4 november 2011, 08:08

Väga nytta mot lidande - Djurförsök!

Läkemedelsbolag, djurhållning och djurförsök.



I förrgår var jag (Karolina) och delar av min klass på studiebesök på ett av Världens ledande läkemedelsföretag i Södertälje. Här delar jag med mig av den information jag fick:



Det flesta av oss, inklusive läkemedelsbolagen, är nog överens om att inte använda djur och utsätta dem för lidande i onödan. Dock finns det tunga regelverk som gör att vissa saker måste testas på djur i olika faser av läkemedelsstudier, för att sedan kunna prova dem på människa och vidare godkännas. Djurförsöken är nödvändiga för att  kunna se hur en substans/läkemedel  påverkar hela kroppen och studera det komplexa samspel som uppstår mellan celler i en levande kropp. kroppen är ett stort komplext system. Det är lätt att säga att man är emot djurförsök i praktiken men man inser att det är lite mer komplext än så när man knackar på och kikar in i laboratorievärlden. Vågar vi medicinera oss själva våra barn och våra sällskapsdjur med ett läkemedel som aldrig tidigare testats på en levande varelse? 


Djurförsök kan behövas för att få svar på frågeställningar och antaganden som inte kan besvaras på annat sätt. Men användning av djur i försök ställer också höga krav på djurhållaren. Därför är den också rigoröst kontrollerad av myndigheterna. Djurförsök får inte genomföras utan att en djurförsöksetisk nämnd har gett sitt godkännande. Inom medicinska forskningen får djurförsök inte utföras om det finns alternativa djurfria metoder som kan ge samma resultat. Det måste varje forskare som ansöker om att få göra ett djurförsök visa, alltså att det inte finns andra metoder. Nämnderna väger den medicinska nyttan av djurförsöket mot obehaget eller lidandet för djuret och endast såna där nyttan väger över godkänns.



Försöksdjur använs idag mest  i början av den tidiga forskningsprocessen – när man vill få svar på frågor om sjukdomsmekanismer – och i slutet, i effekt och säkerhetsstudierna. Detta är innan steget tas till försök på människor.



Modellen för ett läkemedelstester kan göras via datormodell, in vitro (i provröret/cellodling) eller in vivo (djurförsök) vidare till klinikska tester på människa.
Man är rädd för bivekningar av substanser som ingår i läkemedlet och toxiska efftekter om man blandar olika läkemedel.

Det tar ungefär 10-15 år innan ett läkemedel kommer ut på marknaden och då har det kostat ungerfär lika många miljarder som år som det tagit att ta fram läkemedlet. Endast 10-15 procent av alla substanser som testas kommer att bli en produkt och av dessa återkallas  3-4 procent. Det är ganska enkel mattematik. Mycket jobb, lång tid och flera av de som jobbar med framtagningen har själva inte varit med hela vägen, från ide till godkänt läkemedel. Vissa läkemedel kan klara alla labbtester men faller på djurtesterna. Dessa läkemedel hade kunnat komma ut till människor utan djurtester. Vi träffade även de människor som jobbade i djurstallarna, de så kallade djurteknikerna. Dessa var verkligen superproffsiga och gjorde sitt bästa för att djuren skulle få det så bra som möjligt. De jobbar efter tre R:


Reduce  Refine och Replace  (redusera, ersätta och förbättra) vilket betyder att man ständigt utvecklar metoder för att försöka använda så få djur som möjligt samt ersätta försöken med labb-försök på celler så långt som det går.Vi fick se möss, råttor, kaniner och hundar. Alla djuren uppfödda hos uppfödare med tillstånd från jordbruksverket. Detta kallas destinationsuppfödda djur och dess syfte är att bli försöksdjur. I och med detta kan man hålla god kännedom om bakrundsfakta på djuren och verkligen ha koll på sådant som genetiska defekter, sjukdomar, temerament, förväntad vikt mm.

Vissa av mössen och råttorna är redan födda transgena (ändrad arvsmassa) och genom det utnyttjar man genetiken för att få fram bra laboratoriedjur, så att man lättare kan rikta en studie.

På läkemedelsbolag kan en veterinär bland annat jobba som tillsynsveterinär bland försöksdjuren, som patolog (obducera) och som läkemedelsutvecklare mm.

Det var iallafall den väldigt nyttig och lärorik dag i laboratoriets och läkemedlens värld!

Jag vet att Izabella åker på ENVC - Equine Nordic Veterinary Conference i Köpenhamn i helgen där hon ska lyssna till några av världens främsta hästveterinärer. Hon kommer nog ge er en rapport därifrån under helgen!


Best regards Karolina


ANNONS: