Gästbloggen
22 december 2017, 14:01
Gästbloggen: "Mer självklart med killar i ridsporten"
Maria med sina söner Victor och Oskar, samt ponnyn Svante.
Foto: Johan Åkerhielm
År 2016 startade ponnymamman Maria Åkerhielm gruppen ”Killar som rider”. Tanken var att samla just killar för att få dem att känna gemenskap i en tjejdominerad sport. Nu, nästan två år senare, funderar Maria över de skillnader som faktiskt syns inom ridsporten. Killarna får ta mer plats. Läs hennes tänkvärda reflektioner här.
"Här kommer en liten tillbakablick på åren som gått sedan vi startade ”Killar som rider”. Det jag slås av när jag sitter och grottar ner mig i alla minnen är hur fort tiden går, det känns som i går när de inte nådde ner under sadelkåporna och man oroade sig för hur första galoppen skulle gå.
Det är lite sorgligt, för den tiden kommer inte tillbaka, men också häftigt att se vad det har gett i härliga och roliga minnen. Allt är så klart inte guld som glimmar, hästar kan bli skadade och det gäller att uthärda några plågsamma vintermånader. Men jag tror att ridsporten och umgänget med hästar ger så otroligt mycket.
När jag startade gruppen i april 2015 var det fyra ridande killar, alla baserade här på gården. I januari för två år sedan tyckte jag att det var dags att göra något mer än att bara följa ”mina” fyra så jag tog initiativet till en killgrupp på en träning för Ulf Johansson. Där anslöt tre nya killar, några månader senare hittade vi två killar till på tävling och så har det rullat på.
Om jag får ihop det rätt så är det nu tolv killar i åldern tio (snart elva) till 15 år som ses på tävlingar och sammanstrålar på kurser och träningar. De har skapat sig ett nätverk och håller kontakten och följer varandra via sociala medier.
Detta kanske är en bidragande orsak till att jag inte har tagit mig själv hårt i kragen och satt mig ner för att skriva. Killar i sporten, och då tänker jag i första hand på juniorerna, börjar kännas lite mer som en icke-fråga nu. Vårt gäng känns helt trygga med att de håller på med hästar och ridsport. Detta är så klart med reservation för att jag bara skriver utifrån mina egna upplevelser och vad jag ser här i Stockholmstrakten. Men för oss känns det väldigt självklart.
För att ge några exempel på mina iakttagelser till en mer jämställd sport så fick en av killarna en herrparfym i hederspris när han placerade sig på Botkyrkas tävlingar. De hade tänkt till och gjort några kill-set. Inga örhängen, rosa borstar eller dambindor längre alltså. Det är ju bara helt fantastiskt och hatten av för arrangörerna.
I november var vi på kurs för Henrik Ankarcrona, där var det tre ponnygrupper med tolv ryttare varav tio var killar!
När man går in på Hööks finns det nu kläder att köpa till killar, 2015 var det bling på allt. Noterade när jag var inne i en Hööks-butik för ett tag sedan att de hade både en juniortjej-, och en juniorkille-skyltdocka. Det är inte dåligt.
UHIP har denna höst tagit fram en jättetuff bomberjacka i killmodell som har blivit väldigt poppis. Hörde också ryktas om att Equestrian Stockholm funderar på att göra något som riktar sig mot killar.
Det finns så klart fortfarande mycket att göra, alla tävlingsarrangörer borde följa Botkyrkas exempel, ridsportkatalogerna kunde använda lite fler killar i sin marknadsföring och så vidare.
Med det rundar jag av och säger stort tack för att ni har engagerat er och följt killarna.
Hälsningar
Maria"
ANNONS:
ANNONS: