Stanna i skavet!

Belöningsbaserad hästträning

21 oktober 2024, 13:34

Stanna i skavet!

Nu var det länge sedan jag gjorde ett inlägg här. Det har varit väldigt mycket annat på gång i livet under en period. På föreningsfronten har det framför allt handlat om att få klart programmet till vår fjärde upplaga av onlinekonferensen BHIS-dagarna.

Men nu är äntligen alla föreläsare klara och det som återstår är detaljfix med schemat och planering av trivselaktiviteter. Samt rekrytering av volontärer! Även digitalt föreningsliv kräver ju sina funktionärer!

Temat för 2025 år upplaga av konferensen  är etik inom belöningsbaserad hästträning, och konferensen heter BHIS-dagarna 2025:  Hästen, moroten och etiken.

Stanna i skavet

När jag hade planeringsmöte med våra huvudföreläsare Jonna Bornemark och Petra Andersson sammanfattade de raskt med tre ord vad de ville utforska med vår publik under konferensen: “Stanna i skavet!” blir rubriken för deras programpunkter som både kommer att inleda och avsluta konferensen. Genom föreläsningar och interaktiva workshops vill Jonna och Petra hjälpa oss utveckla vår förmåga att navigera i etiska frågeställningar och utveckla vårt etiska omdöme.

Tänk att det lilla hästlandet Sverige är så lyckligt lottade att vi har två framstående filosofer med stort hästintresse som både yrkesmässigt och privat utforskar relationen människa och häst och villkoren för vår  samexistens! Tänk att BHIS är så lyckligt lottade att båda två vill medverka på vår kommande onlinekonferens!

Den som förväntar sig att lämna konferensen med en färdig checklista där vi kan bocka av uppfyllda villkor för att bedriva etisk belöningsbaserad hästträning kommer att bli besviken.

Det vi i stället hoppas ge våra deltagare är redskap att själva hantera det ibland ganska turbulenta  flöde av forskningsresultat, egen erfarenhet, andras åsikter och nya idéer som omger oss som hästmänniskor. Just nu befinner sig hela hästvärlden i en epok där vi famlar kring vad som är hästvälfärd på riktigt. Ska det vara 1,5 cm eller 2 cm under nosgrimman? Är grupp, gräs och galopp viktigare än en välskolad hand och en korrekt inpassad sadel? Ska vi anpassa oss efter vad en okunnig omvärld tycker om hästsport eller kan vi utbilda omvärlden så de förstår vad hästsport är? Ska vi ha hästsport över huvud taget och är det ens ok att ha häst som sällskapsdjur?

Hur hittar du din egen etiska kompass? Och hur gör du om kompassnålen tar ut en klar riktning som du sedan har svårt att följa i praktiken? Häng med oss den 4-5 januari och låt våra hästkunniga filosofer hjälpa dig utveckla ditt tänkande!

T ex att det måste vara stressande, manipulerande  och frustrerande för hästen att bli tränad med matbelöningar. Susanna Davidsson från Hästvis kommer att föreläsa om sitt hjärteämne - träningspass som minimerar frustration och jobbiga känslor hos hästen.

En annan fördom som vi ibland stöter på är att du måste sluta rida om du börjar träna belöningsbaserat. Inte alls, säger Angelica Hesselius från Rewardbased Riding som kommer att föreläsa om ridning som berikar och bidrar till ökad välfärd för hästen!

Aktuell forskning

Något som jag tycker är en stor styrka inom belöningsbaserad hästträning är att det finns ett inbyggt etiskt tänk från början. Belöningsbaserad hästträning handlar inte enbart om att använda positiv förstärkning för att påverka beteenden. Som belöningsbaserad hästmänniska förväntas du följa en human hierarki för beteendemodifierande interventioner där att tillgodose hästens fysiska och mentala behov alltid är steg ett. Därför ser vi till att ständigt försöka hålla våra medlemmar uppdaterad kring den forskning som finns kring hästars beteenden och behov. Denna gång kommer Anna Lundberg, universitetslektor på institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, SLU att  föreläsa om “Stäppdjur i stallet - beteende och behov”. Vad är det för djur vi har gjort till vårt husdjur och vad behöver de för att få utlopp för sina medfödda behov?

Från SLU välkomnar vi även Johan Lundblad, universitetsadjunkt vid Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi, som föreläser om “Vilken information om hästens inre tillstånd kan ses i ansiktet och kroppsspråket” Johan doktorerade i våras med avhandlingen “Exploring facial expressions in horses - biological and methodological approaches” och det ska bli väldigt intressant att höra honom föreläsa om aktuellt forskningsläge om hästars känsloyttringar.

Jag tror att vi alla behöver bli bättre både på att inte missa uttryck hos våra hästar och på att inte feltolka eller övertolka de uttryck vi faktiskt ser.  

Praktisk belöningsbaserad träning då, blir det något om det?

Självklart! Här har vi faktiskt valt att fokusera på att bemöta några av de fördomar som ibland sprids om belöningsbaserad hästträning.

Anmälan

I styrelsen är vi jättepeppade på att få utforska dessa teman tillsammans med våra föreläsare och medlemmar och i våra sociala medier ser det ut som att våra följare är  med på tåget och bara väntar på att anmälan öppnar på hemsidan, www.bhis.se

Vi har pressat priset igen! Vi är en ideell förening som inte behöver gå med vinst och vi vill att alla som vill ska ha råd att vara med, även i dyrtider! Eftersom vi har interaktiva workshops denna gång så hoppas vi också att våra deltagare väljer att delta under livesändningen snarare än att vänta på inspelningarna. Det kommer att bli mer utvecklande så!

Framtiden är barnen

Förutom att planera konferensen så har föreningen också utsett höstens mottagare av BHIS ungdomsstipendium. Vinnare denna gång blev 14-åriga Leoni från Kiruna som vill använda stipendiet till träning för Anne Dirksen på Relationsbaserad hästträning. Leoni har en islandshäst som heter Fiola och de tränar redan belöningsbaserat, men  Leoni hoppas att stipendiet ska hjälpa dem att få en ännu mer positiv känsla i träningen. Om du vill följa Leoni hittar du henne på instagram som @leoni.hast 

Två gånger per år delar vi ut stipendium till unga medlemmar som vill vidareutvecklas inom belöningsbaserad träning. Det är ju barnen som är hästarnas framtid!

Den 25 september hade vi också en mycket uppskattad föreläsning om “Barn som klickertränar”  med Karolina Einarsdotter som driver hästskolan Stall Lyckoklövern. Förutom att pedagogiskt gå igenom vad som krävs av barn, häst och vuxen för att det ska bli säker och harmonisk träning för alla inblandade så berättade Karolina också om “biverkningarna” av klickerträning på hästskolan - empatiska, lösningsinriktade och hästkunniga barn. Därför är det så roligt att flera hästskolor är på gång att introducera klickerträning i sina program.

 

Nästa medlemsevent

Den 29 oktober bjuder vi på ett klassiskt BHIS-event “Fråga en tränare!” Här får deltagare ställa frågor live om sina egna träningsproblem och utmaningar. Denna gång är det Hanna och Ari från Motivationsträning för häst som finns till hands för att bena ut trassel, ge goda råd och smarta träningstips. Hanna och Ari har, liksom flera andra på BHIS Tränarlista,  varit med och stöttat föreningen från start. Det är alltid lika roligt att höra dem pedagogiskt hjälpa oss reda ut våra träningsknutar.

Nu ska jag fokusera på att komma på banan igen i min och vännen As lilla träningsgrupp med yrvädren PRE-P och nordis-U och vår alltid lika positiva tränare Angelica.