Gästbloggen

11 mars 2018, 09:55

Gästblogg: "Kostnader för att tävla internationellt"

OM GÄSTBLOGGEN
Dressyrryttaren Lina Dolk har flera gånger ridit i landslaget och driver i dag Dolk Dressage i Sörmland. Utöver att utbilda hästar siktar hon även på att rida mer internationellt med Biggles 1015 och Languedoc. I sin blogg berättar hon om vardagen och tävlingarna. Ett blogginlägg, om vad det kostar att tävla internationellt, har vi fått tillåtelse att publicera här på Hippson.
Till Linas blogg


Foto: Anna Edling
 
"Det är verkligen superkul att kunna tävla internationellt. Dels vill man mäta sig med de andra nationerna, dels känna av hetluften och bli dömd av fler utländska domare. Du måste tävla internationellt för att bli uttagen till EM, det  är oftast väldigt bra tävlingsplatser att besöka och det är roligt att se nya platser.
  
OCH, nej detta är inget ”tycka synd om mig-inlägg”, som några få personer får det hela till när man berättar om kostnaderna. Detta är exakt vad det kostar, jag vet att väldigt många vill veta vad en internationell resa kostar och allt runt det. Och ja, även om jag vet de ungefärliga kostnaderna inför varje resa så får man ändå magknip när man räknar ihop allt... Herrejösses vad allt kostar!
 
1. Pass. För att tävla internationellt måste hästen ha ett FEI-pass (ett till pass mot de vi har här i Sverige). Och att göra ett nytt FEI-pass kostar 2 700 kronor per häst. Passet gäller i fyra år, sedan måste det förnyas vart fjärde år, då kostar det 2 170 kronor per pass för att få en stämpel typ. Både Biggles och Dokkis pass ska sjävklart förnyas i år.
  
2. Licens för en klubb, 805 kronor.
  
3. Jag själv måste ha FEI-licens för att få tävla internationellt som kostar 3 545 kronor per år utöver min vanliga licens, man uppgraderar till FEI-licens i TDB.
  
4. Hästarna måste ha FEI-registrering som kostar 210 kronor per häst per år.
 
Dessa kostnader är alltså endast för att få ordning på pappersgörat först = 9 110 kronor blev det (!) för mig, Biggles och Dokki i endast licenser/pass detta år.
 
Sen, innan avresa, måste man göra ett hälsointyg (som jag skrev om innan resan). Vi tog ut Distriktsveterinärerna från Flen, denna otroligt enkla koll kostar cirka 1 200 kronor. Har inte fått fakturan ännu men det är vad det brukar gå på.
  
För att tävla internationellt ska hästarna även vaccineras varje halvår. Kostnad 700 kronor per häst i halvåret (har tagit ut veterinär hit, då jag har haft flera i stallet som ska vaccineras samtidigt) = 2 800 kronor per år för ”mina” två internationella hästar.

Nu till själva resan:

Uppstallning på resan = 800 kronor för två nätter.

Diesel: 5 000 kronor.

Båt: (Letar efter kvittot! Återkommer snart!)

Bro: 995 kronor enkel resa = 1 990 kronor.

Hotell på resan, två nätter = 1 980 kronor.
(Elin och jag bor oftast i lastbilen när vi reser, men det gick inte för sig med pappa på resan.)

Hotell Belgien måndag–söndag: 5 684 kronor.

Uppstallning/tävlingsanmälan: 4 282 kronor. Sen måste man köpa till spån under veckan. Jag kan inte packa med spån, eftersom jag åker liten lastbil och redan har all packning och hösilage med mig.

Men jag vann 5 086 kronor (Man blir inte rik på dessa tävlingar genom att placera sig, haha. Men man blir så klart väldigt tacksam för alla avdrag. Tacka vet jag Dressage Power och Lövsta Future Challenge...) så de pengarna drogs av för box/anmälan/spån. Så slutsumman blev 1 129 kronor att betala.
  
Kompetensbevis för hästtransportörer, för att få köra hästen. Det kostar 2 150 kronor för att göra denna utbildning på distans. Engångssumma och detta gäller tills nya förordningar kommer. Hoppas aldrig, hehe.
  
Sedan kostar så klart maten, jag äter inte direkt ute så här ofta hemma kan jag skriva under på. Och det var väldigt dyrt faktiskt i Belgien för maten.
 
OBS! Ni som reser utomlands måste även ha er lastbil godkänd för det. Ingen aning om vad det kostar att ta ut en kontrollant för detta, det gjorde bästa Horsepartner till min lastbil innan jag fick hem den. Jag har aldrig blivit stoppad för kontroll, men alla säger att Danmark är landet där det kan ställa till sig lätt, kanske många kontroller där? Vet inte.
  
Sen ska jag så klart betala Kristian för träningshjälp, boende och flyg. Men jag vill inte skriva ut priset här då jag har det mellan honom och mig. Har du fler hästar hemma måste du även få hjälp med dem. Jag valde att ställa Biggles på Ågesta och betala uppstallning och träning där eftersom Elin jobbar, hon hinner inte med allt ensam.
  
Pappa som inte är hemma och jobbar förlorar så klart också pengar på att vara med mig.
 
Och sjävklart är det LYX att kunna tävla internationellt och ingen som tvingar i väg mig, utan vi fixar detta på något konstigt vis = jobba otroligt mycket. Jag är väldigt tacksam att jag har kunnat göra det några gånger under mina år som ryttare. Långt ifrån alla har dessa möjligheter och att jag själv kan göra detta nu när jag är vuxen och ska få det hela att rulla runt är tack vare stipendiet. Jag hade inte haft råd annars att åka på fler internationella. Planen är ju att även åka till Danmark nu i april, men det är i alla fall nära.
  
Helt galet att vår ridsport ska vara så dyr. Tänk så många duktiga ryttare vi tappar på vägen för att ekonomin stoppar. Och så många sömnlösa nätter man ligger och grubblar på detta.
 
Mvh Lina"

ANNONS: