12 februari 2012, 23:10
Röntgen med dess svårigheter och man blir så glad av att rida!!!
Godkväll!
Här kommer mitt lovade inlägg även om det är lite sent på söndagskvällen:P
Hmm jag kan börja med skolveckan. Som jag tidigare skrivit så har jag tillbringat 2 veckor på SLU:s avdelning för bilddiagnostik. Jag har varit med på röntgen och ultraljudsöndersökningar på hästar, hundar och katter och har även haft egna "röntgen-fall" att redovisa. I slutet på förra veckan så fick vi elever varsin cd-skiva med bilder. Bilderna var inte märkta på något sätt och vi skulle själva lista ut vilket djurslag det rörde sig om, vilka projektioner som var tagna och självklart vad som var fel. Vi skulle skriva ett röntgenutlåtande för varje fall och fick sedan redovisa det för läraren och de övriga i gruppen. Jag har lärt mig OTROLIGT mkt på dessa två veckor och jag beundrar verkligen personalen på bilddiagnostik som är oerhört skickliga. Veterinärerna som jobbar där har europeisk specialistkompetens i bilddiagnostik och läser bilder hela dagarna samt ultraljudar. Jag märker ändå att min kunskap är starkast på häst-bilderna. Inte så konstigt kanske men jag tycker smådjur är mycket svårare! Tvärtom säger smådjursfolket såklart:)
I fredags avslutade vi tiden på bilddiagnostik men en fantastiskt intressant föreläsning (tyckte jag som är hästnörd) om hästbesiktningar och röntgen.
Med anledning av det ökade ansvaret på veterinären vid besiktning och de många rättsfall som kommer upp efter köp av häst så har det nu kommit ut en ny rekommendation för veterinärer om hur de ska hantera en besiktningssituation. På SLU har man tagit saken på allvar och med tanke på hur svårt det är att besikta häst idag så rekommenderas vi studenter att bara besikta (när vi är färdiga vet) om vi verkligen känner oss säkra på det och har extra erfarenhet av häst-branchen. Känner man sig osäker är det bättre att kontakta en mer erfaren kollega. Jag upplever att det inte är ovanligt att vissa säljare helst vill ha en ung eller oerfaren veterinär som kanske inte "hittar allt" medan köpare ofta vill ha en mer erfaren veterinär som är van att jobba med häst. I Holland har man nu 60 veterinärer som jobbar med att besikta hästar och inga andra är tillåtna att göra det.
Har ni stött på någon av följande undersökningar???
-Besiktningsröntgen
-Friröntgen
- OCD-röntgen
- Exportröntgen
- Unghäströntgen
- Kontrollröntgen
Isåfall så kan ni radera alla dessa namn, för de betyder egentligen ingenting! Under ingen av dessa ovan nämda undersökningar så finns några specifika bilder som ingår. Dessa ord är "hittepå" som vår lärare sa och vi måste försöka komma bort ifrån dem. Varför ska jag förklara nu.
En häst utan anmärkning på ovan nämnda undersökningar förknippas idag med en frisk häst som inte har något "fel" på röntgen. Detta är synnerligen märkligt eftersom det inte finns specifika projektioner att ta för dessa undersökningar. Många kommer in och säger att de vill ha en besiktningsröntgen men vet inte vad de vill kolla på och då får veterinären göra ett "ihopplock" av några av de vanligaste bilderna man brukar ta. MEN problemet med röntgen är att undersökningen inte blir bra om man inte vet vad man letar efter. Att bara ta en sidobild och en bild framifrån på en kota och ner till marken behöver inte säga något alls. Hästen kan fortfarande ha pålagringar dorso-medialt eller dorso-lateralt (snett på sidorna) vilket inte syns på dessa "vanliga" projektioner. Det är dessutom där de oftast har pålagringar.
Att dessutom inkludera kota, kronled och hovled på samma bild är inte heller seriöst eftersom man p.g.a. vinkelskillnad inte kan komma in i alla dessa leder optimalt på en och samma bild med röntgenstrålarna. Om du t.ex. ska leta efter osteochondros (lösa benbitar) i hasleden så syns det oftast bara på en sned projektion, och denna är oftast inte inkluderad i ovan nämnda besiktningspaket. Betyder detta att en häst som gått igenom besiktningsröntgen eller vad man nu vill kalla det fortfarande kan ha röntgenfynd? Svar JA! Man ska heller inte glömma att hästar åldras med tiden och deras ben kan förändras. Många hästägare ser en röntgen som en garanti på att hästen kommer hålla i framtiden vilket man inte kan uttala sig om som veterinär. Dessutom så är man inte överens inom veterinärvärlden hurvida fynd som görs på röntgen på en frisk häst verkligen har betydelse eller ej. Studier mottalar varandra i frågan.
Detta leder oss till frågan, ska man då ta 4 projektioner på varje led bara för att vara säker? NEJ absolut inte sa vår lärare. Hon tyckte inte att det var bra i vare sig strålningssynpunkt eller för själva besiktningen. Hon tog upp dilemmat med att röntga ryggar som exempel. Ofta så finner man hästar med så kallade "kissing spines" (ryggkotor som sitter för tätt och ibland är sammanvuxna) och många gånger har hästen i fråga inte problem av detta. Men har man sett det så har man och många gånger backar köparen eller så måste säljaren sänka priset fast det inte finns bevis för att detta orsakar hästen problem.
Vår lärare tryckte på att det var den kliniska undersökningen av hästen som var av allra störst vikt och hur hästen ser ut för dagen. Vad den ska användas till måste också räknas in. Hon tyckte sedan att man skulle rikta röntgen-undersökningen om man hittade ngt som man upplevde var ett problem. Exempelvis en häst med gallor i framkotorna kanske det är inducerat att röntga framkotor och då tar man alla 4 projektioner så att de undersökningarna som väl görs blir ordentliga. Hellre det är ett dussintals bilder som inte säger något utav värde.
Det finns tydligen ett stort antal bilder av dålig kvalité som det inte går att utläsa någon säker fakta ifrån. Bilder på strålben ska t.ex. vara utan sko annars blir inte bilden optimal. En häst med fukt i pälsen kan störa bilden och dra ner kvalitén och ibland ge upphov till något som ser ut som främmande föremål eller lösa benbitar. Vi verkar helt enkelt ha en hel del "slentrian-röntgen" som görs för att den beställs utan att folk egentligen vet vad de letar efter. Hårda ord men jag tror att de är av värde för alla, inte minst för oss veterinärer som kommer sköta detta i framtiden. "Det är lättförtjänta pengar att bara röntga" menade vår lärare "men jag vill att ni ska ha en tanke med varje bild ni tar!". Sen är det också så att om man skulle ta alla projektioner på alla leder och på alla ben så skulle man sannerligen hitta något avvikande på varje häst, vi måste bara vara tillräckligt duktiga att avgöra vad som kan vara av värde eller inte.
Utöver skolan så var jag i torsdags-kväll på programridning på Segersta för grand-prix domaren Anna-Britta Olden. Vi red Msv B:4 och pållen var super-duktig. Jag klantade mig i bakdelsvändningarna och var lite mjäkig i alla ökningar. Sen hoppade vi iväg en gång på banan då spegelbilden av oss var mycket läskig. Detta resulterade i 64% och ett nöjt ekipage! I helgen har det varit träning för Wieger i Waxholm och jag säger bara, wihoo!!! Vovva var så himla duktig och senaste veckan har mycket bara ramlat på plats. ÅHH vad glad man blir av att rida när det går bra, eller hur??? Vi har börjar trampa lite och bytena och piruettarbetet flyter på. Byten i vart fjärde och i vart tredje gick klockrent och då sa wieger att jag skulle göra i vartannat. Vi provade och vips! Nedan har jag en filmsnutt på bytena i vartannat. De va första gången nu så de är lite flaxigt då jag inte är riktigt still i sadeln men nu jäklar blire till att öva. Såå peppad!!!
I morgon börjar jag på ambulatoriska kliniken i skolan (typ skolans distriktsveterinärer) och inleder med heldag samt jour på kvällen och natten så imorrn kväll ska jag sova på skolan. MYSPYS va? Eller bara galet att vara veterinärstudent fjärde året. Karro har lovat att passa min prins imorrn som får skritta några dagar nu efter veckans tuffa pass.
Nu blir det sängen. KRAM från Izabella
ANNONS:
ANNONS: