22 januari 2011, 12:54
Att bygga häststall och sånt
Måndag och torsdag var det vad föreläsningarna handlade om, hästens inhysning. En hel vetenskap skulle det visa sig, vi har pratat allt från tillstånd och regler till planering och inredning... Förra veckan gick vi igenom djurskyddsföreskrifter för hästar med Per Michanek, och denna vecka var det alltså Michael Ventorp som pratade om bygget. Det går ju så klart hand i hand det där, djurskydd och stall.
Av det vi gått igenom så här långt kan man väl konstatera att hur vi håller hästarna är en kompromiss mellan hästens behov och våra. Med andra ord blir utformningen på stallet något av en problemlösning där man på olika vis måste försöka hitta en bra balans mellan oss och hästarna. Frågan är ju vad man ska göra avkall på och hur mycket...
På föreläsningarna har vi gått igenom uteboxar, inneboxar, enhästboxar, gruppboxar, ligghallar, lösdrifter, individuella lösdrifter (tänk etta med trädgård, en box med liten hage utanför), sätt att utfodra och även mocka dessa typer, Det finns ju många olika lösningar, och det finns för- och nackdelar med dem alla. En stor del handlade också om hur man kan främja rörelse på liten yta, det är ju tyvärr inte alltid som det finns stora marker att tillgå, och då får man ju försöka göra det bästa av situationen.
För den som är mer nyfiken så har Per Michanek och Michael Ventorp skrivit en bok om detta. Att bygga häststall heter den, finns att beställa genom SLU.
Personligen är jag ett fan av lösdrift, främst för att det är ett naturligt sätt för hästarna att leva på. För mig är det idealet, ska jag någon gång bygga ett stall blir det garanterat lösdrift, fast med möjlighet att stalla upp hästarna vid behov då. Ska jag t ex. tävla är det ju ingen hit att behöva leta efter hästen klockan 5 på morgonen... Men det är ju för att underlätta mitt arbete, inte för att hästen behöver det.
För att citera Michael Ventorps powerpoint:
"Fördelar med lösdrift? Naturligt beteende, billiga byggnader, tidsbesparande. Kräver stor areal, god driftsreglering och planering samt god övervakning!!" "Arbetande hästar i utedrift - problem som ska lösas: Tillgänglighet för hästskötaren, foderstyrning, svettiga hästar, skaderisker pga uppgörelser"
Det är ju ett givande och tagande, det här med hästar. Vi vill att de ska ha det bra, men vi vill också kunna använda dem på ett smidigt sätt, de ska hålla sig friska och hela, och de ska fungera till vad vi vill använda dem till.
I min värld presterar en välmående häst bättre, hästen är gjord för rörelse och jag är övertygad om att hållbarheten i det långa loppet ökar om de får möjligheten att röra sig naturligt. De är sociala, vill ha kompisar i hagen, de är gräsätare och vill äta större delen av dygnet. Där har ni bakgrunden till mitt ställningstagande i frågan.
Om vi går till ytterligheten åt andra hållet, att linda in dem i paddar och skydd och låta dem stå stilla i små hagar, så tror jag att vi tappar bort hästens möjlighet till att vara just häst. Ända sedan jag var liten har jag fått höra att man ska sätta hästens välbefinnande i centrum, frågan är ju vad det nu innebär i praktiken. Varje enskild hästägares svar på frågan borde ligga nära sättet vi väljer att hålla hästen på. Det finns inte ett svar, och det är inte svart eller vitt, men vi borde alla fundera på det.
Vad tycker du?
ANNONS:
ANNONS: