Gästbloggen

4 januari 2018, 20:11

Gästblogg: Väl förberedd blir nyårsnatten hanterbar

OM DENNA GÄSTBLOGG
När Louise Hermansson köpte arabstoet Nixi blev nyår en plåga. Stoet blev enormt stressad och för att klara av tolvslaget utarbetade Louise ett koncept för att göra kvällen och natten så stressfri som möjligt för sin häst. Här delar hon med sig av sina erfarenheter och tips för hur man minskar stressen hos hästar under nyårsnatten.

"2010 köpte jag ett arabsto. Nixi, som hon hette, var för det mesta lugn och avslappnad men lite tittig som araber brukar vara. Jag hade haft henne i nästan ett halvår när nyårsafton kom. Jag hade inte märkt på Nixi att smällarna gjorde henne mer orolig än hennes hagkompis, så vi tog in hästarna strax innan 16. Då verkade allting rätt lugnt och hästarna gjorde inget mer än att stå och lyssna lite extra när det kom en smäll. 
  
Ett par timmar senare ska jag och min mamma gå ner och titta till dem, och jag har ALDRIG någonsin sett något liknande. Det var en tjock dimma i hela stallet, Nixi var fullständigt livrädd och sprang runt så mycket i boxen att hon svettats igenom sitt vintertäcke och fått luften i stallet att förvandlas till ånga. Resten av kvällen och natten blev som ni säkert förstår fruktansvärt traumatisk för både oss människor och för Nixi.
Vi hade telefonkontakt med veterinär som sa till oss att vi fick vara beredda på att hjärtat kanske stannar på henne av rädsla. Eftersom Nixi redan var uppe i en sån enorm stressnivå kunde inte veterinären hjälpa oss, sedering skulle alltså inte hjälpa i det skedet, hästen måste vara lugn när sederingen ges för att den ska ha någon effekt. Helt hjälplösa fick vi kämpa så gott vi kunde med att lugna henne, som sprang fram och tillbaka i boxen konstant.
Helt klart hade det betydelse att vi fanns hos henne och hon sökte hela tiden kontakt genom att putta på oss med mulen. Vi bytte täcken så ofta vi kunde eftersom hon trots att det nästan var 15 minusgrader ute svettades igenom allt man la på henne. Hon var som tur var världens snällaste häst och försökte att inte springa över oss under täckesbytena, men det var långt ifrån en säker situation. 
  
Fantastiskt nog klarade hon sig utan några fysiska men (har aldrig varit så tacksam över hennes distanslinjer förut som troligtvis hjälpte henne att orka med kvällen), men hennes reaktioner vid smällar (oavsett om det var raketer eller älgjakt) blev mycket värre och hon kunde få panik när man var ute och red om det smällde nånstans. Alla var överens om att detta var något vi aldrig ville uppleva igen, så vi blev helt enkelt tvungna att göra allt vi kunde för att underlätta nyårsaftnarna för vår älskade häst. 
  
Då, när detta hände, var inte sociala medier så särskilt stora och det var inte alls lika lätt att läsa sig till hur man kunde göra för att hjälpa hästarna på bästa sätt, utan det fick bli ett lååångt googlande och letande efter alla möjliga prylar och tips som skulle kunna hjälpa Nixi att överleva kommande nyår. Vi lyckades komponera ihop ett fungerande koncept som jag mer än gärna delar med mig av till andra hästägare!


Innan det har blivit nyårsafton ser vi alltid till att:

Täcka för alla fönster med frigolit (cirka 10–15 cm tjock)
Min pappa mätte och skar ut passande bitar som vi sätter för alla fönster med. Dessa stänger ute allt ljus från raketerna och ljuddämpar även lite. Har man hästar som är lite känsliga för förändringar kan det vara bra att sätta dit frigoliten någon vecka innan nyårsafton, så att man inte gör dem oroliga över det när de redan är rädda för smällarna.

Se till att en fungerande radio finns i stallet
Samma tänk här, är hästarna inte vana kan man börja nån vecka innan och ha radion på i bakgrunden hela tiden, så att hästarna inte reagerar på det. Eftersom smällarna ofta sätter i gång flera dagar innan nyår kan ju det också maskera ljudet från dessa, även några dagar innan det värsta börjar.
  
Ha pratat med veterinär och fått lugnande medel utskrivet
Vi blev tvungna att ge Nixi lugnande under hela eftermiddagen/kvällen. I samråd med veterinär får man välja det preparat som fungerar bäst, vi använde Sedalin (som jag dock är ganska säker på har slutat tillverkas), men i stället kan man antagligen använda Plegicil eller Domosedan, rådfråga dock veterinär vad hen tror blir bäst. OBS!!! En häst som är sederad får INTE äta eller dricka, den kan sätta i halsen och kvävas.
  
Ta fram öronproppar/huvor/grimma som hästen ska ha på nyårsafton
Öronproppar och huvor använder man kanske inte alltid till vardags, så det är bra att förbereda så att man har detta med sig till stallet ett par dagar innan nyår. Till Nixi köpte vi öronproppar och huvor som används på travhästar. Huvans innersta del bör vara i gummi, alternativt att man köper lösa "gummiöron".


När nyårsafton väl har kommit brukar schemat för dagen se ut så här:
  
Under förmiddagen förberedde vi i stallet, gjorde det mysigt och hade med fika ner eftersom det blir många timmars passande av hästen. Hästarna går ute till 16.30 senast, det ska inte ha hunnit bli särskilt mörkt eftersom ljuset från raketerna syns mycket tydligare då. 
När hästarna kommit in tar vi på all utrustning, först öronpropparna, sedan travhuvan (med gummiöronen fastsydda i travhuvan), sedan en vanlig huva (tänk på att travhuvan är rätt bred så den vanliga huvan bör vara en eller två storlekar större än vad hästen har normalt för att den ska passa över). Över det satte vi sedan en flughuva och en grimma för hålla allting på plats. Tycker hästen att det är obehagligt att få på sig utrustningen, vänta med detta tills den är sederad.

Vid 16.50 fick hon första dosen Sedalin, 2 ml (Nixi vägde 365 kilo, och vad jag har hört från min veterinär är araber vanligtvis mindre känsliga för sedering än andra hästar, så man får testa sig fram vad som funkar för just sin häst). Vid 20.00 fick hon dos nummer två, 1 ml. Mellan dos nummer två och tre turades jag och mamma om att gå in till huset och äta nyårsmiddag. När klockan blev 22.50 fick hon dos nummer tre som skulle hålla henne sederad genom tolvslaget, 2 ml. 
  
Eftersom hästen inte kan äta eller dricka under cirka tolv timmar är det viktigt att innan man sederar hästen se till att den har ätit och framför allt druckit ordentligt för att slippa kolik (mina dricker gärna mer om de har äpplejuice i vattnet, annars är Betfor ett alternativ). Man kan också ge parafinolja över kraftfodret för att tarmarna ska vara ordentligt smorda. Både innan och efter sederingen är det också bra om hästen får röra på sig, så gå gärna promenader eller ridning.
  
När hästen börjar piggna till efter sederingen gäller samma sak här, få hästen att äta och dricka. Eftersom det blir ett långt uppehåll utan mat bör man om man kan under kommande dagar dela upp utfodringarna på fler gånger för att minska risken för magsår (hästars magsaft är stark, och är magen tom på mat under en längre tid kan risken för magsår öka). 
  
Det här fungerade för oss, Nixis enda reaktion under kvällen blev precis vid tolvslaget då hon höjde huvudet lite när det smällde som mest. Det kräver att man är beredd att lägga både tid och lite pengar på sin häst, men för mig – och säkert många andra – är det en självklarhet om det är det som krävs.

Jag hoppas att detta kan vara till hjälp för någon!

/Louise Hermansson"

ANNONS: