24 juni 2014, 23:52

Ultraljud av buk och stamceller för att läka senskador

Hallå!

När en kolikhäst kommer in på Rossdales blir den först undersökt. Man kollar på slemhinnor, lyssnar på hjärta, lungor, ljud från buken och tar tempen. Sedan tar man ett blodprov för att ffa kolla om hästen är uttorkad eller om det finns några tecken på infektion eller stor ökning eller förlust av proteiner i blodet. Man stoppar sedan ner en slang i magsäcken för att kolla om hästen har någon magsäcksöverfyllnad och hästen blir även rektaliserad. Man tar sedan ut vätska från buken. Om hästen behöver vätska får den det via sond ner i magen eller via dropp intravenöst.

Detta är more or less samma som vi gör hemma. Men som standard här så får varje häst också ett ultraljud av buken. På ultraljud kan man ffa se om tarmarna och de inre organen verkar ligga på rätt plats. Man kan också se om det fins tunntarmar det inte borde finnas samt om tunntarmarna är dilaterade, dvs utspända med gas, eftersom detta är tecken på strangulation av tarm och ofta behöver kirurgisk åtgärd, dvs buköppning. På ultraljud kan man även få en uppfattning om tarmarna rör sig eller står stilla samt om tarmväggen verkar förtjockad, dvs inflammerad eller ej. Man kan helt enkelt få ut en massa bra information!

Under tiden här har jag sett många ultraljud av buk och jag har även fått göra en del själv efter den ordinarie veterinären. På bilden nedan så tränar jag och Serena på en kolikhäst samtidigt som den rektaliseras av veterinären som jobbade. Vi passar på så fort det finns tid.
 


Häromdagen var jag också med om ngt häftigt. En häst kom hit för stamcellsbehandling av senskada. Alla som haft en häst med senskada vet att läkning av senor går extremt långsamt. Den senaste forskningen har dock kommit upp med en del bevis som ffa stödjer behandling med stamceller i så kallade "core lesions" där man mer eller mindre har ett hål i senan som behöver fyllas upp med nya celler.

Stamceller kan plockas ut från benmärgen, dvs massan som finns inuti kroppens långa rörben. Stamceller har ännu inte "bestämt" vilken typ av celler de ska bli. Simpelt förklarat så kan man i teorin ta en stamcell och stoppa den på ett random ställe i kroppen. Den kommer då att differentiera ut till en likadan cell som sin omgivning. Låter det inte fantastiskt?

På hästen nedan så "borras" ett hål rakt in i bröstbenet med något som liknar en skruvmejsel fast den samtidigt är en kanyl (såklart efter att hästen blivit sederad + lokalbedövad). Man använder ultraljud för att märka ut exakt på vilket ställe man ska sticka. När man fått sin megastora kanyl på plats så drar man ut benmärg. Man skickar sedan detta till labbet som odlar och uppförsökar stamceller som man vill åt under ca 4 veckors tid (!). Stamcellerna injiceras sedan i senskadan för att den ska läka fortare.


Hästen övervakas även med EKG för hjärtat under tiden provet tas, detta eftersom man är så nära hjärtat med skruvmejseln och det finns beskrivet hur hjärtat kan påverkas av proceduren. En medicinspecialist fanns därför i rummet samtidigt som man samlade provet om något skulle hända med hästens hjärta.

Science at its best!

Hej hopp!
/Izabella

ANNONS: