Förbundskaptenerna blickar tillbaka – och framåt!

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2005-12-31

Förbundskaptenerna blickar
tillbaka – och framåt!

Ett nytt år har precis inletts, därför passade Hippson på att ringa upp Sveriges förbundskaptener i dressyr, hoppning och fälttävlan. Vi har låtit dem blicka både framåt mot det kommande året och bakåt mot det år som har gått.

Text: Anki Yngve       Foto: Ridsportförbundet
______________________________________________________________


Förbundskapten i hoppning:

MARIA GRETZER

Vad är ditt gladaste minne från året som gått?
- Det är att vi tog oss upp i Super League. Det blir en tuff uppgift att hålla sig kvar, men platsen i ligan är otroligt viktig eftersom den innebär att så många ekipage får chansen att komma ut på stora tävlingar och prova på mer än vad de kanske väntat sig att få göra.

Finns det något du inte är så glad över?
- Förra året blev lite av ett mellanår för hoppningen, men så måste det få vara ibland. Med facit i hand kanske det till och med har varit bra, vi har fått ta nya tag och har fått en nytändning. Alla ryttarna är väldigt på hugget inför nästa år och vi har mycket träningar och kurser på G.

Vad står hoppningen inför för utmaningar under nästa år?
- Dels har vi ett VM och det som är viktigast där är inte att ta medalj i första hand utan att säkra ett OS-kval. För att vara helt säker på att direktkvala till OS måste man vara bland de fem bästa, men sexa kan eventuellt också räcka.
- Rikstränaren Henk Nooren har sagt att han inte tycker att vi ska sätta upp som mål att hålla oss kvar i Super League efter nästa år. Det är tufft för ett litet land som Sverige att göra det. Men när vi drog den strategin för ryttarna så ville alla visst hålla sig kvar. Så det kan man säga är en ny målsättning från ryttarna själva, även om det kan bli svårt. Alla är så fruktansvärt på hugget vilket är jättekul!

Om du får önskedrömma, vad vill du ska hända under 2006?
- Det som hade varit otroligt skönt vore att kvala till OS. Det går före medaljer, att hålla oss kvar i Super League, allting… Då skulle vi få ha ett litet mellanår igen och träna i lugn och ro inför OS. Det skulle också betyda större ekonomiska resurser i och med stödet från SOK. Vi har jätteansträngd ekonomi och det är tufft att få det att gå ihop. Med SOK:s bidrag skulle det bli en väldig skillnad.
 
______________________________________________________________


Förbundskapten i fälttävlan:

JAN JÖNSSON

 Vad är du mest nöjd med om du ser tillbaka på 2005?
- Det är vår insats på senior-EM, även om vi inte tog medalj. Vi var fyra i lag och hade hela sex ryttare som var felfria i terrängen.

Är det något du är mindre belåten med?
- Ja, vi måste bli bättre i dressyr. Där har vi faktiskt startat ett projekt där landslagsryttarna på seniorsidan får hjälp av Annica Westerberg, Susanne Gielen och Kyrka Kyrklund vid sidan av sina vanliga tränare. Det är jag väldigt glad för.

Vad blir 2006 års stora utmaning för din gren?
- Det är definitivt VM. Vi kämpar på och kommer att göra allt som står i vår makt för att försöka ta medalj. Det är inte orealistiskt. Världscupfinal på hemmaplan i Malmö är också stort.

Om du får drömma, vad önskar du för fälttävlans del under 2006?
- Det bästa vore att vi tog medalj på VM, individuellt eller i lag. Det hade varit en kanongrej!
 
______________________________________________________________


Förbundskapten i dressyr:

ELISABET LUNDHOLM

Vad gläds du mest åt från 2005?
- Mest gläds jag åt Jan Brinks framgångar dels i Aachen, dels individuellt och i lag under EM. Sedan är jag naturligtvis väldigt glad över framgångarna för seniorlaget och den delade EM-bronsmedaljen. En annan sak jag är jätteglad för är alla ungdomar som är så motiverade och ponnylaget som nästan tog EM-medalj. Dessutom har alla i elitgruppen höjt sina prestationer ett snäpp och det för framtiden viktiga projektet "God ridning" har mött stort intresse.

Finns det något du är mindre nöjd med?
- Allt kan ju alltid göras bättre. Jag skulle vilja se fler hästar underifrån som kom upp i Grand Prix. Det finns ju såpass många som går "lilla rundan". Likaså skulle jag gärna se en ännu högre nivå ute på tävlingar i medelsvår klass. Då skulle vi också få fler Grand Prix-hästar. Vi behöver hålla fortsatt fokus på grundutbildningen och grundridningen.
- Sedan har vi haft en del problem med skador under det gångna året, det hoppas jag att vi slipper framöver.

Vad är den stora grejen nästa år?
- Som för alla andra grenar är det VM i Aachen. Det har gått bra i år, men vi behöver höja oss ytterligare ett snäpp för att göra riktigt bra resultat där. Jan Brink har stått för framstående resultat men vi behöver fler som höjer sina prestationer.

Om du får önska något inför det nya året, vad skulle det vara?
- Vi vill ha ett framgångsrikt år för dressyren och självklart skulle det vara fantastiskt med en medalj på VM. Men jag önskar också att vi får många fler Grand Prix-ryttare på en bra nivå och att "God ridning" kommer igång ordentligt som tävlingsform.
 

Köp en bostad - få en häst

Nyheter

I Norrtälje erbjuds köpare av nybyggda bostäder bidrag till en häst. Mäklare Per Johansson berättar att de ville skapa ett attraktivt erbjudande.

"Vill man ha en häst så får man ett bidrag på 100 000 kronor"

Skelettdelar i höbalar – ärendet hos ARN

Nyheter

En kvinna i Hultsfreds kommun fick höbalar med skelettdelar och giftiga växter. Leverantören vägrar häva köpet och ärendet är nu hos ARN.

ARN ska nu pröva ärendet och ge en rekommendation

Virkon SAnnons

Så skyddar du din häst mot kvarka

Kvarka är en smittsam luftvägsinfektion som kräver isolering. God hygien, rengöring och desinfektion är väsentligt för att hindra smittspridning.

Från smitta till sjukdom räknar man med tre dagar till två veckor

Mästerskapsponnyn säljs: ”Hjärta av guld”

Nyheter

Ponnyn Waterloo har vunnit i princip allt som går att vinna tillsammans med Moa Elofsson och de avslutade med att bli bäst i norden.

”Jag önskar jag kunde behålla henne för alltid”

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Hur gör man med all ensilageplast?

Premium

Varje år förbrukar hästverksamheter stora mängder ensilage. Det genererar plastavfall bestående av polyeten som ska samlas in för att återvinnas.

Håkan Pettersson, vd på Svepretur, berättar hur du kan göra

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Bäst i Test hos Kristian von Krusenstierna

Nyheter

Bäst i Test besökte Ågesta gård för att spela in till programmet. Med spänning väntar vi på hur slutresultatet av deras hästiga inslag kommer se ut. 

"Babben har ju ett stort hästintresse så de ville göra något med häst"

"Vad har vi för strategi för framtiden?"

Nyheter

Sveriges hopplandslag är bland det bästa i världen. Samtidigt har tävlingsarrangörer svårt att få ihop det. Det skapar oro för sportens framtid.

Hopprofilen Michael Schultz undrar var spinoff-effekten är

600 starter på hopptävling i Värnamo

Nyheter

I helgen går Värnamobygdens Ryttarförenings årliga hopptävling av stapeln, i år med 600 starter. Många hjälper till och stämningen är på topp. 

"Vårt största mål är att alla ska ha kul"

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ludvig & CO FastighetsförmedlingAnnons

Bohuslänsk pärla med eget stall

Strax innan Lysekil finns en hästgård med renoverat bostadshus och stall med fem boxa. Till fastigheten tillhör det hela 24 hektar mark.

Arealen är fördelad på jordbruksmark, skogsmark och impediment

Lada brann ned till grunden

Nyheter

En lada har brunnit ned till grunden i Frölanda. Med tio enheter på plats koncentrerar sig räddningstjänsten på att skydda en närliggande bostad.

Inga hästar eller människor har skadats

Det kan du få för 15 000 kronor i Portugal

Blogg

Astrid går igenom vad man bör förvänta sig när man köper en häst i Portugal. Hon menar att de flesta bara är ute efter super-fynden, det är svårt.

"Man alltid skaffa sig en käpphäst om man vill vara bombsäker"

Läs Hippsons artikel "Konsten att köpa häst i Portugal"

Gör ingen skillnad på bom eller högt hinder

Ridövning

En övning som Tobias Grönberg ofta gör är att galoppera över en bom. Då hittar man bjudningen, och kan ta med sig det till högre hinder.

”Det är samma ridning”

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Varför får skimlar hudcancer?

Drygt 80 procent av alla avblekbara skimlar äldre än 15 år får hudcancer. Doktor Anna Hjälm Golovko vid Uppsala Universitet har forskat i ämnet.

"Mutationen förekommer hos vita hästar oavsett ras"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Bondens levebröd används som kuliss

Nyheter

Att fotografera hästar i böljande gula rapsfält är populärt. Men fälten är inte ögongodis utan böndernas levebröd, så glöm inte att be om lov.

Läsarfavorit: "Be alltid om tillstånd och respektera markägaren"

Byggde en haybar av återbrukat material

Hippson Lifestyle

Agnes Ringvall hittade varken en prisvärd haybar eller en som matchade hennes önskemål. Hon tog då helt enkelt saken i egna händer.

"Helt ärligt fungerar den mycket bättre än en köpt variant"

Hösilage.seAnnons

”Bygger på SLU:s rekommendationer”

För att underlätta för kunderna lanseras nu en AI-tjänst baserad på forskning från SLU. Syftet är att hjälpa kunden välja rätt analyserat grovfoder.

Rekommenderar grovfoder utifrån ägarens beskrivning av sin häst

Helgstrand tar ansvar för misshandeln

Nyheter

Misshandel och våld mot hästarna uppmärksammades i dokumentären ”Operation X”. Nu erkänner han att ansvaret ligger hos honom.

”Det är hundra procent mitt fel, hundra tusen procent mitt fel”

”Henrik von Eckermann är gjuten i laget”

Nyheter

Malin Fransson, sportjournalist på DN, menar att säga vilka ryttare som tas ut till sommarens OS i Paris är en delikat och fantastisk svårt uppgift. 

En sportjournalists tankar om laguttagningen och OS-formatet

[ENKÄT] Vilka rider i Paris – tippa dina OS-lag

Man förgrep sig på häst – döms till fängelse

Nyheter

Tidigare i år tog sig en 74-årig man in i ett stall utanför Helsingborg och förgrep sig sexuellt på en häst. Nu döms han till fängelse i över ett år.

Ledig polis grep mannen efter att övervakningskameror sett honom

Hälften av kontrollerna visade skaderisker

Nyheter

Trots att rutinkontrollerna av länsstyrelsen minskade under förra året upptäcktes brister hos nästan hälften av alla kontroller av hästar.

Nu har årets Djurskyddsrapport kommit

Ladda mer

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.