28 april 2012, 18:07
Vad är skillnaden?
Egentligen ser alla likadana ut i grunden. Uppbyggda av fettmolekyler som ser ut som ett handtag med tre trådar. Sedan hänger det en lång rad av kol- och väteatomer på varje tråd. Jag pratar om fett. Fett som delas in i tre huvudgrupper. Mättat, enkelomättat och fleromättat. Vad är egentligen då skillnaden mellan dessa tre grupper?
Hur fetterna skiljs åt beror på hur många kol- och väteatomer fettet innehåller. Det som är mest rikt på atomer är helt enkelt mättat fett. Tack vare att trådarna är helt fyllda håller det sig stabilt och tål både hög värme och kan lagras länge utan att bli dåligt. Innehåller ett livsmedel mest mättat fett är det hårt. Smör, ost och koksfett är tre exempel.
I flera fall är inte trådarna fulla av atomer utan har s.k. dubbelbindningar. Antingen har de en eller flera. Med andra ord heter det enkelomättat och fleromättat. De olika livsmedeln innehåller oftast en blandning av alla sorters fett men det brukar vara en som dominerar och det kan man se på konsistensen. Är det hårt som kokosfett innehåller det mest mättat fett. Men om det är flytande eller mjukt som olja eller bordsmargarin består det mestadels av enkelomättat eller fleromättat fett.
Alla tre huvudgrupper innehåller lika mycket energi per gram fett. Fast de påverkar kroppen väldigt olika. Det mättade fettet kan i samband med en stillasittande livsstil leda till hjärt- och kärlsjukdomar i och med att kolesterolhalten i blodet höjs. Fettsyror som omega-3 och omega-6 (fleromättat fett) är livsnödvändigt då kroppen inte själv kan producera dem. Lax, tonfisk och makrill innehåller mycket omega 3.
Kroppen behöver fett för att fungera. Fettet "smörjer" hjärnan samtidigt som det behövs för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna. Vitaminer som A, D, E och K. Fett ger oss också energi och ork.
Fett är helt enkelt ett måste i den dagliga kosten och ingenting vi ska utesluta. Sedan kan man alltid skilja på bra fett och mindre bra fett. Bra kommer från avokado, fisk och nötter (i måttlig mängd. 100g jordnötter = 60g smör). Mindre bra fett hittar vi i livsmedel som chips, bacon, korv och ost. Kom dock ihåg att allt går att äta i måttlig mängd. Men dessvärre äter svenskarna idag för mycket mättat fett.
ANNONS:
ANNONS: