19 februari 2014, 21:50

Inleder stort med studiebesök - Helsingborgs nya CT-kamera.

Hej!

Tack för alla era tips, jag ska absolut skriva om de ämnena. Dock inleder jag det nya bloggandet med något riktigt coolt och världsunikt! Förra veckan var jag nere på Specialisthästsjukhuset Helsingborg på besök. Bland annat medverkade jag vid CT-undersökning eller Computed Tomography (datortomografi) som det också kallas.

I Helsingborg så finns den största CT-kameran i världen. Den byggdes egentligen för extemt feta människor och eftersom den är så stor så kan man få in delar av en häst i den. CT-kamera undersökning är något man använt inom humanvården under ganska många år nu, men på häst är det fortfarande relativt nytt. Med denna typ av bilddiagnostik kan man se nya saker som tidigare ej kunnat diagnosticerats på hästar. En ny värld av diagnostik och sanning är alltså på frammarsch!

På Wikipedia finns en bra förklaring på vad CT är och hur det fungerar. Gå in och läs på länken, absolut värt!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Datortomografi

I Helsingborg har man byggt en helt ny avdelning för CT där sövningsplats, uppvak och specialkonstruerat bord är ordnat. Man kan i maskinen få in ett helt fram eller bakben (framben upp till armbåge och bakben upp till knä). Helsingborg är också det enda stället i världen där man kan få in hela hästens hals d.v.s ända till sista halskotan C7.

Min dag på avdelningen var helt klart en upplevelse. På bildvisningen nedan får ni följa med när en häst med oförklarlig hälta på ett framben sövs och får åka in med sitt ben i maskinen.

Hästen får först lugnande och sövs sedan. När hästen ramlar får den assistans av den flyttbara väggen och linor i grimma och framför bog. Detta gör att hästen lägger sig mycket kontrollerat och fint.

När hästen lagt sig flyttar man väggen så att hästen kan läggas på sidan. Man börjar sedan direkt förbereda området som ska undersökas, samtidigt som hästen får en tub i luftstrupen som den får andas igenom. Man håller koll på hästens tillstånd och vakenhetsgrad genom att bland annat kolla ögonreflexer, ögonrörelser samt lyssna på hjärta och kontrollera slemhinnor.


Hästen hissas upp i luften via en travers i taket. Den läggs sedan på ett hydraliskt bord som lätt kan förflyttas över golvet utan knappt någon manskraft alls.

Nedan ser ni CT- kameran som röntgar i skikt och ger upphov till en helt ny nivå av diagnostik.

Hästen övriga ben binds upp och det aktuella benet som ska undersökas placeras i kamerans ingångshål. Om benet är felplacerat varnar maskinen och man får ändra placering. Bordet åker sedan fram och tillbaka så att benet kan föras genom maskinen. Scanningen tar ca 15 sekunder.


Efter att man scannat benet en gång injicerar man kontrastmedel i benet eftersom denna undersökning även inkluderar mjukdelar. Kontrastvätskan sprids via blodkärlen och utlinjerar mjukdelar och brosk. Man kan med kontrastundersökning t.ex. undersöka misstänka sen och ligamentskador samt broskytor. Inget av detta syns på vanlig röntgen. Mads Kristoffersen som är Europeisk Specialist i Hästkirurgi och jobbar i Helsingborg använder här ultraljudet för att lokalisera en artär i benet.


När artären hittats sätts en permanentkateter i artären via ultraljudsguide. Kontrasten behöver hamna i en artär (blodet som åker ut från hjärtat) och inte i en ven eftersom kontrasten snabbt ska ta sig till det område man är intresserad av.

Bildkvalitén kan kontrolleras direkt under scanningens gång och kort efteråt. Så fort bilderna är ok körs hästen ut i uppvaket. Denna häst var sövd i ca 35 minuter vilket är en kort narkostid - relativt sett! Så fort hästen ör sövd i över en h ökar risken markant för komplikationer under narkos. Därför gäller det att vara snabb och ha ett bra team. Snabbhet var verkligen ngt som Helsingborgs team hade gott om. Mkt bra för hästarna! Bilderna skickades samma dag till en bilddiagnostiker i USA som endast jobbar med bildavläsning. Hon läste bilderna på natten och svaret fanns på mejl morgonen efter. Fantastiskt?


Nedan jag som intresserat kollar på bilderna...

I uppvaket efteråt. Den nya uppvakningsboxen som byggts är liten, mindre än de flesta andra uppvak i Sverige. Att uppvaket är litet är bättre för hästarna då de ska resa sig. Om de ramlar runt så får de ej upp lika hög fart och får snabbt stöd av väggarna. Golvet var halkfritt gummi. Hästarna kunde dessutom sövas med skor på och fick bra grepp direkt de reste sig.


Med CT-kamera kan man alltså se hela benet i olika skikt och hitta små saker som ej alltid kan ses med annan bilddiagnostik, eftersom man t.ex. vid vanlig röntgen alltid har vävnad och ben som lagras på varandra. Vid CT-undersökning kan man efteråt göra en så kallad 3D-rekonstruktion. På bilden nedan (som ej är från denna undersökning) har man rekonstruerat en hov. Man kan vända o vrida på bilden i datorn och "titta in" mellan de olika lagren av ben och vävnad. COOLT!

Annan bild med rekonstruktion från USA. Hästen har en mkt tydlig fraktur i sitt hovben, en diagnos som kan missas på vanlig röntgen om man inte kommer exakt rätt in i fissurlinjen.


Nedan rekonstruktion av skalle. Med hjälp av CT kan man idag ställa ovanliga diagnoser som t.ex små sprickor i ben, förändringar i hjärnan och artroser i käkleden. I Helsingborg kan man undersöka huvudet på stående häst så hästen behöver inte ens sövas. Ska också nämnas att CT-kamera även finns i Uppsala!


Flera mycket spännande diagnoser har ställts med den nya tekniken och jag kan inte annat än buga o bocka för att jag fick vara med och verkligen se in i vad jag tror är framtiden. Det finns dock ett problem man måste handskas med. Ju bättre bilddiagnostik man använder, ju mer saker hittar man. Förr eller senare kommer vi hitta mer och mer fel och då gäller det att vi blir ännu bättre på att hitta vad det riktiga problemet verkligen är. Därför är det av stor vikt att en häst som undersöks med CT-kamera verkligen är noga utredd innan och att man innan undersökningen bedövat hästen noggrant om det t.ex. gäller hälta, så att man vet exakt var på benet man ska leta. Dock tycker jag att denna nya teknik är överväldigande positiv och kommer sannolikt leda till bättre diagnostik och mindre lidande för våra hästar i framtiden. Rätt diagnos kan ge rätt behandling och snabbare tillfrisknande, samtidigt som vissa hästar som har hopplösa diagnoser kan få avsluta sitt lidande istället för att vi ska vänta i ovisshet utan diagnos.

Hoppas ni uppskattade mitt lilla mini-repotage!

/Izabella

ANNONS: