3 september 2014, 07:14
När opererar man ett griffelben? + Lastningsclinic, se hit!
Hallå!
På jobbet har vi en aktiv facebook-sida som sköts av vår djursjukskötare Malgorzata Dziurla. Härom dagen skrev hon om griffelbenasfrakturer och när man eg opererar dem. Kolla nedan! Tänk att ha en sån ambitiös djursjuksköterska som Gola. Hon kan tammetusan allt!;)
Hur är det med dom där griffelbenen egentligen? I mitten på aug skrev vi ett inlägg om vår 300:de operationspatient. Hästen i fråga hade en griffelbensfraktur på sitt yttre (laterala) griffelben på höger bak. En följd fråga var då, när väljer man att operera och när väljer man att behandla frakturen konservativt ( dvs den får läka av sig själv).
För att kunna svara på frågan bör man veta vad griffelbenen har för funktion i hästens rörelseapparat.
Griffelbenen är två mindre ben som sitter på vardera sidan av skenbenen från framknäet/karpus och neråt på frambenen, samt från hasen och neråt på bakbenen. De är ganska grova upptill och smalnar av nertill. Ofta avslutas de med en liten knopp som man brukar kunna känna en bit ovanför kotledsfickan på vardera sidan av benet. Utseendet på dem varierar väldigt, en del är ganska tjocka, andra mycket tunna.
Det är vanligt att man blandar ihop griffelbenen, med en sena som kallas gaffelbandet, som ligger på baksidan av skenbenet, mellan griffelbenen.
Tidigare i hästens historia var dessa två ben två stycken tår (tå nr två och fyra) men dom är nu tillbakabildade.
Frakturdiagnosen ställs på röntgen, ofta röntgar man 4 st bilder av hästens skenben för att kunna se en fissur (spricka) eller fraktur (helt av) på bästa sätt.
När väljer man att operera eller inte?
Oftast väljer man att inte operera om det finns ett öppet sår intil frakturen (såret kan behöva behandlas separat först) eller om frakturen ligger väldigt högt upp, eftersom den då har en funktion som stabilisering i framknät (carpus) och hasleden.
Då kan man istället behandla med antibiotika,bandage och boxvila för att det ska läka av sig självt.
Om man väljer att operera gör man det oftast i fall där frakturen/fissuren är i den 2/3 delen av griffelbenet och då kapar man helt enkelt av en bit ovanför skadan för att undvika framtida skador på gaffelbandet.
Detta är som vanligt generellt, det finns alltid andra omständigheter som gör att man inte alltid gör på samma sätt.
Den första bilden är av en häst som inte är opererad eftersom den hade en fraktur som satt väldigt högt upp mot hasleden. Häst nr 2 hade en fraktur långt ner på benet. Den hästen opererades och den nedre delen av griffelbenet togs bort.
Bild 1:
Bild 2:
PS - en extra sak som ni borde se över. I helgen ska vi ha en clinic med John Ricketts som handlar om lastning. Det är så extremt vanligt (som bekant) att hästägare inte får in sina hästar i transporten. Eftersom vi ser detta problem varje dag så har vi kontaktat John som jobbar med hästens beteendeproblem, och ffa lastning. Kolla in bilden nedan och KOM. Detta är ett unikt tillfälle! För närvarande behöver vi fler anmälda om det ska bli av. Kommer bli supernyttigt! Jag är taggad:)
Nu måste jag skynda till jobbet! KRAM!
ANNONS:
ANNONS: