Gästbloggen
10 oktober 2024, 17:00
En hovslagares vädjan om god och säker arbetsmiljö
Om Gästbloggen
"Driven av kärleken till hästar och hantverk" lyder hovslagare Julia Nilssons slogan. Att hästar ska ha det så bra som möjligt är något som driver henne – och hon menar att alla tillsammans måste skapa trygga, välmående individer samt främja att utvecklingen inom hästnäringen går åt rätt håll. Julia kan däremot se en utveckling som negativt påverkar hovslagare.
– Tyvärr har både jag och kollegor råkat illa ut. Vi har skadat oss och fått pussla ihop både kropp och liv på nytt flera gånger om, just på grund av hästar som av olika anledningar inte är trygga och säkra för oss att arbeta med. Oftast har vi inte heller fått rätt information förrän skadan redan uppstått. "Min häst är lättskodd" är aldrig något vi kan lita på, tyvärr, säger hon.
Som hovslagare blir det däremot ett dilemma med att få in hästar i kalendern som ger en inkomst för att få livet att gå runt, menar Julia. Hon förklarar att ofta handlar arbetet som hovslagare om att vända ut och in på sig själv, att anpassa och intressera sig för kunden – och ibland åkta till jobbet med en klump i magen. Som hovslagare underlättar det stort om hästen står still under besöker samt är trygg med såväl hovslagaren som sin omgivning.
– Vad det beror på att så många hästar i dag är svåra att arbeta med kanske kan vara en debatt för framtiden, även om jag har mina egna tankar och teorier. Min förhoppning med denna information är att skapa en bättre arbetsmiljö för oss hovslagare, säger Julia som likt många andra hovslagare fortsätter åka ut till kunder för att genomföra ett välanpassat arbete.
Nyligen uppmärksammade Julia ämnet kring en god och säker arbetsmiljö för hovslagare genom ett Facebook-inlägg. Hippson har fått tillåtelse att dela det här i Gästbloggen, se nedan.
På förekommen anledning behöver jag tyvärr skriva detta.
Du anlitar en snickare som ska bygga något längst in i ett rum, snickaren brakar igenom golvet på väg över rummet och efter fallet säger du: Förresten, du kan inte gå på golvet för det är murket… Detta är något som informeras om före och det första steget kan tyckas vara att renovera det murkna golvet, eller hur?
"Det murkna golvet" är en svårhanterad/farlig häst. Ta itu med problematiken i hanteringen av hästen. Du som hästägare har ett stort ansvar att trygga vår arbetsmiljö genom att hantera och förbereda hästen för att stå säkert för hovslagaren. Vi gör dagligen redan stora anpassningar för att göra hästar lugna, trygga, bekväma med oss och det arbete vi utför. Vi anpassar vår arbetstid, arbetar i för oss väldigt oergonomiska arbetsställningar för att underlätta för hästen och vi är över lag väldigt dåliga på att ta betalt för det merjobb det innebär. Det medför samtidigt ett stort slitage på våra kroppar.
Det finns anledningar till att en häst är svår att verka/sko, bland annat:
– Smärta/stelhet
– Stress Dålig erfarenhet/trauma
– Ej tränad
– Rastlöshet
Överdriv hellre än att försköna hur hästen är, då kan jag få bli positivt överraskad och viktigast av allt – JAG HAR EN CHANS ATT TACKA NEJ – om jag anser att det innebär för stora risker för mig.
Lär känna och ta hand om din häst, träna, vetchecka, behandla.
Jag är inte den enda hovslagaren som bara har en enda kropp för resten av mitt liv. En kropp som jag vill göra annat med och som jag vill hålla smärtfri och hel så länge det bara går.
Det är absolut ett riskfyllt jobb att arbeta med levande och stora djur. Det vet vi alla hovslagare om, men frekvensen av skador eller situationer där man precis undvikit en skada ska inte behöva vara så hög som den är.
Jag är inte den enda hovslagaren som har ett barn som väntar på mig efter en arbetsdag och som behöver mig. Jag har även nära och kära som bryr sig om min hälsa.
Vi älskar vårt jobb och att arbeta med era hästar, men vänligen – värna om vår arbetsmiljö och hjälp oss att minimera riskerna.
Med vänlig hälsning
Julia Nilsson
JN Hovslageri & Smide
Om skribenten
Julia Nilsson är en 33-årig hovslagare bosatt i Söderköping och verksam främst i Östergötland. Hästar ha funnits med sedan barnsben – och i dag är det såväl hennes arbete som fritid. Hon är utbildad hovslagare via BYS Hovslagarskola med en tilläggsutbildning för att kunna ansöka om att bli en av Jordbruksverket godkänd hovslagare. I framtiden planerar hon att ta gesällbrev och har även en dröm om ett framtida mästerbrev. När hon inte jobbar spenderar hon tid med familjen, bestående av dottern Lily och sambon André, eller islandshästen Laxi från Hvidagården som hon äger sedan tio år tillbaka. Vandring och klättring är två andra fritidsintressen hon gärna utövar.
ANNONS:
ANNONS: