Gästbloggen
21 januari 2017, 13:43
Debatt: Går folk över ån efter vatten (och foder)?
Jenny Nilsson är verksamhetsutvecklare på LRF Västra Sverige, dessutom är hon hästföretagare i Värmland där hon driver Athena Equestrian. I en debattartikel inskickad till Hippson menar hon att fler hästägare borde tänka på var fodret är producerat.
”Under det senaste decenniet har de flesta fått insikt i betydelsen av ett bra vallfoder och att hästen är en grovfoderomvandlare. De allra flesta hästar klarar sig bra på enbart grovfoder om det är anpassat till respektive häst. Allt fler forskningsstudier stödjer också denna tes.
Men trots allt finns flera kategorier av hästar som ibland eller året om behöver kraftfoder. Det kan vara tävlingshästar eller hästar i avel, eller fritidshästar där man inte har lyckats hitta rätt grovfoder. Som producent av eget grovfoder vet jag att ibland blir inte värdena som man har tänkt sig och då måste man komplettera. Och ibland har man hästar som helt enkelt inte äter tillräcklig mängd grovfoder.
Svenska konsumenter har under ungefär samma tidsperiod, med en accelererande fart, fått upp ögonen för att välja svensk mat. Man förstår kopplingen mellan konsumtion och produktion – om vi väljer mat som är producerad i Sverige håller vi vårt landskap öppet och svensk mat ger jobb i Sverige. Vi förstår också att man har större kontroll som konsument ju närmare en vara är producerad. Ungefär samma resonemang som när vi pratar om att köpa hästar i eller utanför landet.
När det kommer till hästfoder verkar dock kopplingen plötsligt bli svagare. Här faller vi snabbt till föga för marknadens utbud av produkter, så många och så specifika att det faktiskt är förvånande att alla lever kvar och att det hela tiden verkar finnas utrymme för fler. Hur tänker vi när vi köper hästfoder?
I Sverige kan vi odla det mesta som behöver ingå i ett bra kraftfoder. Vi odlar spannmål, baljväxter, majs och potatis. Vi odlar också sockerbetor som ger melass och raps som ger vegetabilisk olja. Svensk växtodling är generellt sett mindre kemikalieintensivt än den på kontinenten eftersom vi har ett klimat som inte gynnar skadegörare och sjukdomar. Att välja foder som producerats i landet ger också en lägre klimatbelastning med avseende på transporterna. Framför allt är svenska kraftfoder anpassade till svenska förhållanden, det vill säga det fungerar bra ihop med de jordar som producerar vårt grovfoder. Det är alltså till fördel även för hästarna.
Att välja produkter som är producerade inom landet, och kanske ibland ännu mera lokalt, är viktigt för en hållbar framtid. Hållbarheten ska gälla både ekonomiskt, socialt och ekologiskt det vill säga miljömässigt. Ditt val som konsument gör skillnad! Det gör skillnad för din direkta omgivning, för våra svenska företagares ekonomi, för miljön på både nära och långt håll och det gör kanske till och med skillnad för din häst?
Tänk efter nästa gång du handlar, vad det än är. Att vara medveten som konsument är att ligga i framkant på utvecklingen.
Jenny Nilsson
Verksamhetsutvecklare LRF Västra Sverige, tillika hästföretagare i Värmland”
ANNONS:
ANNONS: