18 juni 2011, 08:17
”Carex” nominerad till Horse of Fame
Tinne Vilhelmson Silfvéns fantastiska mästerskapshäst Solos Carex pensionerades i Göteborg för ett och ett halvt år sedan. Kvar på dressyrbanorna dansar dock hans framgångsrika söner - såsom Patrik Kittels Scandic. I dag är Carex en pigg och glad läromästare hemma på Lövsta Stuteri. Han är också juryns andra nominering till "Horse of Fame" - Hippsons egen kategori på Ryttargalan.
Text & foto: Anki Yngve
Hej Tinne, hur kom det sig att Carex hamnade hos dig?
- Vi köpte honom av danske dressyrryttaren Morten Thomsen som sexåring. Han hade då gått unghäst-VM och vunnit sitt bruksprov i Danmark. Carex var fantastisk att rida redan från början och debuterade Grand Prix som nioåring. Samma år deltog vi på VM i Jerez och gick till semifinal. Då var min son Lucas bara sex månader, så det var en intensiv tid ...
Men sedan blev han sjuk?
- Ja, Carex fick en inflammation i luftsäcken mellan näsan och svalget, som ledde till en störning av immunförsvaret. Det gjorde i sin tur att han utvecklade allergi mot pollen. Carex blev som tokig av kliandet, när det var som värst gick han varken att rida eller att fånga i boxen. Det var därför vi kastrerade honom, för att han skulle må lite bättre. Sedan hittade vi en behandlingsform mot allergin, hyposensibilisering. Efter flera års frånvaro från tävlingsbanorna mådde han fantastiskt nog bra igen.
Carex fick "en andra karriär", berätta!
- Vi trodde nog att hans tävlingskarriär var över. Men när han slapp besvären av allergin blev han hur fin som helst igen. Han gick VM i Aachen 2006, världscupfinal i Las Vegas 2007 och tog EM-brons i lag i Turin samma år. Där var han individuell sexa i GP Special. Vid OS i Hongkong slutade Carex 12:a individuellt.
Hur skulle du beskriva hans personlighet?
- Carex är otroligt speciell, han är känslig och ganska osäker. En blygis som bara hälsar på dem han känner, men som samtidigt är väldigt snäll. Han är lite feg men vill alltid göra rätt - han slår liksom knut på sig själv och bara vill, vill, vill. Carex är jätteviktig för mig, inte minst för att han har den här personligheten.
Vad gör Solos Carex i dag?
- Han går i en stor gräshage och njuter, och så agerar han läromästare här på anläggningen. Det är verkligen härligt att få ge honom den här pensionen, han ska inte behöva tävla mer. Sedan är han en väldigt bra läromästare, han är snäll men gör inte rätt om inte ryttarna gör det. - Roligt är också att Carex har otroligt fina avelsframgångar, trots att han är kastrerad och bara finns på fryst semin. Bland annat är han ju pappa till Patrik Kittels Scandic, till Catherine Haddads Cadillac och till den norska VM-hästen Carte d'Or.
Under avtackningen i Scandinavium visade Carex både spansk skritt och att han kan buga på kommando. Hur lärde han sig det?
- Det kunde han faktiskt redan när han kom från Morten Thomsen. Morten är fantastiskt duktig på att lära hästarna konster.
1996 Vann det danska bruksprovet.
1998 Vinst i Breeder's Trophy i Danmark.
1999 Vann Nordiska Dressyrchampionatet.
2002 Till semifinal i VM i Jerez.
2006 VM i Aachen, 20:e plats individuellt och 5:a med laget.
2007 Gick världscupfinalen i Las Vegas.
2007 EM-brons i Turin med laget, individuell 6:a i GP Special.
2008 OS i Hongkong, 12:a individuellt och 4:a med laget.
Nedräkningen har börjat - i höst är det dags att rösta!
Sedan ett par år tillbaka har ni Hippson-läsare röstat fram ridsportens Horse of Fame, alltså hästar som varit lite extra betydelsefulla för svensk ridsport. Den årliga Horse of Fame-hästen presenteras på Ryttargalan.
Så går det till
Ryttargalans jury kommer att välja ut tre kandidater, från varsin OS-gren, under året. Dessa kommer att presenteras i varsitt nummer av Hippson Magazine. Först ut av de nominerade var Stand By Me som fanns med i nummer 2 2011. Juryns andra nominering, som finns med i nummer 3 2011, är alltså Solos Carex. I höst, när alla nominerade hästar är offentliggjorda, påbörjas omröstningen här på Hippson.se.
Kriterier och vinnare
Nominerade till Horse of Fame ska vara äldre hästar som har haft en lång och aktiv tävlingskarriär. Kandidaterna ska vara i slutet av sin karriär eller har kanske till och med avslutat den (dock senast tre år innan nominering). Priset kan delas ut postumt. Aktuell häst behöver inte vara svenskfödd, men den ska ha tävlat för och representerat Sverige vid mästerskap eller nationstävlingar. Samma häst kan nomineras flera gånger, men kan bara väljas in i Horse of Fame vid ett tillfälle.
ANNONS:
ANNONS: