanterar avelsmaterial ha registrerat sin verksamhet hos Jordbruksverket från och med den 21 april i år. Syftet är att enklare kunna spåra smittor. Men nu strular systemet och det är oklart om det kommer att fungera fullt ut i tid.
19 mar 2021
Kalendern säger snart april månad, och man kan verkligen känna att våren är på väg. Detta innebär också att gräset i hagarna börjar växa och många hästägare står inför en kommande betessäsong. Men hur förbereder man sin häst inför betet på bästa sätt?