Stalldrömmar
29 maj 2015, 16:00
"Den perfekta gården"
Oj vad roligt med så mycket kommentarer och likes på mitt förra inlägg! Det känns bra för framtiden. Många frågar om det finns en budget, och svaret är - ja, självklart finns det en budget! Det kommer inte att vara gratis - nej. Och därmed inte för alla. Kommer jag att få jobba mer än 40 timmar i veckan - ja, men det gör jag redan så det är inget problem. Jag är som lyckligast när jag får jobba en 60 timmar i veckan. Kommer jag att bli rik - nej, men jag får jobba med det jag älskar att göra varje dag i veckan! Kommer jag att kunna leva på min verksamhet - Ja!
Dagens inlägg tänkte jag ägna åt att drömma mig bort lite till den färdiga produkten, och dela med mig av mina erfarenheter om vad som är ett måste för mig på "den perfekta gården". Förhoppingsvis får ni lite också lite bra tips på vägen! Vad som är den perfekta hästanläggningen beror förstås på vad man ska använda den till (sporthästar, avel, trav, galopp, ridskola o.s.v.). Och det allra viktigaste är förstås att den är säker för både hästar och ryttare/personal. Men det skadar ju inte om den är lättjobbad och praktisk också! Jag har ju haft förmånen att arbeta på flera fantastiska hästanläggningar (Bökebergs Gård, EMV i Blentarp, Blue Hors/Danmark, Parc de Chapuis/Frankrike, Stall Gösmeier/Tyskland) och alla av dem har haft sina egna fördelar och smarta lösningar. Så jag vet faktiskt precis hur jag vill ha min gård! Och den här lilla gården som vi har köpt kan nog på sikt (med lite tålamod och mycket elbowgrease) uppfylla alla mina drömmar!
Dränering. Något som många verkar glömma bort (eller prioritera bort?) är dränering. Kanske inte den roligaste punkten att börja med men så galet viktigt! Det är så jobbigt att ha dränkta hagar/vägar och geggamoja så fort det har regnat. Att gräva ett dike när man ändå gräver ut vägar m.m. på sin anläggning är ju faktiskt inte så svårt. Om man har en stor gård med många hästar kan det vara värt det att lägga plattor eller asfaltera på vägar och gårdsplan. Det underlättar också när man ska sopa och hålla rent på stallplan. På Blue Hors och i Tyskland hade vi en "sopmaskin" som kördes ett varv runt gården både morgon och kväll. Och på tal om vägar... Visst är det underbart att ha en slinga runt gården där man kan skritta fram och av sin häst innan/efter ridpasset? Har man inte så mycket mark kan man ju skritta två varv, men det är fortfarande så mycket trevligare än att rida runt, runt, runt på ridbanan! Lägger man lite tid på underlaget här, kan man också använda sin slinga till att galoppträna/kantra hästarna någon gång i veckan. En ny studie visade nyligen att regelbunden konditionsträning ökade hästarnas hållbarhet och minskade skaderisken.
Tänk också på att det skall finnas tillräckligt med parkeringsplatser för både kunder, besökare och transporter (hur många just ditt stall behöver vet bara du). Och på att diverse servicefordon (sopbilen, traktorer, hästtransporter/lastbilar m.m.) lätt ska kunna komma in på gården och vända. Om man har ett staket med grind in till gården är det bra om parkeringen är placerad utanför dessa grindar. Så slipper man hoppa in och ur sin bil för att öppna och stänga (risken är att folk inte orkar stänga efter sig, och så gör grinden ingen nytta). Men det är ju tyvärr inte alltid det är fysiskt möjligt att välja precis som man vill.
Gödselhantering. Bygg en ordentlig gödselplatta! En bra gödselstack ska helst vara lite nedgrävd så att den lutar lite nedåt och avslutas med en urinbrunn. Snåla inte med kvadratmeter, utan anpassa storleken på gödselstackarna till antalet hästar så att den inte behöver tömmas för ofta. Den ska vara omgärdat av ordentliga murade väggar så att du kan använda traktorn för att trycka ihop gödseln. Den bör vara placerad på gården så att du har minimal transportsträcka från boxarna till stacken. Här sparar man mycket tid och många ryggar! En stor gård kanske t.o.m. ska ha två stackar? Men tänk på att den både attraherar mygg och flugor, plus att den kanske inte luktar så gott eller är så estetiskt tilltalande - så du vill gärna ha den på baksidan av stallet och bort från boningshuset (om det finns ett sådant). Om man väljer att ha container istället, vilket kan vara bra fram för allt om man har spån, så ska den helst också vara nedgrävd så att man sparar personalens ryggar och slipper springa upp för ramper. Det finns många lagar och regler som man måste följa när man bygger gödselplatta, så glöm inte att noga kolla upp vad som gäller!
Hagar. När det gäller hagar så är det förstås en utopi om man kan ha trästaket och stora gräshagar till alla hästar. Men så ser ju inte alltid verkligheten ut. Trästaket (eller plast) med eldtråd är både det snyggaste och säkraste alternativet. Du slipper dessutom laga hagar i ur och skur, vilket sker allt som oftast när man endast har eldtråd som hästarna kan riva ned (och ta med sig x-antal) stolpar på vägen. Det går att hitta stolpar och slanor som ger en kostnad på ca 60kr/m. Ett el-staket är dock mycket billigare och hamnar kanske på 10-15kr/m, så för många är det det enda försvarbara alternativet. Jag hoppas att vi kan bygga trästaket, men vi håller fortfarande på att ta in prisuppgifter på boxfronter m.m. så jag vet inte om det kommer finnas utrymme för det i budgeten... Om jag får nöja mig med elstaket så skall de ändå byggas ordentligt. Stolparna skall sättas med 5m mellanrum och slås ned minst 60cm i marken. Översta "tråden" skall vara ett 40mm elband som syns tydligt, och de understa en tunnare som går av lättare om hästarna skulle trassla in benen i den, och skarvbleck som skär av tråden om de skulle fastna i den. Överst på stolparna kan man ha en T- eller Y-isolator så att hästarna inte nosar över staketet och viftar med frambenen mot varandra. Den nedersta tråden ska inte sitta för lågt för då är risken att de fastnar i den större, men den ska heller inte sitta så högt att hästarna kan "krypa under" med hela halsen och manken. Hur högt den ska sitta beror ju på vilka hästar man har. Det är ju skillnad på halvblod och shettisar... Om man har små rasthagar/vinterhagar blir det ofta lerigt vid grinden. Då kan man gräva ut ett område, fylla med först grus och sedan sand, så blir det lite lättare att ta in och ut hästarna även under de jobbiga, blöta höst/vinter/vårdagarna som kommer varje år. Grindhålet ska vara ca 2,5m och gärna ha elastiska grindtrådar. Jag kommer aldrig någonsin att ha spiralgrindar. Har sett hemska olyckor där hästar har trasslat in sig i dem och skurit sönder sina ben. Försök om möjligt att lägga grindhålen så nära stallet som möjligt, så går det snabbare att släppa ut hästarna och är säkrare för ev personal som ska gå med många olika hästar som kanske är okända för dem och/eller unga och nervösa. Och till sist; ordentliga krokar att hänga grimskaftet på, inga utstickande spikar eller onödiga isolatorer som hästarna kan skada sig på och inga spetsiga hörn!
Miljö. I övrigt så tycker jag att det är viktigt att miljön runt anläggningen är vacker och inspirerande. Träd och buskar är både vackert och ger bra med skugga samt ger lite vindskydd (här i Skåne är vi glada för allt som kan tänkas stoppa upp vinden lite). Dessutom hjälper de till med dräneringen eftersom de dricker en hel del vatten. Man kan plantera lökar som t.ex. påskliljor och tulpaner runt byggnader och runt ridbana. Sen sköter de sig själva och kommer upp varje år när vi behöver dem som bäst! På min gård kommer jag att placera ut stora krukor med penséer på våren och ljung på hösten som man bara behöver vattna lite under tiden. Minimalt med ogräsrensning och annat underhåll (som tar upp tid som man ju egentligen vill lägga på sina hästar!). Jag kommer ha bänkar på strategiska platser, t.ex. vid ridbanan, mot en solig vägg o.s.v. En annan viktig detalj i en inspirerande stallmiljö är ordning och reda. Se till att ha en speciell plats för redskap, extra virke/staket stolp, pallar, hö/halmbalar osv. Det mesta av dessa saker ska ju faktiskt stå under tak för att inte förstöras av väder och vind. En skräpig miljö innebär ju även en skaderisk om en häst kommer lös av någon anledning.
Träningsmöjligheter. I slutändan så är hela syftet med gården att kunna träna hästar. Ett ridhus och en utebana känns som ett måste om man driver verksamhet med tävlingshästar. Som dressyrryttare vill jag gärna ha ett dressyrstaket runt min utebana. Det underlättar om minst en av banorna har de rätta tävlingsmåtten (20*60). Om banan är för liten sliter det onödigt mycket på hästarna och det kan vara svårt att öva vissa rörelser, men en 20*40 bana räcker långt. Det är lättare att öva på en för liten bana, och känna att man har mycket plats på sig på tävling, än tvärt om. Ett större ridhus är endast nödvändigt om det är en stor anläggning, och man är många ekipage som ska rida samtidigt (eller om man ska hoppa höga hinder). Förutom ridhus och ridbana så underlättar det oändligt om man kan ha en skrittmaskin och en longervolt på sin anläggning. Helst under tak, så kan man verkligen hålla igång 365 dagar om året. Visst är det trevligare för hästarna att promeneras för hand, men inte för personalen... På ett ställe jag jobbade fick jag till uppgift att under en två veckors period gå i 30 min med 6(!) stycken hästar varje dag efter lunch, dvs 3 timmars promenerande varje dag. Efter dom två veckorna hade jag fått bursit i bägge hälarna, trots att jag gick i stötdämpande gymnastikskor, och let me tell you! It hurts!!! Så även om det är kanon för hästarna att skrittas vid hand, så är det mindre bra för personalen. Och driver man en liten anläggning med ett fåtal eller ingen personal så är det en gudagåva. Detsamma gäller dagar då det stormar ute eller på annat sätt är extremt väder som gör att hästarna inte kan gå i hagen som vanligt. En häst som pga skada tvingas stå i box och/eller sjukhage kan dessutom vara lite farlig att promenera med och alla parter blir då lyckligare av en skrittmaskin. Longervolten underlättar om man har många unghästar som ska longeras/ridas in, plus att man slipper oroa sig för att longeringen ska förstöra ridhusunderlaget. Ridhusets och ridbanans underlag behöver skötas regelbundet. Har du råd med bevattningssystem så är det ovärderligt. Skaffa en vanlig timer och ställ in så att bevattningen går igång en timme varje morgon så har du perfekt underlag varje dag. Annars får man köra med vattenspridare och kolla på klockan. Man bör harva/sladda underlaget varje dag. Det är inte ett en-gångs-jobb och bra underlag är så himla viktigt för hästarnas hållbarhet! Lika bra att göra rätt från början.
Jag märker att det här inlägget blev väldigt långt... Så jag tar och delar upp det på två istället! Nästa del handlar om miljön inuti stallet! Under tiden kan ni ta och njuta av de här fina inspirationsbilderna från några av de stallen som jag jobbat på! Komplettera gärna med era egna tankar om vad som är ett måste på den "perfekta gården" för er!
ANNONS:
ANNONS: