Gästbloggen

26 september 2018, 06:57

Gästbloggen: "Sommaren 2018 – en förhandsvisning"

Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG 
Lina Eklund är fil. dr. i naturgeografi och jobbar vid Aalborgs universitet i Danmark. I denna gästblogg, som är en uppföljning till hennes första inlägg som publicerades i våras, funderar hon över hur klimatförändringar kommer att påverka våra liv med hästarna. Och reflekterar över den gångna sommaren med torka och foderbrist.

 
"När jag i våras
skrev min gästblogg om hur klimatförändringarna kan komma att påverka oss och våra hästar hade jag ingen aning om vilken sommar det skulle bli. Även om jag kände att det är bråttom att få till en global omställning, som gör att vi kan nå målen i Paris-avtalet (och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 till 2 grader), tänkte jag mig att så torra somrar som den vi fick låg några årtionden framåt i tiden.
  
Jag är fullt medveten om att vi inte helt kan säga att årets torka berodde på klimatförändringarna. Variationer i regn och temperatur är en naturlig del av klimatet. Men frekvensen av torra och heta somrar förväntas öka enligt klimatforskningen. Därmed kan vi se denna sommar som en förhandsvisning av vad vi har mer av framför oss, om vi inte får till en omställning och slutar att bränna fossilt kol. Hur skulle vi klara två eller tre liknande somrar? Jag vill helst inte tänka på det, men jag tror att vi måste.
  
I min förra gästblogg skrev jag om hur klimatet kan komma att påverka fodret, både när det gäller tillgång och kvalitet. Många har i sommar haft svårt att få tag på foder och priserna har gått upp rejält. Importerat grovfoder har blivit en lösning för många, men det har också lett till konsekvenser. En ökad risk för ogräs och främmande arter i importerat hö gör att många lantbrukare inte vill ta emot gödsel från hästar som har ätit av det importerade höet. Det har också kommit rapporter om folk som utnyttjar hästägares situation och säljer undermåligt vallfoder till överpris.
  
Som kontrast till allt det negativa har vi också sett en typ av samarbete där folk har erbjudit sina oanvända åkrar till de som behöver – och man har via sociala medier hjälpts åt att hitta foder till varandra. Ett sådant engagemang visar att brist inte bara behöver leda till konflikter, utan att det också kan leda till mer samarbete. Det är exakt den typen av kollektivt ansvarstagande som vi behöver för att lösa klimatkrisen, om än i större skala.
  
Något inte alla tänker på är att ett år med torka kan leda till problem också kommande år, även om de åren kanske har normala regnmängder och temperaturer. Dels kan det bli brist på utsäde av både spannmål och vallfrö, vilket kan göra att foderbristen håller i sig i flera år. Dels kan en annan effekt av den här sommaren vara brist på arbetskraft. Min bror, som bland annat jobbar med höskörd och balpressning, berättade att en del entreprenörer som normalt jobbar med detta kan ha haft det så svårt i år att de tvingats till konkurs. Vilket kan leda till brist på arbetskraft, särskilt för småskalig höproduktion.
  
Vi såg också att sommaren 2018 innebar fler rapporter om fångutbrott än tidigare. Under maj och juni 2018 rapporterades 30 procent mer fånganfall än 2017 till Agria djurförsäkring. Även om vi inte vet exakt vad som orsakar fång kan kombinationen av minskad motion på grund av värme och semestertider, ökad stödfodring och ökad sockerhalt i det torra gräset ha lett till den markanta ökningen av fångutbrott.
  
Det har också blivit tydligt att vi måste börja hushålla med vattnet. Ett exempel på det är att vi under sommaren inte har kunnat bevattna ridbanor, vilket har lett till mer damm och hårdare underlag än vanligt. Något som hästarna måste vänjas vid. För att undvika damm kan man binda materialet med salt, samma som används för att hålla vägar och ridbanor frostfria på vintern. Generellt är det viktigt att tänka på de vattenmängder som går åt till att spola av hästar, vattna ridbanor och fylla på dricksvatten till hästarna. Hur kan vi minska vattenåtgången och spara vatten till när det behövs?
  
I april i år undrade jag om vi var redo för de förändringar som fanns i framtiden. Det visade sig att framtiden var närmare än jag trodde och att vår beredskap inte var så bra som jag hade hoppats på. Nu väntar en höst och vinter där jag önskar att alla hästar får den fodermängd de behöver, helst varken mer eller mindre. Det är viktigare än någonsin att analysera grovfodret, räkna foderstat och se till att inget går till spillo. Jag hoppas också att vi fortsätter hjälpas åt med att hitta foder och bete i framtiden, särskilt eftersom kommande år även de kan bli tuffa.
  
En sista önskan är att vi inte glömmer bort år 2018 när ordningen är återställd, utan kämpar vidare för minskade utsläpp av växthusgaser och en mer resurseffektiv hästhållning.
 
/Lina Eklund"

Arkiv: Så kommer livet med häst påverkas av klimatförändringarna

ANNONS: