Gästbloggen

12 april 2018, 11:13

Gästblogg: Obetydlig snuva kan vara skillnad mellan liv och död för uppfödare


Det blir inga föl hos Sofie Skylvik i år. Foto: Linda Svensson (porträtt)

OM DENNA GÄSTBLOGG
Sofie Skylvik och hennes sambo föder upp ardennerhästar på sin gård i Tvååker, Halland. De har tre godkända hingstar och fem avelsston på gården. I år ser det sorgligt nog inte ut att bli några föl då hästarna är smittade med EHV-1, mer känt som abortvirus. I ett inlägg på Facebook berättar Sofie om tragedin som har drabbat dem, ett inlägg vi har fått lov att dela här i Gästbloggen.

"Jag har det senaste fått många frågor om vi har fått några föl ännu… Det har vi; en kastade och sedan följde två dödfödda. Anita, Barilla och Pira har mist sina söner. I samråd med veterinär valde vi att obducera ett utav fölen på egen begäran, då vi misstänkte abortvirus för något stod inte rätt till, och i går kväll kom resultatet från SVA. Mycket riktigt är vi smittade med EHV-1. Och nej, vi vet inte med 100 procents säkerhet var det kommer ifrån. Men visst har vi våra misstankar.
  
Skrämmande hur lätt den här smittan sprids
För en unghäst kan det vara "obetydligt" näsflöde, för en annan lätt hosta och för en tredje en kortvarig febertopp som du med stor sannolikhet inte kommer att upptäcka. 
För en person med tränings-, tävlings- eller hobbyhästar har det sällan större betydelse.
För oss med avelsston är det dock förödande. Dödligheten för fostret ligger på 90 procent och vaccinerar man ger det ett skydd på 60–75 procent (våra är i år inte vaccinerade).
Nu går vi och väntar på att våra två sista ston, Amanita och Märta, ska kasta sina föl. Om de mot förmodan föds levande dör de sannolikt inom kort. Låt oss slippa att få uppleva det.
Viruset kan också sätta sig på nerverna i länden om man har otur. Astrid (Tures enda levande dotter född 2017) har problem med bakkärran men tar sig fram i skritt och mår för övrigt bra. Hon får några veckor till på sig. Antingen så läker det eller också inte och det finns INGET vi kan göra.
  
Stanna hemma efter snuva, hosta och/eller feber
Från sista kastningen eller annat symtom råder det besöksförbud i tre till fyra veckor. När karens-/inkubationstiden har gått är hästarna fullt friska och allt är som vanligt igen.
Och stona kan betäckas om efter andra brunsten, men i dagsläget finns inte suget där.
Så snälla ni som åker på träning, tävling, premiering, utställning eller andra evenemang med andra deltagande hästar. Ta ert ansvar och stanna hemma med er häst i minst två till tre veckor efter minsta snuva, hosta eller feber.
Och ni som förlorar föl sent i dräktigheten och inte kollar upp det, snälla, ta ert ansvar! Då hade kanske vi och våra ston i denna stund kunnat njuta utav nytt liv i stället för den förtvivlan som råder här i dag.
  
/Sofie"

ANNONS: