Stress och affektutbrott – ett lämpligt tema i dessa tider när vi skruvar upp tempot både på jobbet och på fritiden för att bli klara med alla “måsten”  inför jul. 

Stress och affektutbrott – ett lämpligt tema i dessa tider när vi skruvar upp tempot både på jobbet och på fritiden för att bli klara med alla “måsten”  inför jul. 

Belöningsbaserad hästträning

12 december 2021, 19:22

Stress, affektkurvor och trigger stapling

Stress och affektutbrott - det är väl ett lämpligt tema så här i adventstider när vi skruvar upp tempot både på jobbet och på fritiden för att bli klara med alla “måsten”   inför kommande storhelger. 

På jobbet har vi haft utbildningsdagar med hela personalen i samma lokal  och  riktig levande föreläsare, ni vet sådär som vi brukade göra förr i tiden innan viruset tog över tillvaron. Fast tajmingen var ju lite off med tanke på ökad smittspridning igen…

Vi hade bl a workshop på tema “affektkurvan” och hur vi på vårt HVB  bättre kan förebygga så att vi inte hamnar i upptrappning med våra ungdomar så att de tappar självkontrollen och det blir kaotiskt. 

Vår föreläsare Eric Donell 



Som så ofta ser jag likheter med hur vi kan tänka även med våra hästar. Inom djurträning brukar vi prata om fenomenet trigger stapling (eller trigger stacking för den som vill söka på engelska). 

Säkert har du någon gång varit med om att din häst reagerat på något i miljön som du tycker att den vanligtvis brukar klara galant. Det är väldigt lätt att då tänka att ens häst fjantar sig eller på något sätt krånglar för att bråka med oss. Men hästar saknar de kognitiva förutsättningar som krävs för att de ska kunna planera att göra livet besvärligt för någon annan med flit. Krånglar hästen så är det för att den själv har det besvärligt i stunden. Den försöker hitta lösningar som tar den bort från det som upplevs som hotfullt. När hästar reagerar på sådant som oftast brukar gå bra så är det mycket troligt att de råkat ut för en överbelastning av flera lite småjobbiga eller obekväma saker i tät följd eller samtidigt. Tänk på det som ordspråken Många bäckar små gör en hel å eller Droppen som fick bägaren att rinna över. Hästens sammanlagda stressnivå stiger över gränsen för där den klarar av att hålla ihop sig och den vill fly.

 



Eftersom både vi människor och hästen  kan råka illa ut när hästen plötsligt byter riktning så brukar vi på olika sätt vilja hindra hästen från att fly. När hästen känner sig begränsad leder det till att den  istället  kanske bockar, stegrar sig eller på andra sätt agerar ut sin flyktreaktion. Här hamnar vi lätt i en ond cirkel där vårt agerande och utrustning som ger tryck och smärta ökar hästens stress ännu mer. Allra helst om vi är skolade i traditionen att hästen ska fram till varje pris. 

Innan någon blir ivrig att ifrågasätta så vill jag förtydliga att jag så klart inte menar att vi låter hästar kasta sig och skena i väg hur som helst inom belöningsbaserad hästträning. I en akut situation hanterar vi den på det sätt som behövs för att ingen ska komma till skada. Däremot har vi ingen förväntan på att hästen ska lära sig något bra och konstruktivt i det akuta skedet. När någon är rädd och stressad har den försämrad inlärningsförmåga. Dessutom är det så att det känsloläge någon befinner sig i styr vad den uppfattar som mest relevant i situationen. Rädsla är som en strålkastare som belyser det som är viktigast för att undvika fara. Alltså kommer hästen mest att lägga märke vad som fick den längre bort från den upplevda faran. Att försöka miljöträna med uppstressad häst kan därför göra skadan värre. Har du otur kopplar hästen ihop sin rädsla och stress med allt möjligt som råkar finnas närvarande i situationen,  inklusive dig själv. 

Därför är det mer effektivt att fokusera på att först hjälpa hästen sänka stressnivån. Ta hästen ur situationen på säkrast möjliga sätt, ta ut det avstånd ni behöver från det farliga  och hjälp den att varva ned. Sådant som hjälper hästen att lugna sig är att få äta/beta, att få fysisk kontakt med en kompis (om ni har en trygg relation kan kompisen vara du  och det märker du genom att hästen mulduttar och snusar på dig) Att få göra välförstärkta favoritbeteenden som t ex targets eller andra favoritövningar hjälper också hästen att känna sig trygg igen. Med en klickervan häst kan även uppsuttna favoritövningar fungera. Min änglahäst Boogie brukade t ex självmant föreslå öppnor när hon tyckte det blev trångt och stökigt på en framridningsbana. Då fick hon göra det med hög förstärkningsfrekvens en stund tills hon var redo för något svårare igen. Att uppleva en känsla av valmöjligheter och egen kontroll i situationen gör det lättare för hästen att övervinna sin rädsla.  

Det är en vanlig föreställning att en inte ska ge belöningar till en häst som är rädd eller aggressiv eftersom det skulle belöna själva rädslan eller aggressiviteten. Men det går inte att belöna känslor. Någon blir inte ännu räddare eller ännu argare för att de får vara med om något trevligt. Däremot kan du med belöningar ändra hästens (eller människans) känsla och associationer. Varje gång grannens robotgräsklippare dyker upp runt husknuten får hästen morot. Hästen  blir till slut glad i stället för rädd när den ser robotgräsklipparen. Nu hoppas den att gräsklipparen ska dyka upp! Det kallas motbetingning och rätt utfört är det ett mycket effektivt sätt att få hästen att övervinna sina demoner! 

Bild: Fed Up Fred

Även om du inte tränar belöningsbaserat så är jag övertygad om att du har nytta av att bli bra på att undvika trigger stapling när du ska träna och umgås med din häst. Dels för att det är en säkerhetsfråga och dels för att inlärningen blir mer effektiv även med tryck/eftergift när  hästen inte är för stressad. Det handlar om att  känna till vad som är utmanande för just min häst och ta en sak i taget i stället för allt på en gång. Det kan också vara att undvika att introducera många nya saker samtidigt eftersom nytt alltid är lite stressande. Det handlar också om att kunna läsa min häst och både se och reagera på  signaler som visar att hästen är på väg att gå upp i stress och då välja att ändra lite i upplägget så att hästen varvar ned igen. 

Årets sista digitala medlemsevent i föreningen BHIS har också tema “Stressade hästar” . Ari Himmel och Hanna Jernstedt Larnemark från Motivationsträning för häst kommer den 15 december kl 19 att berätta om hur de jobbar med hästar som lätt blir uppstressade i olika situationer. I  vår förening är det så fiffigt att om du blir medlem för 2022 nu så får du vara med på detta sista event för 2021 också. Om det låter intressant hittar du info på vår hemsida och på Facebook och Instagram där vi heter Belöningsbaserad Hästträning. 

ANNONS: