Gästblogg: Registrering av importhäst – steg för steg

Gästbloggen

27 oktober 2015, 15:16

Gästblogg: Registrering av importhäst – steg för steg

OM DENNA GÄSTBLOGG
Karin Lindblad läser en ”master” i marknadsföring på Handels i Göteborg, jobbar som säljare i en ridsportbutik och bloggar. Nyligen tilläggsregistrerade hon sin importhäst enligt de nya reglerna – och vi har fått lov att publicera hennes pedagogiska ”steg för steg-guide”. Hela Karins blogg, där hon skriver om sitt och hästen Kryddans liv, hittar du här.

  
Att tilläggsregistrera en importhäst
 
  
I dag var det dags för en ID-kontrollant att se så att Kryddan verkligen var samma häst som passet anger. Detta för att jag ska kunna registrera henne i SWB, vilket lagen kräver från 2016 eftersom hon är född i Holland. Krångligt? Javisst.
  
EU har bestämt att alla hästar ska registreras i det land de nu befinner sig i, om det är för avsikt att de ska stanna längre än 90 dagar från och med 2016. Detta innebär att ALLA hästar som inte är födda i Sverige och som inte i dagsläget är registrerade i ett svenskt förbund måste registreras här.
Låt oss ta det steg för steg. Om din häst redan är registrerad i ett svenskt förbund, exempelvis finns på Blup och/eller har ett svenskt registreringsnummer, behöver du inte göra någonting. 
  
1.Hitta en ID-kontrollant nära dig
Du måste ta ut en ID-kontrollant för att se så att hästens pass stämmer överens med hästen. Är hästen inte chippad måste detta göras. Välj då en kontrollant som får chipmärka. Lista över godkända kontrollanter hittar du HÄR.
  

ID-kontrollanten läser av hästens chip...
  

...och kollar om virvlar och tecken är rätt ifyllda i passet.
  

ID-kontrollanten fick fylla i ett nytt konturdiagram då Kryddans inte var ifyllt. Detta skickas med passet till SWB.
   
2. Välj avelsförbund 
Har du en häst av halvblodstyp är det mest naturliga att registera den i SWB. Här finns en lista på alla avelsförbund godkända av Jordbruksverket, där du kan välja att registrera din häst. Har du en häst som är korsning är det Svenska Hästavelsförbundet du ska vända dig till. 
Välj det avelsförbund som stämmer överens med din hästs ras och läs deras regler om tilläggsregistrering/svenskregistrering noga. 
   
3. Skicka in passet
Skicka hästens pass med rekommenderad post. Fundera över om du behöver det den närmaste framtiden (exempelvis vaccinationer, tävling etcetera). Handläggningstiden är lång. Behöver du passet för tävling så ta en kopia på det och be ID-kontrollanten intyga att det är rätt, så är det en giltig handling tills du får tillbaka ditt pass. Ska du vaccinera snart kanske du ska vänta lite med att skicka iväg passet. Du ska också skicka med en handling som styrker att du äger hästen. SWB har även en uppgiftsblankett som ska bifogas i brevet.
  
För halvblodshäst/häst av halvblodstyp:
ASVH/SWB
Box 2
247 29 Flyinge 
  
För korsningshäst/om din hästs ras saknar avelsförbund i Sverige:
Svenska Hästavelsförbundet 
Box 314 
532 24 Skara
    
4. Vänta
Hos SWB är väntetiden 4 till 5 veckor. 
   
5. Ditt pass kommer tillbaka
Din hästs pass kommer tillbaka med en stämpel/ett klistermärke från ditt avelsförbund och du har gjort vad du måste för att följa de nya reglerna. Har du registrerat i SWB kommer din häst att ha en egen sida på Blup där stamtavla och tävlingsresultat kommer att synas. Din häst har också fått ett svenskt registreringsnummer.
   
Processen verkar krånglig men det är inte så himla besvärligt egentligen. Det blir dock lite pengar som går åt, mellan 1000 och 1500 kronor ska du nog räkna med totalt. Så länge man har en till två hästar går det väl an... Byråkrati när den är som bäst, men man får väl anta att det är för en god sak. Trevlig kväll!
  
Till Karin Lindblads blogg


Tidigare på Hippson.se:
Bristfällig information om ny hästpassförordning

ANNONS: