Gästbloggen

20 oktober 2018, 19:50

Gästblogg: "Många saker du kan göra för att förebygga kolik"

OM DENNA GÄSTBLOGG
Distriktsveterinärerna i Kungsbackas vanligaste jourpatienter är kolikfallen. På sin Facebook-sida berättar de om kolik och vad man kan göra för att undvika att hästen drabbas. Vi har fått lov att dela deras inlägg här i Gästbloggen.

"Det är inte bara mugg som drabbar hästar i större utsträckning på hösten jämfört med övriga året, kolik är också något som är vanligare nu. Kolikhästen är faktiskt en av våra vanligaste patienter på jourtid. Alla som någon gång har hittat sin vän i boxen eller hagen med koliksmärtor vet hur jobbigt det är, och det är något som många hästägare fasar över.
  
Men vad är kolik egentligen? Kolik är snarare ett symtom än en sjukdom eller diagnos, det betyder helt enkelt att hästen har ont i magen. Orsakerna till kolik är många. Bland de vanligaste är förstoppning, gas, bandmaskinfektion, magsår och tarmflorerubbning. Men det kan även röra sig om lite ovanligare saker som bukhinneinflammation, infektion med stor blodmask och tarmvred till exempel.
  
Det viktigaste för dig som hästägare är att känna igen symtom på kolik. Ibland är det väldigt tydligt att hästen har ont i magen. Den kan bland annat titta sig mot magen, sparka sig mot magen, rulla sig eller bara vilja ligga ner, skrapa med framhovarna i marken, svettas och vara orolig.
Ibland är det dock inte så tydligt. Den kanske bara är lite introvert, inte har någon aptit, flemar eller ställer sig i urineringsställning. De allra flesta hästar som har kolik är ointresserade av mat. Om din häst plötsligt inte vill äta finns risken att den har kolik.
  
Många kolikanfall går över fort och blir ofta bättre med skrittmotion. Om du hittar din häst i stallet och misstänker att den har kolik kan det därför vara bra att skritta den i 15 minuter. Om ingen förbättring sker kan det vara dags att ringa en veterinär.
  
Det finns många saker du kan göra för att förebygga kolik hos din häst. Förstoppningar är vanligt på hösten och vintern, helt enkelt för att hästarna dricker för dåligt. De bör alltid ha tillgång till vatten, vilket ibland är en utmaning i hagen när det är många minusgrader.
Hästar föredrar när vattnet är runt 18–20 grader och serveras i spann. Hästar som har vattenkopp dricker inte lika mycket som de som har vatten i spann. Om din häst brukar ha problem med förstoppningskolik kan 1–2 deciliter mineralolja/dag ges för att mjuka upp och smörja avföringen. Kom då ihåg att olja även innebär energi och att foderstaten i övrigt kan behöva justeras för att hästen inte ska gå upp i vikt. Betfor fungerar lite på samma sätt och betfor kan med fördel blandas med paraffinolja.
 
Ett liv i stillhet är till nackdel för hästen på många sätt, inte minst för magen. Det är långt ifrån ovanligt att hästar som av olika anledningar ställts av eller flyttats från en stor till en liten hage eller från bete till installning drabbas av kolik, ofta förstoppningskolik.
Hästar mår bra av att röra sig ordentligt varje dag, vilket inte kan tillgodoses genom att enbart vistas i en liten hage (eller för den delen i en stor hage som hästen inte trivs i där den bara står och hänger vid grinden). Hästar behöver ha tillgång till ordentliga hagar med bra underlag och regelbunden motion för att kroppen ska fungera ordentligt!
  
Långa ättider är den viktigaste åtgärden för att undvika magsår. Hästen är gjord för att äta enbart grovfoder och att göra detta under större delen av dygnet. Om din häst inte kan stå på fri tillgång till grovfoder är det bra att fodra i hönät för att förlänga ättiden, att fodra ofta för att undvika långa "tomtider" för magen, och att eventuellt komplettera med foderhalm (inte detsamma som ströhalm) för att hästen ska ha något att tugga på.
  
Tarmflorerubbningar innebär en obalans i mikrofloran i tarmen och kan bero på många saker. Till exempel kan hästarna dricka stillastående, smutsigt regnvatten i hagen, men det kan också bero på avmaskning och övrig medicinering likväl som foderbyten. Så här års är det också vanligt att de pillar i sig ogräs och växter som de annars lämnar när det finns gott om annat att välja på. Om din häst ska medicineras eller avmaskas kan det vara klokt att ge understödjande pro- och prebiotika i samband med detta för att understödja tarmfloran. Foderbyten ska alltid ske successivt för att tarmfloran ska hinna vänja sig.
  
När det är dags att göra träckprover avseende mask, kom ihåg att kryssa i rutan för bandmask (som ofta är en tilläggsanalys) och att odla blodmasken för att se om stor blodmask finns. Bandmask är en vanlig orsak till kolik och stor blodmask kan ge allvarliga skador på tarmens blodkärl. Om hästen bär på någon av dessa parasiter bör den avmaskas.
  
Slutligen, en kolik som inte går över med skrittmotion behöver behandlas av en veterinär. Om din häst har kolik och du behöver hjälp finns vi här för dig, dygnet runt och året om!"

ANNONS: