
Gästbloggen
28 december 2019, 12:22
Gästblogg: Har din häst skadats? Få koll på skadeståndet!
Alicia Abreu Gunnarsson är specialiserad på hästjuridik och driver i dag sin egen juristbyrå, Abreu Gunnarsson Juridik. Hon har själv ridit i 22 år och uppskattar främst att träna long reining och dressyr. I ett gästbloggsinlägg förklarar hon hur det fungerar med skadestånd när hästen skadar sig.
Vad händer om din häst plötsligt skadas? Är du medveten om vilka regler som gäller? Det kan kännas osannolikt, men det är samma lagar som används för att bestämma skadeståndet för din bil som för din häst. I lagens mening ses hästar nämligen inte som levande varelser utan som saker, något som blir tydligt i skadeståndsrätten.
Att lagen inte är anpassad efter levande djur kan ställa till det i praktiken, därför ska jag förtydliga vad som gäller för just hästar och hur du som hästägare beräknar skadeståndet om din häst skadas.
Grundläggande principer i skadeståndsrätten. För att du ska hitta rätt i lagen är det viktigt att veta att den skada som din häst råkat ut för kallas för sakskada. Hur sakskador ska ersättas regleras i 5 kap. 7 § skadeståndslagen. Sakskador omfattar ersättning för:
Sakens värde,
Sakens reparationskostnad,
Sakens värdeminskning,
Annan kostnad till följd av skadan,
Inkomstförlust, eller
Intrång i näringsverksamhet.
Skadeståndet ska täcka hela skadan som uppstått, varken mer eller mindre. Om saken är helt obrukbar på grund av skadan är det en totalskada. Vid en totalskada ska den som drabbats av skadan få tillbaka så mycket pengar som krävs för att införskaffa en likadan sak och då sker ett avdrag för slitage och ålder. Skadeståndet kan även beräknas efter sakens försäljningspris, det vill säga vad saken hade kostat om den såldes innan den skadades. Utöver det är det eventuellt möjligt att få skadestånd utifrån sakens bruksvärde, om de andra två beräkningssätten inte är lämpliga.
Att räkna ut skadestånd för skadade hästar enligt principerna ovan är inte helt enkelt, eftersom att hästar i verkligheten inte är saker. Om principerna följdes skulle det nämligen betyda att du som hästägare inte skulle få skadestånd för kostnader du haft för att vårda din häst, om det annars hade varit billigare att köpa en annan häst i samma ålder och av samma ras. Högsta domstolen har av den anledningen förklarat att huvudregeln inte ska gälla på djur, eftersom att de har en annan karaktär än saker.
Högsta domstolen har fastslagit att på grund av att djur inte kan betraktas som vilken sak som helst, är det rimligt för dig som hästägare att söka vård för din häst, även om vårdkostnaderna överstiger hästens ekonomiska värde. Vården får inte vara medicinskt ogrundad och det kan därför vara bra att en veterinär har dokumenterat att det var motiverat att vårda hästen. Kostnaderna får inte heller överstiga det en hästägare rimligen kan tänkas vara beredd att betala i en liknande situation. Du kan även få skadestånd för andra nödvändiga kostnader i samband med skadan.
Om din häst dessvärre behöver avlivas på grund av skadorna ses det som en totalskada. Vid en sådan skada finns det, som nämnts, tre olika sätt att beräkna ersättningen. Som regel ersätts den som drabbats av skadan för vad det skulle kosta att köpa en häst med liknande kvaliteter med avdrag för ålder och ”slitage”. Skadeståndet kan även beräknas efter försäljningspriset, det vill säga vad hästen hade kostat om den hade sålts innan skadan. Något som även är möjligt är att ersättning ges enligt bruksvärdet, men det är mindre vanligt. Även vid totalskada kan skadeståndet täcka vårdkostnader och andra nödvändiga kostnader i samband med skadan, så länge det är rimliga och motiverade kostnader.
ANNONS:
ANNONS: