22 maj 2018, 18:33
Just nu är fölningssäsongen i full gång och hagarna fylls med friska, starka föl. Men ibland kommer det ut föl med missbildningar – något man som uppfödare bör komma ihåg att rapportera.
Text: Annelie Eriksson
Foto: Ove Wattle/SLU
Bilder som har spridits på Facebook får oss att ringa upp Ove Wattle, veterinär och universitetslektor vid Universitetsdjursjukhuset i Uppsala och Sveriges lantbruksuniverstitet.
Vad är det egentligen som har gjort att fölet fått en klöv?
– Det är en missbildning som heter polydaktyli. Vi vet inte om det är rent slumpmässigt eller om det är något ärftligt, men vi försöker hitta den genetiska förklaringen, berättar Ove.
Har opererats i några fall
I fallet vi ser på bilderna ovan så fick fölet avlivas. Missbildningen hade gjort att kotleden blivit förändrad och då är prognosen dålig.
Ove berättar dock att det finns tre–fyra hästar i Sverige som har fått sin extrahov bortopererad.
– När det ser ut som på bilden får vi tyvärr avliva, men det finns hästar som har fått en extra hov utvuxen från griffelbenet. Då kan man operera, säger han.
Uppmanar till rapportering
Det finns ingen statistik över hur många individer som föds med polydaktyli. Alla uppfödare som får föl med denna typ av missbildning vill forskarna gärna få information från. Det är viktigt ur avelshänseende och kan ge en nyckel till gåtan.
– Har man missbildningar vill både jag och min kollega Gabriella Lindgren på SLU, och den aktuella rasföreningen, få rapport. Det vi vill göra är bland annat att ta blodprov för att kunna ta reda på grundproblemet. Kan det finnas en ökad risk vad gäller ärftlighet vill vi veta det.