Gästbloggen
4 januari 2016, 13:32
Equiterapeuten: "Kolla ben och muskler dagligen"
Charlotta Lindgren är equiterapeut – hon har mottagning hemma på gården i Kolsva, jobbar på Husaby hästklinik i Götene och håller populära kurser om hästens hälsa och biomekanik. Via sin Facebook-sida tipsar hon om hur man kan visitera hästens ben och muskulatur, inte minst nu när marken blir frusen och knölig. Vi har fått lov att återpublicera texten här i Gästbloggen.
"Nu har julhelgen passerat med fina dagar, sol och lite snö på många platser i vårt avlånga land. En sådan här "mellandag" finns det tid för lite reflektion över våra fyrfota vänner.
Så här års, i och med kylan och de frusna och knöliga underlag våra hästar utsätts för, ställs det krav på oss hästägare att göra en ännu noggrannare daglig kontroll av ben och muskler.
Musklerna
Hästarna tycker att det är roligt när solen skiner och det är kallt, vilket gör dem mer aktiva i hagen. De kommer ut efter många timmar i boxen och är rejält morgonstela, de springer och hoppar runt varandra och sig själva, detta är troligtvis den vanligaste orsaken till muskelsträckningar – framför allt i nacke/hals, ryggen och insida lår.
Vad gör vi åt detta?
Jo, vi måste ju låta dem ha roligt, men har man en riktig olyckskorp till häst som alltid sträcker sig någonstans kan man förslagsvis ta en morgonpromenad i 10 till 20 minuter innan den går ut i hagen. Alternativt släpper man den i ridhuset om man har ett sådant, cirka tio minuter innan utsläpp, för där är underlaget relativt stabilt.
Det kan även fungera att lägga ut hö i många pyttesmå högar, med rejält mellanrum, så att hästen/hästarna kan cirkulera mer sansat den första tiden efter utsläpp.
Daglig kontroll:
Var extra noggrann med att göra en daglig visitation av hästen. Det räcker att stryka med handen över hals, bogar, mellan frambenen, på rygg, kors, lår och mage för att kontrollera eventuella svullnader och ömheter i muskulaturen.
Om du hittar sådana fynd tar du arnika-liniment på en stor bomullstuss och baddar in det över området, samt håller koll på eventuell ökad svullnad eller hälta. Sedan låter du hästen promenera någon dag i stället för träning.
Benen
Var noggrann med att kontrollera benen både morgon och kväll när det är kallt som det är nu. Jag ser det tydligt på mina hästar som står i uteboxar att benen är mer fyllda och varmare än normalt.
Det beror dels på att hästen utsätts för ett så ojämnt underlag som det blir när marken fryser snabbt och blir väldigt knölig, dels på att den måste hålla värmen i sina ben vilket kopplar på den ökade blodgenomströmningen.
Sår uppkommer hela tiden av brodd och små skärsår av skaren, dessa läker ibland dåligt när det är kallt.
Daglig kontroll:
Som sagt, kontrollera benen morgon och kväll. Stryk med baksidan av handen från armbåge till hov samt på in- och utsidan, och på bakbenen från bakknäet ner till hoven.
Ta en vit trasa eller handduk, dra den över benen och kontrollera eventuella blodfläckar. Ser du blod så leta rätt på såret, klipp rent ordentligt runt sårkanterna och tvätta med mild alsolsprit eller koksaltlösning. Låt såret vara öppet men lägg på en steril kompress och bandage när hästen står inne och upprepa tills såret läkt – vid eventuella infektioner eller ökad svullnad med värme, ökad temp och hälta ska veterinär omedelbart kontaktas.
Varma ben kan hästarna som sagt få, men var noggrann med att inte vrickningar eller överbelastningar har skett eller att hästen står med en ligamentsskada. Det är därför det är så viktigt med den dagliga kontrollen.
Om nu hästen är lite varm och trycköm på något område, men inte är halt, badda in området med arnika-liniment och linda benet med vaddstycke och stallbandage. Upprepa en eller två dagar tills du ser att svullnaden har gett med sig, har den inte det får man som tidigare kontakta en bra veterinär.
Hoppas att detta kan hjälpa er genom den dagliga omvårdnaden av era vänner, jag säger det ofta och gör det igen:
Det finns inga dumma frågor, bara arroganta svar. Fråga en stallkamrat, kontakta en veterinär eller terapeut du litar på om du är osäker. Känner du en svullnad, fråga om du får känna på någon annans häst för att se om det är skillnad. Det är av erfarenhet man lär sig.
Må så gott,
Charlotta Lindgren"
ANNONS:
ANNONS: