"Varje år brinner det i 4.500 gårdar och stall i Sverige – hur är ni förberedda?"

Gästbloggen

22 maj 2017, 17:48

"Varje år brinner det i 4.500 gårdar och stall i Sverige – hur är ni förberedda?"

Foto: Räddningstjänsten Syd och Adobe Stock (häst)

OM DENNA GÄSTBLOGG
Brandmännen på Räddningstjänsten Syd i Genarp skrev i veckan ett uppmärksammat inlägg på Facebook. Där tipsar de om hur man kan arbeta förebyggande för att undvika bränder i djurstall, samt vad som är bra att ha i åtanke om olyckan inträffar och räddningstjänsten kommer för att hjälpa dig och dina djur. Hippson har fått lov att publicera inlägget i sin helhet här nedan.

"Djurägare & stallägare! Varje år brinner det i cirka 4.500 stall och gårdar runt om i Sverige. Hur är ni förbereda om det börjar brinna i ert stall?
  
När hade ni en utrymningsövning sist? Vet alla i stallet var brandsläckaren finns? Om inte, då är det kanske hög tid att ni funderar på detta. Särskilt om ni är stallägare, då är ni skyldiga enligt lag att ha ett systematiskt brandskydd.
Enligt djurskyddslagstiftningen ska "djurstallar utformas så att det finns goda förutsättningar att rädda djuren vid brand". Har ni till exempel en brandsläckare inom 15 meter var ni än befinner er i stallet? Inte, då är det dags att skaffa en. Det kan även stå er dyrt om försäkringsbolaget inte tycker att ni har ett fullgott skydd.
Nedan finner ni ett par tips som kan hjälpa er och oss om det värsta skulle inträffa:

Förebyggande
- Öva: Var överens om hur ni ska ta ut djuren. Om man övar får man även koll på hur lång tid det tar att evakuera ett stall.
  
- Grimmor och grimskaft: Se till att det alltid finns grimmor i rätt storlek utanför varje box. Så slipper ni springa runt och leta.
  
- Planera: Markera utrymningsvägarna. Sätt gärna en brevlåda på stalldörren märkt ”UTRYMNINGSPLAN”. Där kan ni ha en ritning av stallet. Skriv gärna antal boxar, om där finns hingstar/tjurar med mera. Alltså "bra att veta"-fakta. Det sparar viktiga minuter vid en insats. Ni kanske inte är på plats och kan berätta för oss när vi kommer.
  
- Uppsamlingsplats: Var överens om var ni ska ha djuren vid en evakuering. Hage, paddock, ridhus?
  
- Informera: Informera alla som vistas i stallet om vilka utrymningsvägar som finns och så klart om var brandsläckaren är.
  
- Brandsläckare/brandfiltar: Ha dem gärna nära dörren. Detta så att man inte behöver ta sig långt in i stallet för att hämta dem. Du kanske då får branden mellan dig och släckaren. Tumregel! Max 15 meter till närmaste släckare. Kontrollera att pilen på mätaren står i grönt fält.
  
- Brandvarnare: Det finns i dag brandvarnare som man kan seriekoppla. Det vill säga då kan man ha en i stallet och en utanför eller i bostaden om den ligger nära stallarna. När den tjuter i stallet börjar det tjuta även i bostaden.
  
- Element: Man vill gärna hänga ett vått hästtäcke på ett element. Försök i stället ha krokar eller hyllor ovanför.
  
- El: Glödlampor och lysrör ska ha skyddskåpor, se till att det inte det finns elkablar som djuren kan bita på. Undvik att ha kaffekokare i stallet. Om ni ska ha det ska den finnas i ett eget rum som är en egen "brandcell". Detta gäller även tvättmaskiner med mera.
  
- Radioapparater: Så härligt med musik i stallet, men förvara dem inte ute i dammig miljö. Ha dem i en egen brandcell såsom sadelkammare eller fikarum. Dra sedan en högtalarkabel ut i stallet. Bäst av allt är batteriradio.
  
- Vatten: Ha alltid en slangvinda med vatten redo.

Om/när vi kommer
- "Vi lyssnar, ni lyssnar". Vi kommer så klart att ta in all fakta så snabbt vi kan av er. Oftast ligger gårdarna en bit från brandstationen och brandförloppet har haft sin tid, det kommer vara ont om just tid. Vi kommer berätta för er om vi behöver er hjälp och då till vad.
  
- Vi kommer göra allt vi kan för att undsätta djuren. Men inte till priset av att människoliv kommer till fara. Vi vill inte att vårt arbete går från djurräddning till livräddning av er.
  
Det finns så klart många fler tips och riskzoner. Det viktigaste är att man börjar planera, förebygga och informera varandra i stallet. Då har ni påbörjat ett viktigt arbete. Ta hand om er och era fina djur! Dela gärna!
  
God sommarkväll!
  
//Brandmännen i Genarp"

Djurägare & Stallägare! Varje år så brinner det i ca 4500 stall och gårdar runt om i Sverige. Hur är ni förbereda om...

Posted by Räddningstjänsten Syd RiB-station Genarp on Thursday, May 18, 2017

ANNONS: