Stalldrömmar
27 maj 2016, 15:51
Hingstval - check!
Hej på er! Fredag igen och jag (Marie) är tillbaka bakom tangentbordet. Den här senaste veckan är det vårt avelsarbete och allt vad det innebär som stått i centrum. Jag hade ett mycket givande samtal med SWBs rådgivare i förra veckan som faktiskt gjorde att jag till äntligen kunde ta ett slutgiltigt beslut angående hingst till Doriz! Vi börjar ju komma rätt sent in i säsongen, så det var verkligen på tiden.
Valet föll på Firenze 1174. Han är efter Florestan I, och på mödernet hittar vi Donnerhall-blodet som jag verkligen velat ha med eftersom hon lämnat så fint på Donnerhall-blod (hon har tidigare fått föl efter Don Primero och Don Romantic). Dessutom har han mycket fullblod på både sidor och ger därför lätta, moderna, långbenta och ädla avkommor. Perfekt för Doriz! Han finns dessutom på färsk semin på Stall Fjälkinge här i Skåne och har haft väldigt bra dräktighets-procent. Enligt avelsrådgivaren var han lite spänd på sitt bruksprov och fick därför lite sämre omdöme och föll lite "under radarn" för många uppfödare. Men trots att han av den anledningen kanske inte fått de allra bästa stona (förlåt alla som betäckt med Firenze innan - det här är förstås en grov generalisering), så har hans avkommor varit väldigt fina och fått bra på sina 3-års tester mm. Jag har också pratat med en ryttare som red honom tidigare och hon bekräftar hans fina ridbarhet. Han är även godkänd i Hannover och har varit och betäckt i Tyskland ett par år. Men nu är han alltså tillbaka i Sverige, och ska förhoppningsvis snart ha en ny avkomma på G!
Här är en film på Firenze riden av Sofie Lexner när de vinner hingstklassen på Flyinge 2014.
Prinsessan ska betäckas med Luxus CML. Också det Florestan-blod, men här som farfar eftersom Luxus själv är efter Florencio I. Det är helt och hållet slump att det blivit så. Florestan-blodet är inget som jag har jättemycket erfarenhet av sen tidigare, men han har ju trots allt legat i top 10 på WBFSH's lista över världens bästa dressyrförärvare sedan 2009. Ofta i top 3! Så det känns som ett tryggt val. Som jag skrivit tidigare vill jag gärna satsa på "säkra kort" (så säkert som det nu kan bli när man pysslar med avel). Med det menar jag att jag undviker alltför unga hingstar som ännu inte hunnit få något BLUP och/eller hunnit visa upp sig i svår-klass. Luxus blir ett litet undantag, men eftersom jag känner hans ägare och ryttarinna så känner jag att jag har tillräckligt med information för att vara trygg med mitt val. Jag ville som sagt ha en hingst med mycket bra psyke och ridbarhet. Det har varit prio ett. Sen vill jag förstås ha mycket gång, och gärna lite extra frambenssprattel eftersom hon visat att hon själv lämnar mycket fina bakben. Jag ville inte ha en alltför stor, ädel eller långbent hingst, eftersom hon själv är både ädel och långbent och för mycket av det goda kan som ni vet bli....för mycket. Jag tror Luxus blir perfekt, och dessutom finns han också på färsk semin här i Skåne på Tranberga seminstation.
Och här en liten, relativt nytagen film på Luxus CML.
När man ska ta föl så tycker jag att man ska börja med att fråga sig vad man vill förbättra hos sitt sto. Och då bör man också tänkta lite på vad man vill ha avkomman till. Ska den säljas som sporthäst eller ska det bli din egen privatahäst för kanske max msv-klass? Om det är du själv som ska rida den ska man kanske ta en funderare på vad man klarar av och gillar för typ av hästar? Ett bra psyke ska kanske premieras före flashiga gångarter? Steg nummer två är att hitta hingstar som passar de kriterierna, men tänk på att hur en hingst ser ut/rör sig/beter sig själv är inte samma sak som vad han lämnar efter sig! Titta på avkommorna och vad de har fått för bedömningar och vad de presterat. Ska du sälja avkomman ska man kanske tänka på att försöka hitta en kommersiellt attraktiv stam också. Vissa hingstar är kända för att ge skarpa avkommor och kan därför vara mer svårsålda. En okänd hingst kanske ger en jättefin avkomma, men det kommer inte att skapa intresse redan på pappret. I slutändan är det förstås individen som betyder något, men ska man tänka som en buissnesswoman måste man ligga steget före och vara smart. Nästa fråga man måste ställa sig är lite mer praktiskt lagd. Vill jag använda färsk eller fryst semin? Detta beror mycket på stoet och om hon har haft lätt för att ta sig eller inte. Om man väldigt gärna vill ha en hingst som bara finns på fryst så kan man förstås chansa och inseminera vid ett par brunstar. Tar det sig inte kan man ha en back-up-plan med en hingst som finns på färsk semin och har hög dräktighet. Detta kan dock bli ett dyrt alternativ eftersom du får betala för två hingstar (beställer man fryst från utlandet betalar man ofta en klumpsumma och har ingen rabatt eller dylikt för nästa år).
Nu väntar jag bara med spänning på att de ska komma i brunst igen så vi kan köra iväg till betäckningsstationen. Det borde ske vilken dag som helst eftersom de blev superbrunstiga i början av maj när de först kom hit till gården. Vanligtvis brunstar de med ca 3 veckors mellanrum. Men dom får gärna vänta tills på tisdag för då är mina föräldrar här och kan hålla ställningarna på gården medan jag kör iväg. Håll tummarna nu för brunstiga ston och lyckade insemineringar!
Fredagsmys med tjejerna i hagen!
ANNONS:
ANNONS: