27 oktober 2011, 21:49
Proteinutslag är en myt och mugg är inte EN sjukdom!
Izabella här. Idag har min klass vi haft hudföreläsningar hela dagen med en av Sveriges främsta dermatologer (hudexperter) på djur. Man kan bara konstatera att vissa föreläsare är bättre än andra och Kerstin Bergwall som vi lyssnade till idag var helt fantastisk. Hur man lyckas få sisådär 70 personer att hålla sig vakna, pigga och intresserade i 8 h är en konst.
Några saker som förmodligen ligger i ert intresse var:
Proteinutslag: Detta är en myt och har inga vetenskapliga belägg. Hästar med "nässelutslag" eller urtikaria, d.v.s vätskefyllda små bullar över kroppen har jag många ggr hört beror på för mycket protein i fodret eller höet. Detta stämmer alltså inte utan det man ser är en allergisk reaktion som i princip kan bero på vad som helst. Det kan vara något annat i fodret eller något i omgivningen som hästen reagerar på. Du behöver alltså inte få panik och sälja hela årsransonen av hö du har hemma om detta inträffar med din häst. Utslagen brukar försvinna av sig själv och ofta kommer de aldrig tillbaka igen. Om hästen är besvärad kan man ge den korttidsverkande kortisonbehandlingar eller ännu bättre, antihistaminer. Antihistaminers effekt på häst har länge varit diskuterat men det verkar fungera bra på nässelutslag. Sen ska man självklart gå vidare och leta orsaken om utslagen inte försvinner. Antihistaminer har mindre bieffekter än kortison.
Mugg: Många tror att mugg är en ensam hudsjukdom men faktum är att det bara är ett uttryck för krustor på benen. Det som kan orsaka mugg är:
- Infektioner med bakterier, svampar eller parasiter
- UV-överkänslighet
- Kontaktreaktioner
+ lite andra ovanliga sjukdomar som jag inte går in på, blir för långt.
Summa summarum är att muggen måste behandlas med åtanke på vad som orsakat den. Om du har en bakterieinfektion så hjälper det inte att behandla med medel mot svamp och har du parasiter med i bilden så hjälper inte antibiotika mot bakterier. Det veterinärer måste bli bättre på att är provta muggen och analysera vad som orsakar infektionen så att vi kan behandla på rätt sätt. Många gånger kan man behandla mugg hemma och det finns otaliga rekomendationer på hur man ska göra detta. Men om hästen inte blir bra, prata med din veterinär, ta ett prov och få hjälp med att behandla på rätt sätt.
Den vanligaste orsaken till mugg från början är att huden på något sätt blivit skadad eller uttorkad så att den spruckit lite. I dessa tider står många hästar med fuktiga och leriga ben dagarna i ända och man rubbar då hudens normala skyddsbarriär. Tänk på hur era fingrar ser ut när ni legat i badet i en h! Inte lika spänstiga som vanligt va?
Många tror sedan att det är bakterier i leran som orsakar infektionen men faktum är att de allra oftast är bakterier från hästens egen normalflora på huden, vanligast Staffylokocker. Denna bakterie gör normalt inte skada när den ligger på hästens hårrem men om huden går sönder lite så kan bakterien krypa in och uppföröka sig. I för stort antal gör den skada och vi får infektion. Hästen kan dock få infektion av bakterier i hagen/leran och då är det oftast E.coli från hästbajs på marken (Mocka hagen!!!) eller Dermatofilus som ger Streprostikos, det vi kallar "regnskållor".
Hur ska man behandla? I lindrigt skede kan man försöka behandla hemma själv men kom ihåg att kontakta din veterinär om du inte får bukt med det, för det finns hjälp att få!
-Klipp området och försökt hålla det rent. Rengör varje dag med antibakteriell tvätt. Ex. hibiscrub eller annat
-Mjuka upp krustorna så att de tillslut trillar av ex. salisylvaselin
-Jag har själv hört om x antal olika hemmablandningar att smörja på området, men det verkar inte finnas en som fungerar på alla, förmodligen för att mugg kan bero på så mkt olika saker.
Fungerar det inte? Kontakta veterinär och ta prov. Om det orsakas av bakterier kan man behandla mot det och om svamp så kan man behandla mot det osv...Många ggr har man båda samtidigt och då får man göra en behandling som fungerar på båda. Viktigt att komma ihåg är dock att behandling med ex. antibiotika idag är väldigt restriktiv, speciellt på mugg, pga den antibiotikaresistens som idag växer. Så antibiotika brukar bara bli aktuellt för de allvarligare fallen. Hur som helst så är det ändå bra att ta prov så att man vet vad man handskas med och kan optimera behandlingen.
En sak till. Sommareksem och Soleksem är inte samma sak. Sommareksem är överkänslighet mot insekter och ett protein som finns i deras saliv. Soleksem är en överkänslighet mot UV-ljus som beror på att hästen fått i sig ett fotodynamiskt ämne som tagit sig till huden (ex. johannesört). Detta ämne reagerar ihop med UV-ljus och ger hudskada. Skilj även detta mot vanlig solbränna på mulen som hästar kan få om de är opigmenterade där.
Mycket info men bra saker att veta!
I helgen åker jag hem till Arboga och hälsar på min familj. Vi ska anordna ett loppis i vårt ridhus där vi ska sälja hästsaker och lite andra prylar. Just nu längtar jag så enormt mycket efter GÖTE o han ska jag få träffa i morgon! Göte är familjens grand danois på 70 pannor.
Pappa och Göte busar:



Ha en bra kväll!/Izabella
ANNONS:
ANNONS: