Ingen blir fullärd och genom att fråga visar du att du bryr dig. Det menar Annelie Eriksson som vill uppmuntra hästägare till att fråga mer vid alla tillfällen.

Ingen blir fullärd och genom att fråga visar du att du bryr dig. Det menar Annelie Eriksson som vill uppmuntra hästägare till att fråga mer vid alla tillfällen.

Hästliv

25 maj 2021, 16:47

Det finns inga dumma frågor!

Hej allihop!

Just nu är det lite lugnet före stormen här på gården. Vi inväntar på riktigt typ 40 mm regn under onsdagen och nästa vecka kommer det både stall och förhoppningsvis fler föl. 

Dock blir jag aldrig uttråkad eller sysslolös här på gården :-) Jag är ganska säker på att jag nämnt det, men om jag inte har det så har jag mig ett litet sommarjobb. Endast fyra minuter från vår gård ligger Stockholm Seminstation. Där hjälper jag till på morgonkvisten. ÄLSKAR verkligen att få möta människor (på säkert avstånd!) och framförallt få vara med på resan från brunst till dräktigt sto. Blir lika glad som hästägarna när det är dräktigt och ibland står vi alla och gråter av glädje. Det blir några "mot alla odds" ston varje år som blir remitterade till oss. När man ser den lilla bubblan på skärmen så går det inte alltid att hålla känslorna inne. :-) 

Jag försöker ofta höra om stoägaren har någon fråga innan hemfärd. Och ibland ser man att det är lite tveksamt, men då drar jag det ur dem. Det finns ju nämligen inga dumma frågor! När jag sitter här hemma vid matbordet nu och funderar på ridsporten, våra kunder och världen jag rör mig i så slår det mig. 
Fler hästägare borde våga fråga! Fråga på, fråga när som helst, vad som helst!

Då menar jag inte bara på seminstationen. Jag menar hos hovslagaren, veterinären, under träningen eller när hästen ska ta träckprov och avmaskas. Fråga öga mot öga. Det ger ofta bättre svar och diskussion än i sociala medier, tycker jag :-) 


Frågvis del 1: Towe frågar veterinären varför hästen ska vaccineras, måste man vaccinera och varför skriver hon i pappersboken?

Jag har aldrig mött en veterinär, hovslagare eller person inom hästnäringen som inte bemöter en fråga med ett svar. Ingen blir fullärd - och att fråga betyder att man bryr sig! 

Det är inte helt ovanligt att hästägare kommer hem från veterinären och knappt vet vad som hänt. Jag förstår det helt, själv har jag min akilleshäl, Cajza. När hon var tävlingshäst och besökte kliniken så tror jag att hälften av informationen kom in i mitt huvud. Resten av tiden försökte jag fokusera på att andas och hoppas att det inte var något fel på henne vid hälsokontrollerna. 

När våra kunder åker till kliniken följer jag gärna med för att själv kunna se på ultraljudet/röngen eller vid hältkontrollen, bolla frågor på plats och lägga upp en fortsatt plan. Om det blir så att jag inte kan åka med brukar jag tillsammans med hästägaren gå igenom frågor som de kan ställa. Då skriver de upp allt i telefonen, något som brukar fungera bra. 
Blir det så att en fråga kommer upp i bilen på vägen hem kan man alltid ringa tillbaka till kliniken! 

Blir ett kort inlägg i dag, men jag tror ni förstår min tanke - Fråga, fråga, fråga :-)


Frågvis del 2, Towe frågar vår hovslagare varför hon filar hovarna, måste man det och är det svårt? Var mer som Towe! Fråga massor! <3


Mvh Annelie

Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby

ANNONS: