Belöningsbaserad hästträning
15 juli 2024, 15:00
Gratis kunskap och nya hästkompisar i hagen
Personen i fråga hade absolut inga onda avsikter utan betedde sig på det sätt som brukar leda till en upplevelse av gemenskap när hästfolk ska bekanta sig med varandra med lite småprat. Jag har säkert också gjort precis likadant förr i tiden. Numera blir jag ju bara ledsen av att tänka på allt oförstånd hästar exponeras för när vi bemöter dem utifrån stereotyper som inte stämmer överens med deras faktiska behov. Det är också något väldigt sorgligt i att det anses vara kontaktskapande att prata om hästar i nedsättande ordalag när det som borde förena oss är hur härliga, fantastiska och underbara vi tycker att det är.
Ibland (ofta) känns det frustrerande att vi hästmänniskor som grupp är så långsamma och tveksamma till att ta till oss ny kunskap och nya idéer. Jag räknar definitivt in mig själv, det har tagit alldeles för många år att inhämta och ta till mig faktabaserad information om hästen som art och dess faktiska behov, jämfört med de andra husdjur jag har. Hästen har verkligen en olycklig särställning där. Det kan faktiskt vara så att jag tidigare i livet ställt högre krav på livskvalitet för de djur som ska bli min middag än på hur de hästar jag nyttjat haft det i sin livssituation. Av ren okunskap och förblindad av den kulturella kontext som påverkar vår syn på hästen som varelse.
Hur vi ska slå hål på myter, göra pyspunka på fördomar och nå ut med faktabaserad kunskap om hästar till alla som på olika sätt har hästar i sitt liv är en stor utmaning!
Att erbjuda kunskap gratis och lättillgängligt är ett viktigt spår. Nationellt centrum för djurvälfärd på Sveriges Lantbruksuniversitet har precis lanserat ett omfattande utbildningsmaterial om utbildning, träning och tävling med hästens välfärd i centrum, uppdelat i lättillgängliga videoföreläsningar som du kan beta av i din egen takt. Helt och hållet kostnadsfritt.
Utbildning, träning och tävling med hästens välfärd i centrum | Externwebben (slu.se)
Jag tycker inte att den satsningen riktigt har fått det utrymme den förtjänar i våra hästmedier hittills. Kanske blir det ändring på det i samband med de clinics som nu kommer att äga rum på tre orter i Sverige under sensommar/höst - också de alldeles gratis!
Clinics om hållbara hästar - hållbar näring | Externwebben (slu.se)
Jag är anmäld och ser fram emot att få lyssna på presentationer av Andrew McLean, Sara Nyman, Anders Eriksson och Anna Wallén. Jag är nästan mest pepp på att få lyssna på Anna, som jag sett i sitt fina, lugna arbete på nära håll i flera år när vi delat ridhus på Seglinge, men aldrig hört föreläsa.
Jag ser också fram emot att få hälsa live på många deltagare jag bara känner från nätet genom vårt gemensamma intresse för vetenskapligt baserad, hästvänlig hästhållning och träning. Det går nämligen alldeles utmärkt att känna gemenskap med och respekt för varandra utan att vara 100 % överens i varje detalj. Det som förenar är en önskan om påtagliga förbättringar inom hästvälfärden! Även om jag personligen anser att utgångspunkten i all träning och beteendepåverkan bör vara LIMA, så kommer jag helhjärtat att stötta alla försök att utbilda hästfolk i inlärningsteori som leder till “snällare” bruk av negativ förstärkning. Om du har möjlighet att gå på en av dessa clinics, ta chansen att ta del av gratis kunskap
Apropå LIMA, etiska metodval och hur en kan förhålla sig till både en omgivning som tycker annorlunda och också till sin egen historik av att ha gjort på andra, mindre etiska sätt när en inte visste bättre: Susan Friedman och Rick Hester deltar i ett mycket givande samtal med Alexandra Kurland och Dominique Day om just detta i de senaste avsnitten av podden Equiosity. Det är tre delar och sista släpps på måndag, jag väntar ivrigt på detta stimulerande sällskap i bilen! Susan säger alltid att hon bara upprepar vad andra tidigare har sagt men hon har ett unikt, självklart och pedagogiskt sätt att foga ihop forskning, etik och praktik. Enligt mig (och många andra) är hon en av de skarpaste hjärnorna vi har inom djurträning. Den här podden är också alldeles gratis, reklamfri (förutom att Alexandra promotar sina böcker lite) och intervjuar massor med olika spännande, framsynta personligheter inom hästvärlden och angränsande områden. Finns där poddar finns!
Equiosity
På tal om gratismaterial så ligger nu föreläsningen “När hästen blir farlig - lär dig förstå och hantera aggressiva hästar” med etolog Renate Larssen tillgänglig här:
Föreläsning om aggressiva hästar | Belöningsbaserad hästträning i Sverige (bhis.se)
Gratis och öppen för alla att se när det passar.
Dagarna efter föreläsningen sändes live så hade vi ett nytt ihopsläpp i valackhagen. Ihopsläppen där vi är inackorderade följer väl inte precis de rekommenderade rutinerna med lite gradvis bekantande över staketet eller boxväggen under några dygn. Tack och lov fungerar det bra ändå, tack vare ytor, god tillgång på mat hela dygnet och en språksäker kärntrupp i flocken. Så det blev tack och lov inte något bildmaterial producerat för att illustrera temat för Renates föreläsning. Bara fina hästar som säger “Hej, vem är du? “
Så vi kör en liten bildbomb på det som avslutning idag! Det är alltså två nordsvenskar som flyttar ín till ett gäng bestående av quarterhästar, SWB och fullblod.