18 feb 2020

Mathilda Karlsson efter beskedet om OS: ”Kommer inte att acceptera det här”

Måndag kväll kom beskedet från FEI – Mathilda Karlsson, som rider för Sri Lanka, förlorar sin OS-plats. Detta trots att det internationella ridsportförbundet medger att de har gjort fel. Mathilda berättar för Hippson om känslorna kring beslutet.

18 feb 2020

Krönika: "Många av oss har hästsaker som kan återanvändas"

År 2012 startade Linnea och Fredrik Holländer sin "Hästloppis", för miljöns skull. Tanken är att gamla ridprylar ska återanvändas, inte slängas. I nummer 1 av kunskapsmagasinet Hippson gästskriver de om det viktiga ämnet, vi har fått lov att publicera krönikan även här på nätet.

Main article image

Wren Blae Zimmerman fick en ögonsjukdom när hon var 17 år. Efter att hon förlorat i princip hela sin synförmåga började hon rida – och hopptävla.

17 feb 2020

Nästan blind hoppryttare vill inspirera andra att följa sina drömmar

Wren Blae Zimmerman fick en ovanlig ögonsjukdom när hon var 17 år. Några år senare hade hon förlorat i princip hela sin synförmåga. Den centrala synen är helt blank – och i dag har hon bara en viss begränsad, suddig, syn i periferin.
  
Trots det har Wren börjat rida och hopptävla. Innan tävlingen går hon banan tillsammans med en medhjälpare, både innan hindren är uppställda och när de står på banan. Den nu 30-åriga ryttaren förklarar för Horse & Hound att hon föreställer sig banan som ett rutnät och att hon får hjälp av sin tränare via en hörsnäcka om hon "tappar linjen" när hon väl rider. 
– Genom att tävla kan jag göra det som människor tidigare sagt åt mig att jag inte kan, och visa att de har fel. Men jag vill också förändra människors föreställningar om vad en blind eller synnedsatt person är kapabel till, säger hon till tidningen.
  
Wren, som bor i Kentucky i USA, berättar också att hon hoppas att det amerikanska förbundet ska införa parahoppning vid sidan av paradressyren.