4 mar 2016

Tygelspänning varierar mellan proffsryttare

Bettets vara eller icke vara debatteras – och det görs allt mer forskning för att försöka mäta hur hästen påverkas av betsling och annan utrustning. Att ryttarens ridstil påverkar kan tyckas självklart, alltså vilket stöd hon eller han vill ha i handen. Skillnaden i tygelspänning mellan professionella ryttare finns nu svart på vitt.

19 feb 2016

Forskningskollen: Hästen – en oreglerad miljöbov

Höga nivåer av fosfor medverkar till övergödning och bland annat sämre vattenkvalitet och syrebrist i vattnet. Hästnäringen har hittills fått härja fritt och har sluppit de restriktioner som jordbruket måste hålla sig till. En studie från SLU är inte smickrande och frågan är när hästhållarna måste bli mer miljömedvetna.

22 jan 2016

Hästens luftvägar reagerar på träning i kyla

Uppdatering 2024-01-17: Stora delar av landet är täckt av snö och härliga snögalopper hägrar. Därför återpublicerar vi denna artikel om hur kyla påverkar hästarnas luftvägar.
_ _ _ _ _ _ _ _

Snögalopp kan boosta motivationen hos både häst och ryttare, göra en dålig dag bra igen, bygga upp hästens kondition och vara allmänt jättekul. Men hur reagerar hästens luftvägar på träning i kallt väder?

Main article image

<i>Till vänster mäter Maria Sundin och Magnus Karlsteen EKG och puls på Marias häst Angels Fly High. De testar en sensorprototyp av smarta textilier, som tagits fram genom forskning på Chalmers och Göteborgs universitet.</i>

8 jan 2016

Himlakroppar och hältor kan studeras med samma metod

Samarbetet där Chalmers och Göteborgs universitet satsar på hästforskning har galopperat på i rätt bra tempo sedan 2012. I år lägger man i ytterligare en växel, mer tid och resurser kommer att investeras i forskning om hästar och hästsport.