Stalldrömmar
18 mars 2016, 17:08
Projekt nya hagar!
Halloj! Så var det fredag igen och jag har lyckats stjäla mig ett par minuter för ett blogginlägg. Det är som sagt full rulle här på gården just nu. Jag håller parallellt på med tre projekt (eller kanske fler när jag tänker efter?) - "projekt ridbana", "projekt nya hagar" och "projekt bygga stall". Förutom det så har vi ju "projekt avel" och "projekt starta aktiebolag" som är heta just nu. Vi ska heller inte glömma "projekt få-den-nya-bankdosan-att-fungera".... Det sistnämnda är ett projekt som man lätt skulle kunna missta för ett av de lite enklare sakerna på listan. Men icke! Jag vet inte hur många svordomar jag ödslat på den där dosan vid det här laget, men inte fungerar den bättre för det. Så idag blir det till att ta tjuren vid hornen och snällt ställa sig i telefonkö, så att någon vänlig supporter-kille (eller tjej) kan förklara för mig varför den inte vill som jag vill. Det värsta är att bara att hitta telefonnumret till supporten brukar vara något av ett projekt i sig... Nåväl, de säger ju att vi hästtjejer är tuffa så nog ska jag väl klara av att överlista en liten bankdosa? Kan man tycka...
Hur som helst. Medans jag sitter här och skriver så håller killarna från Norrvidinge som bäst på att lasta av bärlager (bergkross 0-32) på min ridbana. Allt som allt ett par hundra ton. Dom har kört skytteltrafik här hela eftermiddagen. Jag tänkte det var bra att passa på att lasta av nu när det har varit torrt och fint väder i nästa två veckor, så banan är relativt torr och bra att köra på.
Men det är faktiskt inte skyffla grus som vi ska ägna oss åt i helgen. Utan vi ska sätta stolpar till några nya hagar. Jag tänker mig att det skall bli en ny rasthage och så ett sommarbete på ca 2 hektar åt "våra" avelsston som kommer hit i månadsskiftet april/maj. Den ena är Doriz som jag redan har presenterat här tidigare. Den andra heter My Princess och är efter His Highness - Nactus. Ett riktigt, riktigt fint diplomsto som gjorde enastående bra ifrån sig som unghäst. Hon fick 48 poäng när hon visades som föl. Som 1- och 2-åring vann hon med sina 40 poäng premieringen. 2008 fick hon gångartsdiplom med 50 poäng, 997988. Och vid sitt 3-årstest på Strömsholm.Samma år vann hon Kungakannan och Svenskt Avel- och Sportchampionat som bästa Svenska treåriga dressyrhäst. Hon medverkade även i Svenskt Avel- och Sportchampionat 2010, som 5-årigt fölsto. Efter det fick hennes tävlingskarriär tyvärr ett abrubt slut och hon har istället gått som avelsto och promenadhäst. Jag är så himla glad att vi redan från starten i vår avelkarriär har hittat två så fina ston att ta föl på. Jag vill också passa på att tacka alla er som har erbjudit sina ston till oss. Det har verkligen varit hög kvalitet på alla ston och jag är både smickrad och tacksam över ert förtroende.
Nu återstår som sagt bara det roliga/spännande/svåra arbetet med att välja hingstar. Jag har några personliga favoriter men inget är skrivet i sten ännu. Jag ska skriva ett inlägg om vad jag söker hos hingstarna så får ni hjälpa mig och komma med tips! Härom dagen drömde jag att jag skulle åka och inseminera både Ferdinand och Domingo. Jag var jättestressad för jag hade glömt min sadel och kunde inte hitta den någonstans. Jag blev väldigt lättad när jag till slut kom på att man inte behöver en sadel när man ska inseminera hästar... Att de båda två är valacker och liksom inte sådär jättefertila verkade helt obetydligt i min dröm... Haha! Jag tror jag har för mycket i huvudet just nu!
Precis som sist så har jag köpt mina stolpar från Djurgårdens Ridsport & Stängsel. Kollade runt lite på priser, och de är fortfarande billigast. Dessutom är de trevliga att ha att göra med. Eftersom vi skulle ha rätt många stolpar (252 stycken för att vara exakt) var de vänliga nog att köra ut dem till oss på gården, och de hjälper dessutom till med ordern och ser till att man får med allt som behövs för att få ett bra staket som fyller de funktioner man behöver. Den här gången har jag valt lite längre stolpar än vad jag hade sist (220 cm mot 175cm innan). Jag är nöjd med höjden på staketet med jag hade velat ha stolparna längre ned i marken så att det blir stabilare. Jag kommer inte heller använda elband till beteshagen, utan lite kraftigare eltråd. Detta eftersom det ofta blåser kraftigt här på de skånska fälten, och ska man dra längre sträckor med tråd eller band så är det bättre att välja tråd eftersom vind annars tar tag i banden och har en tendens att stå och slå i vinden. Det både låter obehagligt och gör att bandet (hur man än drar och spänner i det) blir slappt med tiden. I värsta fall kan det leda till att banden nöts mot isolatorerna och går av! På mina rasthagar som är lite mindre i storleken (30*70m) har jag elband överst och tråd nederst - och det är jag väldigt nöjd med.
Till och med avlastningshjälp av Peter på Djurgården! Vilken service!
Det är nu på våren när kälen just släppt och markerna är som allra blötast som man ska sätta stolp! Min man var nere med lastaren förra helgen och satte i en stolpe på prov. Den gick ned som en varm kniv i smör. Inte som i somras när vi fick stå med jordborren och spettet mellan 30 och 45 minuter med varenda stolpe! Och det blir ändå inte lika bra eftersom hålen blir större och stolparna sitter sämre. Nu gör vi ett litet hål med spettet, sätter i stolpen och trycker sedan ned den med lastaren. Piece of cake. Jag tänkte lite på det angående alla rapporter om tungt jobb och missförhållanden i våran branch. Har man rätt verktyg och planerar arbete rätt så blir det så mycket lättare! I somras hade vi ju inte så mycket till val (eftersom det var då vi flyttade och vi behövde ju hagar till hästarna), men kan man välja och planera lite så gör man nya hagar nu på våren eller på hösten när det är som blötast innan frosten sätter in. Man får också välja att t.ex. mocka hagarna då det är torrt väder ute så att inte bajshögarna väger onödigt mycket. På sommaren när det är väldigt varmt mitt på dagen får man planera så att man mockar hagarna tidigt på morgonen, och kanske tar stallet efteråt, eftersom det oftast är svalare inne i stallet än ute i gassande solsken. Jag tror att i alla fall en del av problemet är att man i många stall inte planerar tillräckligt efter årstiderna och inte anpassar arbetet efter förutsättningarna. Allt ska göras på samma sätt varje dag oavsett... Så sköter man ju inte andra lantbruksföretag! Visst måste hästarna och deras välbefinnande och behov sättas i första hand, men det betyder ju inte att man per automatik behöver köra slut på sin personal. Ja, det var bara en liten tanke i debatten. Nu måste jag ut och fortsätta jobba! I nästa inlägg blir det mer om hagar och helgens arbete! Trevlig helg på er!
252 stolpar på plats! Jag vet vad vi ska göra i helgen!
ANNONS:
ANNONS: