Stalldrömmar
1 juni 2015, 22:48
"Det perfekta stallet"
För ett tag sen var vi och mätte inne i ladan som ska bli mitt nya stall! Det är så himla spännande (ok, och lite utmattande och överväldigande, men mest spännande och roligt!). Vi har bestämt vissa saker om hur vi ska ha det, men mycket är fortfarande uppe för diskussion. Ska vi ha toaletten i sadelkammaren, eller ska den vara i den bortre delen av ladan mot "garageväggen"? Ska vi bygga upp en vägg där traktorn står nu så att det blir ett nytt rum där vi kan ha tvätt-, torkrum och förråd för täcken m.m.? Eller ska vi ha foderkammare och utrymme för hö och halm där? Ska vi skita i väggen och bygga boxar där istället? Ska vi gjuta golvet i delen som i dagsläget har jordgolv eller ska vi vänta med det? Vilka dörrar ska muras igen och vilka ska sparas? Ja, ni hör... Det finns många beslut dom ska tas. Några parametrar har jag dock klart för mig! Saker som är viktiga komponenter för att skapa ett lättjobbat och hälsosamt stall, och de tänkte jag försöka sätta på pränt här nedan!
Tänk på att det här är rekommendationer som bygger på mina personliga erfarenheter. För att ta reda på exakta regler för byggande av djurstallar måste du gå till Jordbruksverket! Och bygger man för fler än 4 hästar måste planritningarna godkännas av länsstyrelsen.
Ventilation. Inne i stallet ska det vara ljust och luftigt. Om du har möjlighet att ha öppningsbara fönster så ska du ha det! Hästarna uppskattar det och det gör luften så mycket bättre på t.ex. varma sommarnätter. I Frankrike hade vi enbart uteboxar och den enda gången luckorna stängdes var vid minusgrader, samma sak i Tyskland. Dock kan det vara svårare här i Skåne där det blåser mycket och ofta. Men många moderna fönster har smarta lösningar så de kan öppnas på flera olika sätt. Eller så kan man helt enkelt förlita sig på en gammal hederlig hasp, så man kan öppna en springa för att få in frisk luft. En luftventil högst upp i varje eller varannan box är annars en bra idé. Man kan också ha en ventilationstrumma uppe i taknocken, det beror lite på takhöjd och andra faktorer. Om man har högt i tak och naturlig ventilation brukar man klara sig utan att isolera taket. Det beror också på hur många hästar man har på samma yta (hästarna avdunstar värme och fukt). Fuktig luft är väldigt skadligt för hästarnas luftvägar, till och med skadligare än dammig luft.
Underlag. Personligen föredrar jag att ha halm i boxarna. Då har de lite att pilla med även när höet är slut, och det är lätt och billigt att hålla en torr, ren och mjuk bädd. Nackdelen med halm är att det kan vara svårt att hitta bra kvalité, och den kan ibland vara dammig/möglig och bör då kastas. Det tar också mer plats både att förvara den nya "oanvända" halmen och på gödselstacken eller i containern. Men vissa hästar kan behöva stå på spån. Det är t.ex. kolikhästar som äter mycket halm, hästar som lätt får strålröta och/eller hovbölder och behöver absolut torrt och rent underlag eller hästar som är allergiska mot halm.
Vatten. När det gäller vatten så finns det idag så bra vattenkoppar så det finns ingen anledning att ha något annat. Om du har ett kallstall där hästarna är ute hela dagarna även på vintern kan det vara bra med ett system som ser till att vattnet inte fryser. Det finns t.ex. värmeslingor och cirkulationspumpar som håller vattnet rinnande. Själv är jag lite kär i modellen Suevia 1100, som har ett flöde på 20 liter/minut och rymmer 3,5 dl vatten i själva koppen. I den dricker hästarna som ur en hink, men man slipper konka vatten och de är lättare att rengöra. Dom finns att köpa för alltifrån 800kr/st till 1400kr/st! Så kolla upp priser på flera olika ställen innan ni köper något!
Uppställning/Spolspilta. Om man har många hästar och/eller många hyresgästar är det bra om man har separata uppstallningsplatser där man kan göra i ordning hästarna för ridning och en-två spolspiltor. Helst med varmvatten såhär i vårt kalla land, men det går ju att klara sig utan. I Tyskland hade vi inget varmvatten, men ett bra solarie med värmefläkt. Eftersom hästarna var klippta torkade de på en kvart i solariet Under tiden gjorde man i ordning nästa häst för ridning, och sen var det bara att rykta av svetten och så var de klara för boxen (eller hagen, bara man ser till att de får komma in och dricka och vila en stund innan de går ut igen). Mycket praktiskt.
Benen går att spola av med kallvatten även mitt i vintern. Att kyla benen efter ridning brukar ju i allmänhet anses bringa hälsa så varför krångla till det med dyra isbandage när man bara kan spola med lite vatten? Låt bara benen torka innan du släpper ut hästen i minusgrader. På Blue Hors hade vi förstås både varmvatten, solarier och isbandage. Fast jag skulle gissa på att ett solarie kostar bra mycket mer än en varmvattenberedare så då väljer jag ju hellre det senare. Har man råd är det ju bara att gå all-in! Stallet blir så mycket mer lättskött när man slipper vänta på blöta hästar som ska torka. Plus att det är bättre för hästarna att slippa stå med fuktig päls, vilket kan ge svampinfektioner och annat mög. Och de flesta hästar ääälskar att stå under solariet. Dessutom kan man använda det på sommaren om man haft hästar ute som blivit blöta av en oväntad regnskur precis innan man ska rida! Finns det ingen därute som vill sponsra mig med ett solarie....?
Ha gärna bra med sadelhängare, krokar för träns, jackor, grimmor, täckeshängare m.m. och eventuellt förvaring för borstar, lindor, paddar, benskydd m.m. i direkt anslutning till uppbindningsplatserna, men tänk på att de ska vara placerade så att hästarna inte kan skada sig/fastna när de går förbi eller står uppställda.
Sadelkammare. Visst hyser jag drömmar om klinkergolv, golvvärme, vackra sadelhängare i polerad ek, kärleksfullt slitna chesterfield fåtöljer och vacker armatur i taket. Men vår budget har också en vilja av stål, och jag har en känsla av att ledordet kommer vara kompromiss... Dock har jag några tips och ideér för vad som bör finnas i en funktionell sadelkammare. Först och främst så ska den vara uppvärmd så att man kan värma sig där mellan ridpassen under kalla vinterdagar. Lite lagom med värme gör också att lädret inte möglar och att hjälmar och schabrak som kan vara fuktiga efter ridningen hinner torka. För mycket värme gör att lädret torkar och i värsta fall blir sprött och kan spricka. Riktigt svettiga schabrak hamnar direkt i tvättkorgen. Min förhoppning är att kunna ha en vattenho med rinnande vatten. Där kan man tvätta händerna, tvätta smutsiga bett, smörja läderutrustning, diska o.s.v. Om man har många inackorderingar/kunder kan det också vara trevligt med en vattenkokare och en micro. Och en liten kyl med frysfack! Dels för att förvara medtagen mat, men allra mest för att förvara medicin och annat till hästarna som behöver förvaras kallt (t.ex. dyra kylbandage...). Man kan faktiskt göra sina egna kylbandage genom att köpa vanliga isbitspåsar som man fyller och lägger i frysen. Sen syr man om ett vanligt örngott så det passar påsarna och antingen syr på kardborreknäppning, eller lindar runt med vanliga fleecelindor. Hur som helst... En litet bord och några stolar så kunderna kan sitta och ta en kopp kaffe eller en kopp te efter sitt ridpass, skapar trevlig stämning och gemenskap.
Jag kommer att ha garderober längs ena väggen i min sadelkammare. De skall vara breda/djupa nog för att kunna förvara ett platt schabrak. Här kan man tänka kreativt och spara pengar. På ett stall jag jobbade hade vi köksskåp från IKEA istället för garderober. Det fungerade alldeles utmärkt och var både snyggt och praktiskt. Det kan också vara trevligt med en garderob med klädstång, där man kan ha regnjackor och andra extrakläder. Schabraken ligger fint i hög på ett vanligt hyllplan och en "byxhängare" kan bli en plats där fuktiga schabrak kan hänga på tork. En 10cm hög, utdragbar trådback är perfekt för att förvara fleecelindor och paddar. En skoställ kan bli till förvaring av benskydd och andra diverse prytlar och burkar. Jag kommer inte ha någon direkt förvaring av täcken och inte heller utrymme för att torka blöta täcken i min sadelkammare, utan jag kommer välja att ha det i ett eget utrymme som kommer att fungera som tvättstuga/torkrum/förråd. Jag vill undvika att ha in leriga, blöta täcken som skitar ned och luktar våt hund. Om man inte har plats i sitt stall för ett separat torkrum så är faktiskt det bästa sättet att torka täcken på att lämna dem kvar på hästarna. Då är det oftast torra på 1-2 timmar. Tar man av dem kan det ta hela natten att få dem torra och ibland mer! Och det finns inget värre än att behöva sätta på ett fuktigt täcke på morgonen.
Ordning och reda! Precis som utomhus är det viktigt med ordning och reda i stallet. Ett skräpigt/rörigt stall innebär en skaderisk (och så gillar jag ju att ha det snyggt runt omkring mig). Det gäller att skapa en miljö där det är enkelt att göra rätt. Vill du att kunderna ska plocka upp hästbajset direkt på uppställningplatserna? Sätt dit en skyffel och en "bajstunna"! Vill du inte att inackorderingarna ska kasta godispapper i bajstunnan? Sätt en soptunna bredvid. Sopkvastar, skyfflar, grepar, krattor m.m. ska ha en fast plats där de förvaras och ska vara lättillgängliga för alla i stallet. Om man har ett stort stall, så kan man ha flera "stationer" med sopar och dylikt så man slipper springa runt och slösa tid på att leta efter det redskap man behöver. Saker som är trasiga ska antingen lagas eller slängas! Visst kan du ha ett förråd någonstans på vinden eller i något avsides rum där du kan slänga in alla saker som du "borde laga" eller "kanske kommer använda i framtiden", tillsammans med ditt dåliga samvete, men låt dom inte ligga framme.
Jag hoppas att vi kommer kunna ha en kundtoalett, och det kommer vi ha i framtiden, men det är inte säkert att mr Budget tillåter det i första gallringen. Jag måste kolla upp det här med avlopp och vad som gäller där. Vi har vatten indraget i det som just nu är verkstaden, och ska bli sadelkammaren, så vi har pratat om att ha den där. Men om vi måste gräva upp hela gårdsplanen för att dra avlopp kanske det inte är någon bra idé. Jag har funderat på om man kan ha en förbränningstoalett istället, men det är ju inte heller precis gratis. Ja, ni hör! Vi har fortfarande mycket att fundera på!
Här hittar du några bra-att-ha-länkar för dig som ska bygga stall:
http://www7.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_390669/cf_359/Bygga_f-r_H-st.PDF
ANNONS:
ANNONS: