5 oktober 2013, 12:34
Fång, EMS och PPID - det mystiska sambandet!
Hej!
Jag har senaste dagarna fått flera kommentarer och mejl där ni läsare har en massa frågor om "nya rön" kring fång och det senaste inom forskningen. Det glädjer mig att Hippsons läsare är så intresserade av vetenskaplig fakta. Här kommer ert efterlängtade inlägg!
Förra fredagen var jag på kurs för veterinärer om just det senaste kring fång, och även om sambandet mellan fång, EMS och PPID. Det var en fantastisk kurs som ordnades av Boehringer & Ingelheim. Talare var bland annat forskarna och professorerna Ove Wattle (SLU) samt Andy Durman (Liphook Equine Hospital i England, som är världsledande inom området). Även hästspecialisten Nicola Jarvis (Redwings equine sanctuary).
Här kommer först en kort förklaring av de olika sjukdomarna:
Fång = Inflammation i hovens lamellager (laminit/laminitis(eng)) som leder till att lamellagret separerar från kötthoven. Detta ger ofta upphov till hovbensrotation och eller hovbenssänkning. Fång är ett oerhört smärtsamt tillstånd för hästen där behandling går ut på att stoppa inflammationen, smärtlindra hästen och anpassa hoven efter hovbenets nya läge. Fång kan delas in i två grupper:
1. Fång som utlöses oavsett ras, ålder och underliggande sjukdom:
* Kraftfoderförätning (kolhydrats - överintag - häst som brytit sig in i foderförrådet).
* Efter förlossning (ex om kvarbliven efterbörd). Hästen blir då förgiftad av endotoxiner.
* Belastningsfång - om hästen t.ex. haft ont i ett ben och överbelastat det andra.
2. Fång som utlöses pga att just den hästen är mer mottaglig och oftast lider av en underliggande sjukdom. Här har vi (enligt ny forskning) 90% av våra fall. Ex på underliggande sjukdomar är EMS och PPID).
EMS (Equine Metabolic Syndrome) = En typ av insulinresistens hos häst som leder till höga nivåer av insulin (hyperinsulinemi). Hästar med EMS är ofta (men måste inte vara) överviktiga och har fettansättningar runt nacke och svans. Liknande Diabetes typ 2 hos människa. I försök har man kunnat utlösa fång med infusion av inulin i för höga nivåer. Detta är alltså en STOR riskfaktor för att utlösa --> FÅNG!
PPID - Pituitary Pars Intermedia Dysfunction (även kallat Cushing) = Ett adenom (form av tumör) i en av hypofysens lober uppe i hjärnan på hästen. Adenomet beror på en nedbrytning av dopaminerga neuron som annars hämmar aktiviteten i denna del av hypofysen. Eftersom hämningen nu inte fungerar så växer denna del av hypofysen och blir "överaktiv". Detta leder i sin tur till en obalans hos andra hormon i hästens kropp - bland annat ACTH som är involverad i regleringen av kortisol. Obalans i kroppens hormoner får földer såsom ökad hårväxt, ökad törst och urinering, viktnedgång, svettningar, ökad mottaglighet för infektioner, annorluna fettansättning, men ffa --> ökad risk för FÅNG!
Alla tre sjukdomar ovan har alltså ett starkt samband - den gamla tron om att fång "bara" beror på att vissa hästar inte tål bete är nu förlegad. I ny forskning har man alltså kunnat bevisa att minst 90% av alla fång-hästar lider av en underliggande sjukdom (EMS eller PPID).
Varför ska vi då veta detta? Jo för att vi såklart ska kunna förebygga fång. Genom att testa hästarna för EMS och PPID kan man i ett tidigare stadie få veta om hästen befinner sig "i riskzonen" för att utveckla fång och man kan då börja med förebyggande åtgärder.
Behandling för EMS är framförallt viktnedgång! Men man har även sett att ett läkemedel vid namn metformin, i vissa fall kan hjälpa hästen att sänka sina insulinnivåer - tillsammans med viktnedgång. Visste ni t.ex. att en ponny som släpps på bete, på 3 h hinner äta hela sitt dagsbehov av mat? De 21 följande timmarna på bete kommer alltså leda till övervikt.
Behandling för PPID gör man med ett läkemedel vid namn Prascend - som innehåller en dopaminagonist (låtsas dopamin) som enkelt förklarat lurar hästens kropp att tro att det är riktigt dopamin. Denna behandling på hästen är livslång men har visat sig vara mycket effektiv och fungerar på majoriteten av hästarna den används på.
En annan myt som man nu slagit hål på är att PPID endast kommer på äldre hästar. Detta stämmer inte! Förmodligen är det så att vi trott det eftersom vi tidigare bara provtagit äldre hästar som haft alla de klassiska symptomen. Det man nu sett i forskningen är att hästar som visar alla symptom på PPID (äldre hästar) förmodligen har gått med sjukdomen under flera års tid och att man då kommit långt i sjukdomsförloppet.
Nu kör vi en liten test här så ska vi se om ni hänger med. Jag vet att ämnet är svårt och förvirrande men jag ska försöka förklara lite närmare:
Man kan ju börja med att fråga sig följande: Om båda hästarna nedan går i en hage och äter gräs, hur kommer det sig EGENTLIGEN att den lille drabbas av fång, men inte den store?
För att förklara på enklast möjliga sätt så säger vi såhär. Man kan leka med tanken att fång för en häst är som hjärtinfarkt för människa. Genom att uppfylla vissa kriterier löper du högre risk för att drabbas. En överviktig människa som inte sköter sin hälsa och motionerar mindre löper högre risk för hjärtinfarkt jämfört med en normalviktig person som tränar. Detta är liknande hos häst vad gäller risken att utveckla fång.
Predisponerande faktorer för häst att drabbas av fång är följande:
- Ålder (föl löper lägst risk och medelålders hästar högst risk)
- Ras (ex shetlandsponny & islandshäst löper högre risk m.fl)
- Kön (ston löper högre risk)
- Fetma
- PPID (Cushing)
- Höga insulinnivåer (som vid EMS Equine Metabolic Syndrome)
- För lite träning
- För mkt mat!
- Sommar-sässong
- Hästar som tidigare drabbats
Forskare har lyckats inducera fång på friska hästar genom att ge dem stora mängder och kombinationer av följande: råg, majsstärkelse, trä -cellulosa, vete, oligofruktos, sågspån av svart valnöt samt ge dem stora mängder insulin. Detta är som ni förstår bara ytterliggare saker som kan utlösa fång. Det är alltså inte en ensam faktor som är ansvarig.
Saker som allmänt stör hästens ämnesomsättning samt höga nivåer av insulin i kroppen är alltså en stor del i fångmysteriet - men det kan lika gärna vara i kombination men någon av alla andra riskfaktorer som jag nämnde ovan.
Som jag skrev innan så visar ny forskning att minst 90% av alla hästar som drabbas av fång gör det pga av en underliggande endokrin (hormonell) sjukdom! Man har börjat kalla sådan fång för Endokrin fång - vilket förmodligen kommer bli det "nya" namnet i framtiden...
På bilden ser ni en sammanfattning av riskfaktorer som leder till fång (laminitis) - där höga nivåer av insulin verkar vara en stor bov i drabat. Om ni tittar på kartan så ser ni att en shetlandsponny många ggr redan från början har "alla" riskfaktorer, och om man sedan släpper den på gräs så kommer den sista riskfaktorn (bete/pasture) vara den som får bägaren att rinna över och utlösa fång. Ett stor slank halvblodshäst rör sig ofta mer - är inte lika överviktig - har inte samma fettansättning osv osv...så gräset för den hästen behöver inte lösa ut sjukdomen fång.
Förmodligen så utsätts alla hästar mer eller mindre för dessa riskfaktorer kontinuerligt - men de som har "flest" riskfaktorer är de som tippar över kanten och drabbas. Hästar som är överviktiga (många ggr små ponnyraser ex.shetlandsponny) behöver inte så många andra utlösande faktorer för att de ska drabbas av fång jämfört med andra hästar som löper lägre risk "från början".
MEN - nu kommer vi till mysteriet med EMS och PPID (Cushing). Om ni tänker er att en häst (vilken som helst, t.ex ett halvblod) har en underliggande endokrin sjukdom, exempel PPID, så kommer ju detta vara en riskfaktor för att utveckla fång. Då kommer kanske den hästen (trots att den inte är överviktig och inte är en shetlandsponny) få tillräckligt med faktorer för att lösa ut fång!
Hänger ni med??? Därför är det - och kommer bli - ännu mer viktigt att hitta hästarna som bär på dessa underliggande sjukdomar - för att de ska kunna undvika fång. Att undvika fång handlar alltså om att eliminera så många riskfaktorer som man kan. Har man en fet häst som dessutom har höga insulinnivåer så gäller det att banta hästen och försöka normalisera insulinnivåerna för att minska risken för fång. Har man en häst med PPID så gäller det att behandla den sjukdomen för att få hästen att må bättre och dessutom minska risken för fång.
Hur gör man då?
- Om din häst drabbats av fång (utan en uppenbar anledning såsom kraftfoderförätning, fölning eller belastningsfång) så ska du fråga din veterinär om ni kan provta hästen för PPID. Detta görs med ett enkelt blodprov där man mäter nivåerna av ACTH. Dock kan man behöva ta om blodprovet eftersom testet är mest känsligt under tidpunkten okt-nov. Därför är det just nu en mkt bra tid att provta sin häst om man misstänker sjukdom! Det finns även andra sätt att provta med detta är det i dagsläget enklaste och bästa som första test.
- Om din häst drabbats av fång och dessutom är överviktig, och eller har onormal fettansättning så kan du även prata med veterinären om att provta för EMS. Man kan även göra båda på en gång om man vill (det rek jag). Detta kan göras genom att mäta nivåer av insulin genom blodprov, efter att hästen har fastat i 12 h. Det finns lite olika sätt att testa detta på, men på mitt jobb låter vi hästarna fasta i 12 h och mäter sedan insulin. Därefter låter vi hästarna äta en sockerlösning - sedan tar vi ett nytt blodprov efter 2 h och mäter graden av insulinrespons. Eftersom detta är MKT nytt så kan det vara så att alla veterinärer inte utför detta test och det kan vara en idé att ringa till ett hästsjukhus om distriktsveterinären inte utför testet. Alla vet inte ens om att man kan och bör göra detta - ÄN.
Efter att man fått provresultat kan man sätta in nödvändig behandling om hästen visar sig ha någon av sjukdomarna. Man kan även sätta hästen på ett bantningsprogram om den är överviktig. Här gäller det att jobba tillsammans med sin veterinär som måste engagera sig i hästens viktproblem. Jag har nu några hästar som kommer regelbundet på vägning och där de fått ett program för viktnedgång där vi hjälps åt och vi peppar ägaren att kämpa på. Det är som alla vet inte en lätt uppgift att banta en häst.
Tack för mig! Any questions???
Kram från Izabella
ANNONS:
ANNONS: