5 oktober 2010, 22:45
Besök på idrottsmuseum
Jag håller på med ett projektarbete tillsammans med två från klassen, vi ska göra en litteraturstudie och fick välja ämne ganska fritt. Vi ville undersöka fälttävlans utveckling i Sverige, och jämföra dåtid med den nutida formen. (Måste poängtera att det här faktiskt inte var min idé, även om jag inte har något som helst emot den)
Det har ju ändrats en hel del genom tiderna, så vi ville titta på tävlingens utformning, lite hur banor och hindertyperna har ändrats eller inte ändrats genom åren, säkerhet, utrustning.
Tyvärr går det inte så lätt som vi hoppats, det verkar inte finnas så mycket skrivet om det vi vill titta på. Idag var vi på Malmö idrottsmuseum och sökte runt i deras arkiv efter böcker. Det fanns massa spännande, bland annat gamla Ridsport, "Konsten att lära rida på en timma", och program för 1952 års ryttarspel i Stockholm.
I en ridhandbok från 50-talet beskrevs att rida terräng som det yttersta provet för ryttare och häst, och målet med all ridning. Det tycker jag vi ska ta upp med dressyrryttarna, Totilas borde väl snart vara klar för att komma igång med den riktiga ridningen i så fall?
Vi fick med oss lite därifrån, men långt ifrån tillräckligt. Bara att söka vidare, tips mottages tacksamt! Det är ett jätteintressant ämne som vi verkligen vill veta mer om. Om inte annat så var det ganska roande att bläddra i alla gamla böcker ändå :)
"Ridning nedför en brant sluttning. Ryttaren följer med överlivet framåt för att inte bli efter i rörelsen och ger eftergift på tygeln för att hästen fritt skall kunna balansera med huvud och hals"
Gick det verkligen inte att gå runt i stället?
ANNONS:
ANNONS: