Skritten är för Marie Karlberg en favoritgångart. I sitt senaste blogginlägg förklarar hon varför – och tipsar om en nyttig övning.

Skritten är för Marie Karlberg en favoritgångart. I sitt senaste blogginlägg förklarar hon varför – och tipsar om en nyttig övning.

Paradressyr - bakom kulisserna

26 januari 2024, 12:10

Stöd, skritt & stomi

Att skritta sig i form!

När mina hästar arbetar så är det väldigt mycket skrittarbete, självklart andra gångarter med. Men merparten kvalitetsarbete lägger jag i skritt.
Att skritta kan man enligt mig inte göra för mycket av! 
En aktiv skritt är lösgörande, samlande och stärkande. Variera skritten i tempo, form genom att länga och korta formen och steget, sidvärts, rygga och bak- och framdelsvändningar, och faktiskt även påbörja att trampa på stället. 

Skritt är något som lätt kan bli en transportsträcka under tävling. Därför försöker jag att ha skritt uppdelat i aktiv skritt och ledig skritt, dvs. han får gå o spana lite på sånt han tycker är intressant osv. Ledig tid för huvudet. 
Det är inte att förväxla med ökad skritt eller lång tygel i ett pass. Utan om jag känner att nu är det läge för lite hjärnvila då får de ha det. Sen är det dax för jobb, då förbereder jag för jobb igen, och då ska det vara fokuserat. 
Tror ni förstår vad jag menar. Jag kan jämföra de med att sitta vid datorn eller att lyssna aktivt under en tid, sen är det hälsosamt för hjärnan med en mental paus. 

En bra övning för att hitta innerbak är att rida en "slarvis". Det är en förhastad skänkelvikning  med huvudet mot väggen. Den hjälper också till att hitta stödet på yttertygel. 
Om du vill läsa mer om Slarvis så finns den här i Hippsons supernyttiga samling av övningar. Sök på Anne-Carin Klinge Sporrong så kommer slarvisövning upp!
Slarvis kan man göra i alla gångarter, och för att stämma av emellanåt så rider jag rakt fram och känner vart jag har hans bakben. Det är så häftig känsla för jag tycker att det går att känna hur de verkligen sätter in baken under mig och lyfter upp frampartiet med en härlig bärighet över ryggen. 

Det var veckans ridtips från mig!

Jag har i tidigare inlägg skrivit lite om det tabubelagda ämnet inkontinens, vilket gav mig så fina meddelanden på mitt instagramkonto - Tack :-)
Många lider i det tysta. 
För er som vill läsa lite mer, om klimakteriet och inkontinens så kolla in denna: Snippipedia 


Men hur är det med stomi då?
Är det någon av er läsare som har stomi/påse på magen OCH ryttare?
Skicka gärna ett pm till mig om hur du upplever ditt liv i sadeln. Utmaningar och fördomar - vad som!
Jag vill gärna veta mer och kanske få ihop ett intressant blogginlägg med din hjälp! Du får självklart vara anonym!

Det finns ju så mycket bra produkter på marknaden och jag fann under en googling en stomigördel, som med fördel kan matchas ihop med en stomitrosa/kalsong.

Kollektionen kallas stödunderkläder. Underkläderna ser precis ut som vanligt men de är kanske aningen högre i midjan. Stomigördel var ju riktigt smart! 
Vid intensiv träning så håller den din stomi säkert på plats och även förebygger ett ev läckage. Gördeln kan användas under natten, vid bad, myspys stunder (om man vill dölja eller inte riskera att skava). 
Här är ett ex på Stomigördel och underkläder

Tänk att något så naturligt som kroppsvätskor av dess olika slag kan vara så tabubelagt... 
Ca 43 000 i Sverige har stomi och 10% av kvinnor runt 40 lider av inkontinens.

Kram på er!

ANNONS: