21 januari 2022, 09:22
Den legendariske dressyrhingsten Briar 899 har galopperat vidare. I år skulle han ha blivit 31 år.
– Även om man är medveten om att livet går mot sitt slut, är det ändå väldigt sorgesamt när det är dags, skriver uppfödaren och ägaren Hans-Yngve Göransson och Kristina Gustafsson.
Hans-Yngve Göransson och Kristina Gustafsson på Dalhem Farms berättar om Briars liv i ett öppet brev, där de riktar stort tack till alla som varit delaktiga i hingstens karriär.
"Briar har i dag lämnat oss. Han skulle i år ha fyllt 31. Även om man är medveten om att livet går mot sitt slut, är det ändå väldigt sorgesamt när det är dags. Briars levnadsbana var fantastisk på alla sätt. Han inledde sin karriär som fyraåring med ett strålande bruksprov och betäckte sin första årgång 1995. I bruksprovet reds han av Jan Brink i gångartsdelen och Rolf-Göran Bengtsson i hoppdelen. Båda var lyriska, båda ville fortsätta med honom. Rolf-Göran hade vid den här tiden Briars pappa Magini som internationell hopphäst. Briar inledde tävlingskarriären tillsammans med Jan Brink med topp-placeringar i årgångsklasserna för fem-, sex- och sju-åringar.
Tre EM-medaljer och vinst i Aachen
Briar gjorde sin debut i Aachen 1998 som sjuåring. Han skulle sedan varje år återkomma till Aachens Grosse Preis under hela sin karriär. Han vann också Grosse Preis i Aachen 2005. Resultatmässigt slog Briar många rekord. För att nämna några - OS i Sydney, OS i Aten och OS i Hong-Kong. Han deltog i samtliga världscupfinaler mellan 2001 och 2009. Individuellt EM-silver i Hickstead 2003. Individuellt EM-brons samt lag-brons 2005 i Hagen. Lagbrons EM 2007 i Turin. Karriärens sista världscup-kval 2009 i Göteborg vann han. Sista världscup-finalen gjorde en sprudlande glad Briar 2009 i Las Vegas, några veckor efter Göteborg. Briar verkade samtidigt under hela sin karriär också i avel via färsk och frusen semin. Det innebar att han normalt lämnade sperma tre gånger i veckan, från mitten mars till mitten av augusti.
Kallades för professorn
Briar var rankad som världens mest framgångsrika dressyrhingst nära tio år i rad. När Briar avslutade sin tävlingskarriär 2009 var han fortfarande på absoluta världstoppen. Han var en utomordentligt intelligent och klok individ. Kyra Kyrklund kallade honom också omgående för professorn, eftersom han var löjligt lättlärd och talenterad. Minnena från selfies med fans är också betecknande för Briars vänlighet, tolerans och lugn. I samband med visningar var kön ibland en timme lång med en väldigt uppmärksam Briar som hälsade och gav sin form av autograf.
Foto: Privat
En skada under hela karriären
Briar drabbades av skada en gång under sin karriär. Skadan skedde 2006 i Tyskland någon månad före VM i Aachen. Sin vana trogen, när Briar anlände till en tävlingsplats och kom in i sin tävlingsbox lade han sig alltid och rullade sig. Den här gången var där dock en liten träbit i spånen och han fick en spricka i ett revben. Briars långa hållbarhet och skadefrihet är naturligtvis en kombination av god matchning i arbete såväl som på tävling, tillsammans med en stark genetik och uppväxt.
Stort avtryck i aveln
Briars stamtavla är helt och hållet ett resultat av individer som i varje enskild generation inte bara har presterat i samtliga tre discipliner, utan också visat god förärvning av sina egenskaper. Det finns inga politiska hänsynstagande i Briars stamtavla. Valen är medvetet gjorda för att optimera gång, hopp, ridbarhet och hållbarhet. Avelsmässigt anses han ligga topp tre i världen baserat på procent-andelen avkommor i svår klass dressyr. Sedan tillkommer naturligtvis hans hopphästar. Flera journalister har också menat att han har världsrekord i antalet genomförda Grand Prix-ritter. Briars genetik och prestanda lever naturligtvis vidare i aveln och sporten såväl i världen som hos oss själva. Han finns fortsatt tillgänglig via frusen semin.
Vilar nära hagarna där han växte upp
Till alla de som varit delaktiga i Briars karriär, använt, uppskattat och hejat på Briar vill vi rikta ett hjärtligt och innerligt tack. Briar var fortfarande samma häst ända in i slutet, energisk, nyfiken och väldigt glad. Briar vilar nu i anslutning till de hagar på Dalhems Gård, Söderslätt, där han växte upp."
Hans-Yngve Göransson, Briar och Kristina Gustafsson. Foto: Marielle Andersson Gueye
Tidigare på Hippson.se:
Bildspel: Briar fyller 30 år – firas med morötter och tårta
Bildspel: Briar i Scandinavium: "Känslorna var all over the place!"
Hippson-TV: Briars återkomst i Scandinavium
Nostalgi: Se femåriga Briar med Jan Brink på ryggen