Portugal-bloggen

8 januari 2017, 18:26

Piaff och passage

Det har cirkulerat en video på en hingst från en visning på mina facebook-vänners sidor i veckan. Alla tycker det är helt fantastiskt och att den verkligen sitter i piaffen. Själv tycker jag det mest ser spänt ut och jag tänkte att jag skulle ge lite tips på hur man kan se om det är korrekt eller inte. Det är inte så svårt att se om man vet vad man ska titta på, dessutom står det väldigt utförligt i TR hur det ska se ut (ännu mer förvirrande att en korrekt piaff och en piaff som är motsatsen till korrekt kan få samma betyg..).

Om vi börjar med passage som kanske är lite svårare att se. I TR står det:

"Passagen karaktärieseras av stort engagemang av bakbenen med ökad böjning i bakbenens leder och med elasticitet i rörelsen. Varje diagonalt benpar lyfts och återvänder till marken växelvis med jämn rytm. I princip ska tån på det upplyfta frambenet vara i höjd med mitten av det nedsatta frambenets skenben och tån på det upplyfta bakbenet alldeles ovanför kotleden på det nedsatta bakbenet."

"Det är viktigt, att hästen under passagen även utnyttjar den påskjutande kraften så att svävningsmomentet förlängs. Oregelbundna eller konstlade steg, dubbelsteg, svängande med fram- eller bakdel åt sidorna eller släpande bakben är allvarliga fel."

Så om man tittar på passage framifrån eller bakifrån ska man inte se hästen korsa varken fram eller bakben. Något man också kan titta efter är om bakbenssteget fullföljs i en halvbåge eller om den mitt i steget kliver bak med bakbenet. Fullföljs inte halvbågen innebär det att hästen sätter ner sin bakhov bakom sin kropp istället för att kliva in under den och bära mer vikt. Kanske lite svårt att förklara, men hoppas ni hänger med. Ett annat bra trick att använda sig av är att se om hästen faktiskt trampar igenom i kotorna och "står" på sina ben. Det ska inte se ut som att hästen travar på glödande kol och rycker upp benen från marken. Som det står i TR ska svävningsmomentet förlängas. En annan avslöjande faktor är kontakten. Sitter ryttaren bakåtlutad och håller kraftigt i tyglarna är hästen inte så självbärig. Man kan alltid tänka att ryttaren i vilket moment som helst ska kunna lätta av i handen och hästen ska bibehålla sin takt och balans. Ser det ut som att hästen kommer ramla på näsan om ryttaren lättar av så är den ej korrekt samlad.

I Arthur Kottas-Heldenbergs bok "Dressage solutions" skriver han om passage:

"A correct passage is developed from a forward movement, not by holding back the horse."

Så, då tar vi piaffen! Från TR:

"Genom bakdelens ökade sänkning till följd av ökad vinkling i bakbenens ledgångar, ges framdelen stor frihet, lätthet och rörlighet varav även följer större bogfrihet."

"I princip ska tån på det upplyfta frambenet vara i höjd med mitten av det nedsatta frambenets skenben och tån på det upplyfta bakbenet alldeles ovanför kotleden på det nedsatta bakbenet. Halsen ska vara rest och välvd som en naturlig följd av den undersatta bakdelen. Nacken ska vara högsta punkt och nosen ska vara nära lodplanet. Hästen ska med ett mjukt och lätt stöd förbli på tygeln och röra sig lösgjort med kadens och harmoni i perfekt balans."

Så ska det alltså se ut. Jag brukar tänka att i den perfekta piaffen ska man kunna tänka sig att hästen skulle kunna gå upp i levad. På en yngre häst kan man tillåta en något mer framåtgående piaff som även i TR står att det är ett mindre allvarligt fel. Felen i piaffen och passagen är rätt lika varandra. Bak- eller framben ska ej korsas. Man vill inte heller se att hästen breddar sig mellan fram- eller bakben. Något som är viktigt i både piaff och passage är takten och regelbundna diagonala steg. I piaffen ska hästen behålla framåtbjudningen, även om den står på stället. Därför är det neddrag på betyget om hästen kliver bakåt i piaffen. Ibland kan man se att hästen svänger, nästan som om den dansar samba. Det är inte heller något man vill se då det innebär att hästen inte tar vikten korrekt på sina bakben. Det står tydligt hur högt man vill att fram- och bakben ska lyftas. Det är väldigt viktigt att det följs, för om hästen lyfter bakbenet högre än till kotan (ca 1 dm) så kommer den att ta mer vikt på framdelen. Många kanske tänker att den har aktiva bakben och att det är bra, men vi vill se en sänkning av bakdelen som kommer från att hästen böjer/vinklar sina bakben. Som i passagen ska hästen stå på sina ben och inte trampa på glödande kol (rycka upp benen).

Något som jag inte hittar skrivet i TR är att frambenen inte heller ska komma för långt in under hästen kropp. Det betyder också att hästen avlastar sina bakben och hamnar på bogarna. Detta var fallet med videon som jag sett på facebook. Hästen sänker sin bakdel, men frambenen trampar in väldigt nära bakbenen så att det nästan bildar en triangel och det är inte korrekt.

Nu har ni fått några tips, träna gärna ert öga om ni ser något grand prix program eller video som innehåller dessa rörelser.

Vill också bara säga att på dagarna nu har vi haft 20 +. Love Portugal!

Inte ofta man har fått rida utomhus i t-shirt.

ANNONS: