Portugal-bloggen
7 januari 2014, 01:45
Vad hände?
Hej på er!
Efter mitt hembesök i Piteå känner jag att jag måste lufta mina åsikter om den ridning som pågick på hemmaklubben. Innan hade jag hört mammas deprimerade kommentarer om gramantyglar och tråkig attityd över telefon. Jag trodde inte det var så farligt, men flertalet av de ryttare (inte alla!) som jag hann se var inte alls någon trevlig upplevelse. Nästan alla i stallet, särskilt ponnyryttarna, använde sig av gramantyglar och fokus låg mest på att hästen skulle böja på nacken. När jag var hem förra gången som var under påsk såg jag ingenting av detta. Så denna utveckling måste ha kommit rätt nyligt och det är skrämmande att se hur fort denna "trend" spridit sig. När, var och hur blev det såhär?
Jag själv tycker att gramantygel bara ska användas vid vääldigt få tillfällen.
1. Om man har en halvvild häst som man ska rida ut med eller liknande kan det vara en nödvändig säkerhetsåtgärd.
2. Annars bör den ENBART användas av en mycket skicklig ryttare för att korrigera ett problem och det ska vara tillfälligt, inte dagligen. Fast jag tror att när man har blivit en skicklig ryttare behöver man den inte.
Jag själv har testat sätta graman på EN av alla hästar jag ridit. Det var en häst som hade en hel del problem i kontakten och var ganska svårkontrollerad emellanåt. Jag hade på den några enstaka gånger för att rätta problemet och sedan åkte den in i sadelkammaren igen. Annars har jag aldrig haft något behov av denna hjälptygel. Därför tycker jag det är trist att se barn och ungdomar sitta med graman på deras ponnyer för att "komma igenom" eller vad det nu kan finnas för argument. Fokus hamnar på helt fel saker och du får aldrig något "kvitto" på vad du frågat efter. Det är ju vad som händer där bak som påverkar vart hästen har huvudet (om nu någon hade missat det). När hästen är lösgjord och på tygeln har det alltså att göra med bakbensaktivitet att göra. Sedan måste hästen vara avspänd, använda ryggmusklerna och bålen korrekt och DÅ kommer hästen att gå på tygeln. Använder man graman vet du inte om hästen böjer på nacken för att den jobbar rätt med resten av kroppen eller om det är för att den inte har något val då gramanen tar emot. Du får ingen känsla i ridningen, tar jag för hårt i tyglarna kommer hästen förmodligen att protestera men med graman kan den inte göra det. Om du tvingar hästen kommer det att bildas spänningar (mentalt och/eller fysiskt) och en spänd häst kan inte arbeta korrekt.
Sedan vet jag inte om gramanen är grundproblemet, det är ett stort problem, men varför rider man egentligen med graman? Jag tror att det kommer mycket från vilken attityd man har till hästen eller att man inte har kunskap. Många säger att de älskar sin häst, men sedan sitter de och sliter i tyglarna och sparkar i sidorna. Hur kärleksfullt är det? Nu säger jag inte att man måste rida utan sporrar och bett för att vara snäll mot hästen, men man kanske ska ta sig en tankeställare ibland hur man vill rida. Ibland måste man använda starkare hjälper, men det ska vara genomtänkt och att du kan göra det korrekt för att sedan rida med de allra lättaste hjälperna. Annars kanske det är fokus på sits och att rida vägarna korrekt (styrning mao) som behövs. Hästen kanske inte böjer på nacken, men man måste lära sig och se det långsiktiga med sin ridning.
Mitt tips till alla gramanryttare därhemma är att börja med att plocka bort gramanen. Läs, se och lär. Själv har jag aldrig läst en ridbok som säger att graman är lösningen på alla problem. Kolla på bra filmer på youtube, Ingrid Klimke är en exemplarisk förebild och serien Basic Training med Peter Amris är topp. Ta hjälp av en vettig tränare som har erfarenhet, Eva Holmgren och Maria Eriksson kommer regelbundet och är sjukt duktiga. Rid med på en ridlektion eller rådfråga en instruktör om bra övningar. Var snäll med din häst, det innefattar inte dra eller sparka. Var ödmjuk, lyssna och känn vad du får för svar.
Hoppas på en vändning till det bättre inom en snar framtid.
Tack o hej
Astrid
ANNONS:
ANNONS: