25 februari 2016, 08:39
Fokus på All In – vad kräver han?
Foto: Tomas Holcbecher
Hej!
Här kommer ännu ett längre inlägg, men det blir ju det om man ska skriva om träning. Och jag har lovat att skriva om hur vi tränar hästarna. Denna gång tänkte jag fokusera på All In.
Vi har en ny lösgaloppsrutin på Grevlunda som All in startat. På Friends tävlingarna i vintras fick han en lätt korsförlamning och eftersom det inte var första gången han fick det, var vi tvungna att en gång för alla gå helt till botten med problemet. Vi kontaktade flera specialister och veterinärer och lästa allt vi kunde komma över om korsförlamning.
Till sist fick Peder kontakt med Hans Adielsson som har mer kunskap och erfarenhet än någon annan och Peder fick ta del av den på ett mycket generöst sätt. Det är viktigt att Allan rör sig regelbundet och med jämna mellan rum får tömma musklerna på glykogen genom att galoppera, hoppa eller annat explosivt arbete.
Som jag skrev i förra inlägget så ger honom ett kraftfoder från Saracen som heter Re-Leve som är lågt i stärkelse och energin kommer istället från bland annat annat olja. (Mer om fodret i de tidigare inlägget, men nämner det här då det hör ihop)
Ofta kan stress utlösa korsförlamning, så vi försöker aktivt jobba med att hålla honom mentalt i balans genom att ha honom ute mycket. Vi har märkt att han går bäst på tävling om han gör ett hoppass eller galoppjobb precis innan han reser till tävling. Därför har vi börjat med att Allan och flera av Peders andra hästar börjat lösgaloppera direkt på morgonen. Det handlar mer om att de verkligen får släppa ut energi. En del vill bara galoppera lite och en del vill galoppera mer.
Vi är alltid två personer när vi lösgalopperar, för som precis som med allt annat med hästar så kan det göras bra eller dåligt. Först får hästarna röra sig lite fritt för att värma upp. Det är vanligtvis Peders pappa Ingvar som gör det med Emma eller Malin.
Sedan har vi lärt hästarna att gå på fyrkantspåret och inte stanna eller vända utan hålla sin gångart på spåret och på då sätt sliter det inte på hästarnas ben och de kan utveckla sin balans och sina gångarter.
Om man bara är en person så springer hästarna runt och vänder och stannar och hittar varken balans eller rytm i galoppen och det sliter på benen.
Vissa dagar galopperar Allan mer och andra tar han det lite lätt, det är upp till honom själv. Det är ett bra sätt att byggs upp konditionen på vintern och även skönt för hästarna att få rörs sig i frihet. Bocka, rulla sig och allt annat hästar vill göra.
Vi har även märkt att det utvecklat galoppen och balansen mycket bra på hästarna. Det är även ett mycket bra sätt att se hur hästen mår. Kommer den in och rullar sig och sedan rör sig lätt och smidigt och vill galopperande så vet man att den är i bra form. Är den stel och inte vill galoppera av egen vilja. Kanske den behöver vila, annat foder, kollas av veterinären mm.
För att hästarna ska prestera på topp måste de må bra.
Allan går även i skrittmaskinen och antingen rids, longeras, tomkörs eller går back-jobb. De sista tre stora tävlingar han gjort har han bara gått en uppvärmningsklass, en dag utan tävling och sedan Grand Prix. Så småningom behöver han några tävlingar där han gör fler starter. När man kommer till mästerskap tex är det flera dagars hoppning och någon med två rundor på samma och då måste hästen vara i form för det.
Han måste tävla sig till kondition och styrka samtidigt som han ska vara sund och känna sig bra i kroppen. En fin balans som kräver erfarenhet och fingertoppskänsla.
/Lisen
ANNONS:
ANNONS: